ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

AFI Microfinance: Τα success stories της μικροπίστωσης στην Ελλάδα – Στόχος οι 4.000 νέες χρηματοδοτήσεις

AFI Microfinance: Τα success stories της μικροπίστωσης στην Ελλάδα – Στόχος οι 4.000 νέες χρηματοδοτήσεις

Σε αύξηση του ορίου χρηματοδότησης από τα €15.000 στα €25.000 προκειμένου να υποστηρίξει χιλιάδες μικρού και πολύ μικρού μεγέθους επιχειρηματικές δραστηριότητες προχώρησε η AFI Microfinance, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η γενική διευθύντρια της εταιρείας, Αναστασία Τσίλογλου.

Σημειώνεται ότι από τον περυσινό Απρίλιο η AFI Microfinance μετατράπηκε από μη κερδοσκοπική, σε ανώνυμη εταιρεία, ένα ίδρυμα μικροπιστώσεων το οποίο είναι αδειοδοτημένο από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η κα. Τσίλογλου ανέφερε ότι, «ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται συζήτηση για την πρόσβαση στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, το βασικό ζήτημα για τη χώρα μας είναι τι ανάκαμψη μπορούμε να έχουμε σε micro επίπεδο. Οι μικροπιστώσεις είναι αυτές που δίνουν το πραγματικό αποτύπωμα σε οικονομία και κοινωνία, καλύπτοντας χρηματοδοτικές ανάγκες οι οποίες δεν καλύπτονται από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας».

Πρόσθεσε ότι «η AFI προσφέρει χρηματοδότηση με την μορφή μικροπιστώσεων σε ομάδες-στόχους που είναι αποκλεισμένοι από άλλες πηγές χρηματοδότησης και το τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα εκπαιδεύει και ενδυναμώνει άτομα προκειμένου να σπάσουν τον φαύλο κύκλο του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού».

Με το προηγούμενο καθεστώς η AFI είχε χρηματοδοτήσει 833 επιχειρήσεις, ενώ με τη νέα της μορφή, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει υποστηρίξει ακόμη 100. Από το 2014 μέχρι σήμερα έχει δώσει συνολικές χρηματοδοτήσεις ύψους €9 εκατ. δημιουργώντας περίπου 1.000 θέσεις εργασίας, ενώ ο στόχος για την επόμενη τετραετία είναι να αυξήσει τους συνολικούς επωφελούμενους στους 4.000. Η διάρκεια της χρηματοδότησης είναι 1-4 έτη με σταθερό επιτόκιο 9,75%.

Το προφίλ των επωφελούμενων

Η εταιρεία αποσκοπεί στην ενίσχυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού δικαιούχων, δίνοντας προτεραιότητα σε:

  • ανέργους
  • νεανική επιχειρηματικότητα
  • γυναικεία επιχειρηματικότητα
  • κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες πολιτών
  • δραστηριότητες που αποσκοπούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Πάνω από το 85% των αιτήσεων προέρχονται από παρά πολύ μικρές επιχειρήσεις, ατομικές και αυτοαπασχολούμενους. Η κα Τσίλογλου αναφέρθηκε σε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα επωφελούμενων. Ένα ζευγάρι άνω των 60 ετών έμεινε άνεργο και με ένα μικρό δάνειο άνοιξαν μια επιχείρηση και μέσα στα επόμενα 7-8 χρόνια κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την συνταξιοδότησή τους εξασφαλίζοντας εισοδήματα που ήταν δύσκολο να βρουν ως εργαζόμενοι. Ακόμη ένας νέος αγρότης πήρε ένα δάνειο €7.000 προκειμένου να αναπτύξει ένα νέο προϊόν σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και σήμερα η εταιρεία του (Agrifarm) έχει καταφέρει να εξάγει τα προϊόντα του (φασόλια, φακές, ρεβύθια, ρύζι) σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Αναφορικά με το προφίλ των επωφελούμενων, το 40% επιχειρούν σε αγροτικές περιοχές, ενώ 1 στις 2 που υποστηρίχτηκαν, διοικούνται είτε από γυναίκες είτε από ανθρώπους κάτω των 35 ετών. Ακόμη η κα Τσίλογλου υπογράμμισε ότι «οι περισσότεροι εξ αυτών είναι πολύ συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων, καθώς όταν δίνεις σε κάποιον μια πρώτη ή δεύτερη ευκαιρία, την εκτιμούν ιδιαίτερα».

«Βασικό κριτήριο για τη χρηματοδότηση αποτελεί για εμάς ο άνθρωπος ή η ομάδα που μας προσεγγίζει. Θέλουμε να ακούνε και να έχουν την καινοτομία στη σκέψη για να βρουν τον τρόπο να ανακάμψουν. Η εμπειρία είναι ένα κριτήριο αλλά όχι απαραίτητο. Κοιτάζουμε βέβαια και πιο σκληρούς οικονομικούς δείκτες και κυρίως να είναι βιώσιμο το επιχειρηματικό τους πλάνο» ανέφερε η γενική διευθύντρια της AFI προσθέτοντας ότι «μπορεί και έχουν μια καλή ιδέα και όχι κάποιο σαφές πλάνο, το οποίο θα τους βοηθήσουμε να το σχεδιάσουν».

Στοχευμένα εργαλεία και συνέργειες

Εκτός από την χρηματοδότηση, η AFI προσφέρει επιχειρηματική υποστήριξη και ανάπτυξη, είτε με εκπαιδεύσεις, είτε με σεμινάρια, είτε με εκδηλώσεις δικτύωσης. Δίνονται υπηρεσίες mentoring και coaching.

Την επόμενη διετία στόχος είναι να αναπτυχθούν και πιο στοχευμένα εργαλεία, «στα οποία θα μας καθοδηγήσουν η ζήτηση και ανταγωνισμός» όπως ανέφερε η κα Τσίλογλου. Για παράδειγμα στην Ευρώπη δουλεύουν πολύ τα πράσινα δάνεια, πάνω στα οποία η AFI έχει αποκτήσει μεγαλύτερη γνώση και θέλει να εκπαιδεύσει και τον κόσμο. Άλλα εργαλεία μπορεί να αφορούν τον αγροδιατροφικό κλάδο και την τεχνολογία.

Η Αναστασία Τσίλογλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συνέργειες που πρέπει να αναπτυχθούν με δημόσιους φορείς (π.χ. υπουργείο Εργασίας, υπουργείο Ανάπτυξης κ.α.) αλλά και με τις τράπεζες, προκειμένου να αναπτυχθεί η μικροπίστωση και στην Ελλάδα όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως σε Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο, με το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης να ανέρχεται σε €50.000.

Στη χώρα μας λειτουργούν αυτή τη στιγμή τρία ιδρύματα μικροπιστώσεων που έχουν πάρει άδεια από την ΤτΕ:

  • Το ΤΜΕΔΕ σε συνεργασία με την Attica Bank για την χρηματοδότηση των μηχανικών
  • Το Microsmart το οποίο χρηματοδοτεί κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα
  • Το AFI Microfinance

Το προφίλ της AFI

Μέτοχοι της εταιρείας, η οποία έχει μετοχικό κεφάλαιο €310.000 είναι οι:

  • Θεόδωρος Πετρουλάς: €250.000 (80,64%)
  • Actionaid Ελλάς: €50.000 (16,13%)
  • Adie (Association Pour Le Droit A L Initiative): €10.000 (3,23%)

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα προστεθούν και νέοι επενδυτές στο μετοχικό σχήμα.

Στο ΔΣ της εταιρείας συμμετέχουν οι:

  • Θεόδωρος Πετρουλάς, πρόεδρος
  • Gregoire Heaulme, αντιπρόεδρος
  • Αικατερίνη-Λευκή Γκλαβάνη, μη εκτελεστικό μέλος

καθώς επίσης και τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη:

  • Μυρτώ Παπαθάνου
  • Βασίλης Αντωνιάδης
  • Ana Cristina Piedrahita

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Χρηματοδότηση εμπορίου και ΜμΕ από Τράπεζες και Ταμείο Ανάκαμψης

Νέα υπηρεσία «Τειρεσίας» για πιο γρήγορη πιστοληπτική αξιολόγηση

Πόσο θα «ζεστάνουν» την αγορά οι μικροπιστώσεις;

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News