ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Optimal Supply Chain: Υψηλότερη κερδοφορία παρά την κάμψη των πωλήσεων για την παραγωγό του METAXA

Optimal Supply Chain: Υψηλότερη κερδοφορία παρά την κάμψη των πωλήσεων για την παραγωγό του METAXA

Με τζίρο €31,3 εκατ. και καθαρά κέρδη που άγγιξαν τα €3 εκατ. έκλεισε το 2023 για την Optimal Supply Chain η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή οινοπνευματωδών ποτών, αναψυκτικών και τροφίμων για λογαριασμό τρίτων.

Σημαντικότερη συνεργασία στον τομέα παραγωγής οινοπνευματωδών ποτών αποτελεί η μακροπρόθεσμη συνεργασία με την εταιρεία “Σ&Η&Α Μεταξά” για την αποκλειστική παραγωγή του συνόλου των προϊόντων METAXA.

Επίσης η εταιρεία έχει μακροπρόθεσμη συνεργασία με την DS Concepts Ltd για την αποκλειστική παραγωγή των αλκοολούχων προϊόντων της τελευταίας:

  • Λικέρ μαστίχας Skinos
  • Otto Athens Vermouth
  • Votanikon Gin

Ανθρακούχα αναψυκτικά

Σημειώνεται ακόμη ότι την τελευταία πενταετία η Optimal Supply Chain επέκτεινε σημαντικά τη δραστηριότητά της και στην παραγωγή ανθρακούχων αναψυκτικών και παράγει βάσει μακροπρόθεσμων συμφωνιών τα αναψυκτικά των εταιρειών:

  • Green Cola Hellas
  • Three Cents
  • Concepts Ltd (Mastiqua)

Η εικόνα του 2023

Αναφορικά με την περυσινή χρονιά, όπως σημειώνεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, η σημαντική εξομάλυνση στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας οδήγησε σε μείωση των αποθεμάτων έτοιμων προϊόντων στην αγορά και κατά συνέπεια σε μείωση του όγκου παραγωγής. Εν μέσω αυτών των συνθηκών, καταγράφηκε μείωση του όγκου κατά 7% και του τζίρου σε ποσοστό 4%, με τη διοίκηση να σημειώνει ότι το 2022 η εταιρεία εμφάνισε τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία της, αυξημένες κατά 26% σε σύγκριση με το 2021.

Ωστόσο το μικτό αποτέλεσμα ήταν βελτιωμένο κατά 9,19%, χάρη στις αυξήσεις τιμών, την αποτελεσματικότερη διαχείριση των λειτουργικών της δαπανών, τη σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους και τη βελτίωση του μείγματος προϊόντων παραγωγής.

Όλα τα παραπάνω αποτυπώθηκαν στο ΕBITDA και την καθαρή κερδοφορία της εταιρείας, καθώς τα μεγέθη ενισχύθηκαν κατά 14,2% σε σχέση με το 2022.

Το διοικητικό συμβούλιο πρότεινε τη διανομή μερίσματος ύψους €2,5 εκατ.

Προοπτικές

Σχετικά με τις προοπτικές της εταιρείας επισημαίνεται ότι εκτονώθηκε η ενεργειακή κρίση που είχε κορυφωθεί μέσα στο 2022, ωστόσο το κόστος ενέργειας παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά του 2021. Πάντως, χάρη στις επενδύσεις που έγιναν και την αλλαγή στις διαδικασίες και τις μεθόδους παραγωγής, δεν αποτελεί το σημαντικότερο “αγκάθι” για την εταιρεία. Ειδικότερα τονίζεται ότι πέρυσι η εταιρεία επένδυσε 500 χιλ. Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις εγκαταστάσεις, 615 kW, καλύπτοντας περίπου το 40% των ετήσιων αναγκών της εταιρείας. Ακόμη υλοποιήθηκε πρόγραμμα αντικατάστασης λαμπτήρων μεγάλης καταβάλω της με λαμπτήρες LED, το πρόγραμμα αντικατάστασης των κλιματιστικών με αντλίες θερμότητας, η μέτρηση της κατανάλωσης νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για την εξοικονόμηση πόρων κ.ά.

Παράλληλα τιθασεύτηκαν οι ασυνήθιστα υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού, με την εταιρεία να στέκεται και στα υψηλά επιτόκια που επικρατούν σε διεθνές επίπεδο.

Η διοίκηση αναφέρει ακόμη τη σημαντική εξομάλυνση που σημειώθηκε στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ φαίνεται να ακυρώθηκε η πρόβλεψη για επερχόμενη παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Σημειώνει τέλος ότι παραμένουν ενεργές οι δύο εστίες πολέμου σε Ουκρανία και Ισραήλ, ενώ παραμένει το πρόβλημα στις μεταφορές από Κίνα λόγω των προβλημάτων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διαβάστε επίσης:

ΣΕΒΕ: Οι κλάδοι που στήριξαν την αύξηση 11,1% στις εξαγωγές

Ποια είναι τα top brands στην Ελλάδα – Τι δείχνει η κόντρα επώνυμων και PL προϊόντων

Μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο τροφίμων και ποτών – Μπαράζ συμφωνιών το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News