ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Trade Estates: Επενδύσεις 207 εκατ. ευρώ έως το 2028

Trade Estates: Επενδύσεις 207 εκατ. ευρώ έως το 2028

Στην υπογραφή νέων γραμμών δανεισμού ύψους 141 εκατ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η διοίκηση της Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου 20242028, που προβλέπει την υλοποίηση έργων συνολικού κόστους 207 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η εξασφάλιση προνομιακών όρων, ενώ παράλληλα θα γίνει και χρήση των δανειακών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού. Το επενδυτικό πρόγραμμα της Trade Estates προβλέπει την ανάπτυξη έξι νέων ακινήτων στον τομέα των εμπορικών πάρκων και logistics. Με την ολοκλήρωσή του, η εισηγμένη θα ελέγχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 720-740 εκατ. ευρώ, έναντι 484 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2023.

Οπως ανέφερε χθες ο κ. ∆ημήτρης Παπούλης, διευθύνων σύμβουλος της Trade Estates, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, «από τα υπό ανάπτυξη ακίνητά μας, τα δύο βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και τα άλλα τέσσερα σε εκείνο της πολεοδομικής, σχεδιαστικής και τεχνικής ωρίμανσης. Τα δύο που εκτελούνται είναι το εμπορικό πάρκο στην Πάτρα, το οποίο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% και πρόκειται να λειτουργήσει έως το τέλος του έτους, και το εμπορικό πάρκο της εταιρείας στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, στα μέσα του 2025. Στο εμπορικό πάρκο της Πάτρας, επιφάνειας 15.000 τ.μ., θα εγκατασταθεί ένα κατάστημα ΙΚΕΑ νέας γενιάς, καταλαμβάνοντας 7.500 τ.μ. Το κατάστημα αυτό θα πλαισιώνεται από άλλες οκτώ-εννέα μεγάλες αλυσίδες λιανικής. Αντιστοίχως και στο εμπορικό πάρκο της Κρήτης θα τοποθετηθεί κατάστημα ΙΚΕΑ νέας γενιάς».

Οσον αφορά τα έργα που ωριμάζουν αυτήν την περίοδο, αφορούν την αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή των Σπάτων, ακριβώς απέναντι από το Smart Park, την ανάπτυξη της έκτασης που έχει αγοράσει η εταιρεία εντός του Ελληνικού (το 16% του εμπορικού πόλου της έκτασης), όπως επίσης και τη δημιουργία δύο νέων κέντρων logistics επιφάνειας άνω των 50.000 τ.μ. Το ένα εξ αυτών θα στεγάσει την αλυσίδα «Κωτσόβολος», με την οποία υφίσταται σχετική συμφωνία, και το δεύτερο θα καλύψει τις ανάγκες αποθήκευσης και διανομής του ομίλου ΙΚΕΑ για όλη την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για το ακίνητο των Σπάτων, για το οποίο το επικρατέστερο σενάριο παραμένει η αξιοποίησή του για τη δημιουργία εμπορικού πάρκου, χωρίς πάντως να έχει ληφθεί ακόμη η οριστική απόφαση. Σύμφωνα με τον κ. Παπούλη, «πρόκειται για μια έκταση, της οποίας η αξία έχει διπλασιαστεί από τότε που την αποκτήσαμε, καθώς σε πολύ κοντινή απόσταση υλοποιούνται πολύ μεγάλες επενδύσεις, όπως τα νέα κέντρα επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων της Microsoft ή ένα μεγάλο ερευνητικό κέντρο από τη Pharmathen. Σε συνδυασμό και με την απόκτηση του Smart Park, έχουμε προβεί σε μια συνολική αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού αξιοποίησης, ώστε να λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα». Για τη χρήση του 2024, η διοίκηση της Trade Estates αναμένει αύξηση των εσόδων από μισθώματα κατά 24%-31% και των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών κατά 37%-43%.

Διαβάστε επίσης: 

Trade Estates: Αύξηση 35,4% στα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο

Trade Estates: Στα 477,2 εκατ. ευρώ ανήλθε η συνολική αξία των ακινήτων στις 31/12

Ολοκληρώθηκε η απόκτηση του Smart Park από την Trade Estates 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News