Business & Finance Παρασκευή 14/06/2024, 07:18
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Α. Χατζόπουλος: Στα €115 εκατ. ο τζίρος με το 78% να προέρχεται από το εξωτερικό – Οι επενδύσεις σε παραγωγή και R&D

Α. Χατζόπουλος: Στα €115 εκατ. ο τζίρος με το 78% να προέρχεται από το εξωτερικό – Οι επενδύσεις σε παραγωγή και R&D

Στα €115 εκατ. ανήλθε πέρυσι ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας παραγωγής εύκαμπτων συσκευασιών, Α. Χατζόπουλος, σημειώνοντας αύξηση 2,14% από το 2022, με την κερδοφορία, ωστόσο, να υποχωρεί ελαφρώς κατά 4%, στα €3,83 εκατ. Οι εξαγωγές πέρυσι κάλυψαν το 78% του συνολικού ετήσιου τζίρου της βιομηχανίας, στην οποία από τις αρχές του 2024 ορίστηκε νέος γενικός διευθυντής ο Χριστόδουλος Ναζίρης. Το δίκτυο πωλήσεων του εξωτερικού αποτελείται από 33 χώρες, με κυριότερες αγορές τις χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

Η βιομηχανία συνέχισε την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου για την περαιτέρω επέκταση και αναβάθμιση των μηχανών και των υποδομών της. Τα προηγούμενα χρόνια επένδυσε €9,07 εκατ. για νέες γραμμές triplex lamination & 10-color rotogravure.

Ειδικότερα, πέρυσι ανακοίνωσε την επέκταση των παραγωγικών της δυνατοτήτων, με την εγκατάσταση μιας νέας εκτυπωτικής Full-HD Flexo MIRAFLEX II. Ως μέρος της επέκτασης αυτής, προχώρησε επίσης σε επένδυση και εγκατάσταση και νέου βοηθητικού εξοπλισμού, μια νέας γενιάς πλήρως αυτοματοποιημένη μηχανή για το μοντάζ των κλισέ φλεξογραφίας.

Θυμίζουμε ότι ο καλοκαίρι του 2022 η εταιρεία έλαβε χρηματοδότηση ύψους €10 εκατ. από την EBRD. Αφορά επενδυτικό πλάνο ύψους €12,5 εκατ., διευκολύνοντας τη μετάβαση της εταιρείας σε πιο ανακυκλώσιμα και βιώσιμα προϊόντα, στο πλαίσιο εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή οδηγία για εισαγωγή πλήρως επαναχρησιμοποιούμενων ή ανακυκλώσιμων συσκευασιών. 

R&D

Η εταιρεία επενδύει στην τεχνογνωσία και την προώθηση καινοτόμων λύσεων συσκευασίας, μέσω του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D). 

  • Το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ, το οποίο ξεκίνησε τον Μάιο του 2018 και ολοκληρώθηκε το 2023, είχε σκοπό την ανάπτυξη μιας “ενεργούς”, εύκαμπτης συσκευασίας τροφίμων με αντιμικροβιακές ιδιότητες και η εφαρμογή της στη βιομηχανία τυροκομικών επιμηκύνοντας το χρόνο ζωής εγχώριων ευπαθών προϊόντων
  • Την ίδια περίοδο έτρεξε το πρόγραμμα ΒΙΟΣΤΡΟΦΗ, με σκοπό την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης αειφόρου επιχειρηματικής αλυσίδας, συνεργατικής αξιοποίησης βιομηχανικών παραπροϊόντων αλευροβιομηχανίας για την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας ενεργούς συσκευασίας τροφίμων από βιοαποικοδομήσιμα πολυμερή
  • Το 2019 εγκρίθηκε και ολοκληρώθηκε το 2023 το έργο NFC PACK, στα πλαίσια του “Ερευνώ – Καινοτομώ – Δημιουργώ”, με σκοπό την ανάπτυξη μιας έξυπνης συσκευασίας, με εκτυπωμένο NFC tag, για τη συσκευασία τυριών και γενικά γαλακτοκομικών προϊόντων
  • Επίσης το 2019 ξεκίνησε έργο “Ενεργές Βιοαποικοδομήσιμες Συσκευασίες Τροφίμων με Βάση το Άμυλο”, στα πλαίσια της πρόσκλησης “Βιομηχανικά Υλικά”, της ΓΓΕΤ, με στόχο την παραγωγή ενεργών και βιοαποικοδομήσιμων συσκευασιών με βάση το άμυλο, που θα εξαχθεί από υποπροϊόντα ρυζιών και οσπρίων. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024

Ανακύκλωση

Επιπλέον, υπάρχει στόχευση σε ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας, σε εναρμόνιση με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πλαστικές συσκευασίες,  με την εταιρεία να έχει ξεκινήσει εντατική έρευνα για υλικά που προάγουν την ανακύκλωση.

Σχεδιάζονται δομές εύκαμπτης συσκευασίας με βάση τις πολυολεφίνες, αντικαθιστώντας παραδοσιακά υλικά (όπως ο πολυεστέρας, το πολυαμίδιο και το αλουμίνιο) που σε λαμιναρισμένες δομές παρεμποδίζουν την ανακύκλωση. Στις δράσεις συγκαταλέγεται και η έρευνα για βερνίκια που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στα τελικά προϊόντα (επιτρέποντας την απλούστευση των δομών). 

Το 2020 ξεκίνησαν πλέον κανονικές παραγωγές ανακυκλώσιμων υλικών, αρχικά σε συσκευασίες προϊόντων καφέ, ενώ συνεχίζεται η έρευνα, με σκοπό την κάλυψη με λύσεις, του μεγαλύτερου μέρους του portfolio της εταιρείας. Στόχος είναι η δημιουργία λύσεων ανακυκλώσιμων υλικών στο 100% του portfolio μέχρι το 2025.

Ένα ακόμη πεδίο έρευνας είναι και τα πλαστικά υλικά που περιέχουν ανακυκλωμένο πλαστικό (recycled plastics). Τα υλικά αυτά προέρχονται είτε από χημική ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων (PCR υλικά), είτε από ανακύκλωση απορριμμάτων λαδιών και λιπών προερχόμενα από τη βιομηχανία τροφίμων, το catering και τη βιομηχανία εστίασης (Bio-Circular υλικά), βελτιώνοντας έτσι το προφίλ της αειφόρου ανάπτυξης στο portfolio των υλικών της εταιρείας.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Τέλος, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, οι στέγες και των δύο εργοστασίων της εταιρείας καλύφθηκαν με ηλιακά πάνελ, καθαρής παραγωγής πράσινης ενέργειας συνολικής ισχύος 1,5 MW. Σε συνέχεια αυτής της πρόσφατης επένδυσης, η οποία προσέγγισε το €1 εκατ., η εταιρεία προχώρησε σε επιπλέον επέκταση των φωτοβολταïκών πάνελ προσθέτοντας έτσι 0,835 MW με κόστος πάνω από €500 χιλ.

Σε στάδιο προμελέτης βρίσκεται η εγκατάσταση φωτοβολταïκού πάρκου ισχύος 1,5 – 2 MW στην Επανομή.

Διαβάστε επίσης:

Γ. Στουρνάρας: 80% εισαγόμενη η ακρίβεια – Να ανοίξουμε τις πύλες του ανταγωνισμού

ΙΟΒΕ: Σαφής βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο

Τιτάν: Συνεχίζει τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και καινοτομία – Οι πράσινοι στόχοι για το 2030

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News