ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Viva Wallet: Λειτουργικές ζημιές ύψους 31,7 εκατ. ευρώ για το 2023

Viva Wallet: Λειτουργικές ζημιές ύψους 31,7 εκατ. ευρώ για το 2023

Σε ζημία ύψους 31,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για τον όμιλο της Viva Wallet το 2023, διευρύνοντας το αρνητικό αποτέλεσμα του 2022, όπως προκύπτει από τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε ο όμιλος για την προηγούμενη οικονομική χρήση. Το διοικητικό συμβούλιο θα εισηγηθεί προς τη γενική συνέλευση των μετόχων να μη διανεμηθεί μέρισμα για τη χρήση του 2023.

Το ζημιογόνο αποτέλεσμα καταγράφηκε παρά την αύξηση του μεικτού κέρδους από 57,5 εκατ. το 2022 σε 68,1 εκατ. το 2023, αποτέλεσμα, όπως σημειώνεται, της αύξησης του μεριδίου αγοράς της και ενίσχυσης των δραστηριοτήτων της σε όλες τις χώρες. Οπως προκύπτει από τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, το τελικό αποτέλεσμα επηρεάστηκε από τα αυξημένα έξοδα διοίκησης και διάθεσης, τις αμοιβές προσωπικού και το γεγονός ότι το τελικό αποτέλεσμα του 2022 είχε ενσωματώσει κέρδη 24,6 εκατ. ευρώ από την τροποποίηση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Το σύνολο του ενεργητικού του ομίλου ανήλθε σε 683,9 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 607,4 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 148,4 εκατ. ευρώ από 187,4 εκατ. ευρώ.

Εν αναμονή της απόφασης από τα βρετανικά δικαστήρια σε σχέση με τη διαφωνία με την JP Morgan, στο μήνυμά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χάρης Καρώνης σημειώνει ότι «η εταιρεία βρίσκεται τώρα στο τελευταίο στάδιο της επιταχυνόμενης επενδυτικής της φάσης σε όλη την Ευρώπη και μεταβαίνει σε μια περίοδο υψηλότερης ανάπτυξης, με βάση τη στέρεη τεχνολογική και ρυθμιστική υποδομή που έχει δημιουργήσει μέχρι τώρα». Οι μέτοχοι, συνεχίζει, «μετήλθαν σε μια διαδικασία επίλυσης διαφορών που οδήγησε σε δικαστική διαμάχη. Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιλυθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, και είμαστε βαθιά αισιόδοξοι για το μέλλον και την ικανότητά μας να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στην αγορά των ΗΠΑ όπως οραματιζόμαστε».

Αναφερόμενος στα ορόσημα του 2023 για τη Viva, ο Χάρης Καρώνης υπογραμμίζει την υπεροχή της εταιρείας στην τεχνολογία tap on any device, που τοποθετεί, όπως σημειώνει, τη Viva «μεταξύ των κορυφαίων acquirers στην Ευρώπη». Επιπλέον, οι στρατηγικές συνεργασίες με παγκόσμιους τεχνολογικούς παράγοντες, όπως η Apple και η Microsoft, «θα συμβάλουν καθοριστικά στην επέκταση του ομίλου σε όλες τις χώρες δραστηριότητάς του». Στα επιτεύγματα αναφέρει την εξασφάλιση της άδειας FCA του Ηνωμένου Βασιλείου, κίνηση που, όπως σημειώνει, «υπογραμμίζει την τήρησή μας στο στρατηγικό σχέδιο που έθεσαν οι μέτοχοι τον Νοέμβριο του 2021, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς την επίτευξη αποτίμησης ύψους 10 δισ. ευρώ».

Η Viva, καταλήγει, «είναι έτοιμη να αξιοποιήσει γρήγορα τις ευκαιρίες της αγοράς αμέσως μόλις προκύψουν, όντας πρωτοπόρος στον κλάδο, όταν οι συνθήκες φθάσουν στο βέλτιστο σημείο, εφόσον έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση με την υποστήριξη των μετόχων της. Εάν αυτές οι προϋποθέσεις δεν υλοποιηθούν, τότε η εταιρεία θα προχωρήσει σε πιο επιθετική αναδιάρθρωση και βελτιστοποίηση κόστους άνω του 20%. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η κερδοφορία θα επανεμφανιστεί στις αρχές του 2025, ακολουθώντας τους πιο σταδιακούς ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News