ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγωτά Δωδώνη: Από το γαλακτοπωλείο της Κυψέλης στη Βενέτης – Μια ιστορία κακής διαχείρισης και κρίσης

Παγωτά Δωδώνη: Από το γαλακτοπωλείο της Κυψέλης στη Βενέτης – Μια ιστορία κακής διαχείρισης και κρίσης

Το 1984 τα «Παγωτά Δωδώνη» είχαν ανοίξει το τρίτο κατάστημά τους, αυτή τη φορά σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Αμαρουσίου, την οδό Ερμού. Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, 24 χρονών τότε, βρισκόταν πίσω από τον πάγκο και πουλούσε «Παγωτά Δωδώνη».  Σαράντα χρόνια μετά η πολύπαθη εταιρεία περνά στον έλεγχό του ύστερα από ένα σήριαλ αποτυχημένων διαγωνιστικών διαδικασιών. Σύμφωνα με τον ίδιο τον κύριο Μονεμβασιώτη το συναισθηματικό δέσιμο με τα «Παγωτά Δωδώνη» είναι ένας από τους λόγους που δεν σκέφτηκε ποτέ να εγκαταλείψει την προσπάθεια αυτά να περάσουν στην εταιρεία «Βενέτης», της οποίας ηγείται εδώ και αρκετά χρόνια. 

Πέρα από τη νέα σελίδα που ετοιμάζονται να γυρίσουν τα «Παγωτά Δωδώνη» με βάση το σχεδιασμό του τέταρτου κατά σειρά ιδιοκτήτη τους, η ιστορία τους θα μπορούσε να είναι ο «καθρέφτης» των κακών χειρισμών, της επίδρασης της οικονομικής κρίσης, αλλά και των καθυστερήσεων των τραπεζών στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων, καθυστερήσεις που τελικά οδηγούν σε υπερσυσσώρευση οφειλών με τελική κατάληξη τον θάνατο των επιχειρήσεων. Το ότι η «Παγωτά Δωδώνη» δεν οδηγήθηκε στο «λουκέτο» αποτελεί ίσως ένα από τα παράδοξα της ιστορίας, αλλά ίσως και απόδειξη της επιμονής της διοίκησής της υπό τον Χαράλαμπο Σαββίνο να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια για λύση. 

Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά το 1967 όταν Βασίλης Μπλέτσος και η Σοφία Ξήτα από την Ήπειρο, άνοιξαν το πρώτο γαλακτοπωλείο τους στην Κυψέλη. Το 1977 η εταιρεία μεταφέρεται στην Παλλήνη Αττικής, εκεί όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα το εργοστάσιο. Το 1984 λειτουργεί  το πρώτο ιδιόκτητο κατάστημα Δωδώνη στην Κηφισιά Αττικής που αποτελεί και την πρώτη gelateria στην Ελλάδα. Το 1999 εξαγοράζεται από τον επενδυτικό όμιλο GLOBAL FINANCE. Την ίδια χρονιά λανσάρεται το συσκευασμένο παγωτό Δωδώνη, ενώ το δίκτυο των καταστημάτων έχει πλέον ξεπεράσει τα 100. Την περίοδο 2000-2007 αναπτύσσεται νέο μοντέλο καταστήματος με νέες κατηγορίες προϊόντων εκτός παγωτού (γλυκά, σνακ, καφέ, γαρνιρίσματα). Ο τζίρος της εταιρείας το 2007 φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ, στα 15 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να διαμορφώνονται επίσης σε επίπεδα ρεκόρ, στα 4,5 εκατ. ευρώ. 

Ωστόσο, η πλέον επιτυχημένη χρονιά σήμανε και την αρχή της καθοδικής πορείας της «Παγωτά Δωδώνη». Είναι η χρονιά που η εταιρεία πωλείται στην NBGI, επενδυτικό σχήμα το οποίο αποτελείται κατά 90% από το private equity της Εθνικής Τράπεζας και 10% από άλλους μετόχους. Σύμφωνα με τον κ. Σαββίνο, με την εξαγορά λαμβάνεται ένα ομολογιακό δάνειο και ξαφνικά η εταιρεία βρίσκεται με υπέρογκο δανεισμό, ενώ κάθε χρόνο έπρεπε να καταβάλει δόση για το δάνειο ύψους 4,5 εκατ. ευρώ. Με το ξέσπασμα της κρίσης το 2010, οι πωλήσεις μειώνονται και αρχίζουν οι πρώτες καθυστερήσεις στις πληρωμές των δανείων. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη μετά την πυρκαγιά του 2012 που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο εργοστάσιο στην Παλλήνη. Η «Παγωτά Δωδώνη» σταματά να καταβάλλει τις δόσεις του δανείου, με συνέπεια να υποθηκευτούν από τις τράπεζες οι μετοχές και τα σήματα της εταιρείας. Ταυτόχρονα σταματούν οι πιστωτικές γραμμές. 

Το 2013 ιδρύεται η Chillbox που δραστηριοποιείται στο frozen yogurt. Το 2016 η NBGI πωλείται στο fund Stage Capital και πλέον δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον να στηριχθεί η «Παγωτά Δωδώνη». Το 2018 γίνεται διαγωνιστική διαδικασία από τις τράπεζες. Αν και υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές, οι τράπεζες δεν συμφώνησαν για προτιμητέο επενδυτή. Το 2020 η εταιρεία δέχεται δύο ακόμη πλήγματα: ξεσπά ο Covid-19 και η εστίαση κλείνει, ενώ οι τράπεζες πωλούν την Chillbox στην εταιρεία παγωτού Kayak, αφαιρώντας το 25% του όγκου πωλήσεων των «Παγωτών Δωδώνη». Το μόνο που διασώζει την εταιρεία είναι οι επιστρεπτέες προκαταβολές. Τη χρονιά εκείνη ο τζίρος βρίσκεται στο ναδίρ, μόλις 4 εκατ. ευρώ. 

Το 2021 ξεκινά νέα διαγωνιστική διαδικασία και κατατίθενται προσφορές από την ΕΛΓΕΚΑ, την «Βενέτης», την Κρι – Κρι και τον Δημήτρη Βιντζηλαίο (της Creta Farms). Το καλοκαίρι του 2022 αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής η First Runner, επενδυτικό σχήμα του Αλέξανδρου Κατσιώτη της ΕΛΓΕΚΑ, η διαδικασία ναυάγησε και τελικά οι τράπεζες απευθύνθηκαν στην «Βενέτης», η οποία είχε επίσης καταθέσει προσφορά. Αν και ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συμφωνία με τις τράπεζες τον Απρίλιο του 2023, η διαδικασία ολοκληρώθηκε μόλις στα τέλη του φετινού Μαΐου με τα δάνεια πλέον της «Παγωτά Δωδώνη» να έχουν φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ. 

Αν και δεν έγινε «κούρεμα» των δανείων πριν τη μεταβίβαση, αλλά πώλησή τους σε εταιρεία διαχείρισης που συστάθηκε από τον όμιλο Βενέτη, η πώληση φυσικά δεν έγινε προς 40 εκατ. ευρώ, αλλά σε αρκετά χαμηλότερη τιμή. Ο κ. Μονεμβασιώτης, επικαλούμενος συμφωνία εχεμύθειας με τις τράπεζες, δεν αποκάλυψε το τίμημα για την εξαγορά των δανείων. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η προσφορά που είχε καταθέσει όταν συμμετείχε στον διαγωνισμό ήταν κοντά στα 4 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, για τα επόμενα δύο χρόνια θα υλοποιηθεί επενδυτικό σχέδιο ύψους 10 εκατ. ευρώ, οι βασικοί άξονες του οποίου είναι οι ακόλουθοι:

– Νέο σήμα με την προσθήκη μιας αγελάδας και ενός προβάτου για να συμβολίζει τη φρεσκάδα της βασικής πρώτης ύλης, του γάλακτος.

– Εξαγορά φάρμας στην περιοχή της Βοιωτίας για την προμήθεια της «Παγωτά Δωδώνη» σε γάλα. Ήδη η «Βενέτης» βρίσκεται στο τελικό στάδιο της συμφωνίας για την αγορά της φάρμας.

– Εκσυγχρονισμός του εργοστασίου της «Παγωτά Δωδώνη» στην Παλλήνη. Μακροπρόθεσμα η Βενέτης επιθυμεί τη μετεγκατάσταση τόσο του εργοστασίου της Παλλήνης όσο και του δικού της εργοστασίου που βρίσκεται στη Λυκόβρυση σε χώρο που κατέχει στην Βοιωτία. Ο κ. Μονεμβασιώτης υποστήριξε ότι αυτό δεν έχει γίνει έως τώρα λόγω των εμποδίων που προκαλεί η γραφειοκρατία

– Αναβάθμιση των υφιστάμενων καταστημάτων του δικτύου της «Παγωτά Δωδώνη» που σήμερα ανέρχονται σε 40 (39 με franchising κι ένα εταιρικό).

– Δημιουργία νέου τύπου καταστήματος το οποίο θα διαθέτει εκτός από παγωτά και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και γλυκά και καφέ, λειτουργώντας ως γαλακτοπωλείο – ζαχαροπλαστείο. Ο νέος τύπος θα δοκιμαστεί καταρχάς με 2-3 εταιρικά καταστήματα και αναλόγως  θα αναπτυχθεί μέσω franchising. Ήδη τα χαρακτηριστικά αυτά έχει κατάστημα στην Κηφισιά με την επωνυμία Cremeria Veneti, το οποίο θα μετονομασθεί σε «Παγωτά Δωδώνη».

– Η διανομή παγωτού στα σούπερ μάρκετ (σε οικογενειακή συσκευασία) θα συνεχισθεί με προσπάθεια για περαιτέρω επέκταση.

Το 2023 ο κύκλος εργασιών της «Παγωτά Δωδώνη» διαμορφώθηκε σε  6,98 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 18% σε σύγκριση με το 2022 με το καθαρό αποτέλεσμα  να είναι ζημιές 3,32 εκατ. ευρώ από 2,20 εκατ. ευρώ το 2022.   Στο πρώτο πεντάμηνο του 2024 αναπτύσσεται με ρυθμό 15% και εκτιμάται ότι το 2024 θα κλείσει με αύξηση του τζίρου κατά 10%, στο επίπεδο των 7,7 εκατ. ευρώ.                                                                                         

Διαβάστε επίσης: 

Στη «Βενέτης» περνούν τα Παγωτά Δωδώνη έναντι 40 εκατ. ευρώ

Το σχέδιο της Βενέτης για τα Παγωτά Δωδώνη

Οι κινήσεις των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών – Eξαγορές, συγχωνεύσεις και εξαγωγές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News