ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Morningstar DBRS: Τεράστια πρόοδος στο κόστος ρίσκου για τις ελληνικές τράπεζες

Morningstar DBRS: Τεράστια πρόοδος στο κόστος ρίσκου για τις ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να κάνουν πρόοδο στη μείωση του κόστους ρίσκου τους, διαπιστώνει η Morningstar DBRS.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου αξιολόγησης, το μέσο κόστος ρίσκου για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, διαμορφώθηκε στις 77 μονάδες  βάσης, έχοντας μειωθεί σημαντικά από τις 131 μονάδες βάσης στο σύνολο του 2023 και τις 106 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του 2023. Επίσης, είναι τεράστια η βελτίωση από τα επίπεδα των 182 μονάδων βάσης του 2019, τονίζουν οι αναλυτές.

Όπως επισημαίνει η Morningstar DBRS, τη μεγαλύτερη μείωση στο κόστος ρίσκου πέτυχε κατά το πρώτο τρίμηνο η Τράπεζα Πειραιώς (-101 μονάδες βάσης), και ακολουθούν οι Alpha Bank (-49 μονάδες βάσης), Eurobank (-37 μονάδες βάσης) και Εθνική (-30 μονάδες βάσης). Η μείωση αυτή αντανακλά το βελτιούμενο προφίλ ρίσκου και  τις χαμηλότερες επισφάλειες.

Morningstar DBRS: Τεράστια πρόοδος στο κόστος ρίσκου για τις ελληνικές τράπεζες-1

Συνολικά, το κόστος ρίσκου των ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν σταθερό το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το σύνολο του 2023 και το πρώτο τρίμηνο του 2023, αν και κάποιες τράπεζες συνέχισαν την τάση του 2023, εμφανίζοντας αύξηση στο κόστος ρίσκου, σημειώνουν οι αναλυτές. Βέβαια, στις περισσότερες περιπτώσεις, η επιδείνωση δεν ήταν σημαντική και σίγουρα το κόστος ρίσκου απέχει πολύ από τα επίπεδα του 2019.

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων, η Morningstar DBRS εκτιμά πως παρότι μπορεί να είναι θετικές για τους δανειολήπτες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δεν θα έχουν άμεση θετική επίδραση στην ποιότητα ενεργητικού.

Οι προκλήσεις παραμένουν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων, των πληθωριστικών πιέσεων, της αδύναμης ανάπτυξης και των προβλημάτων κυρίως στα εμπορικά ακίνητα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος ρίσκου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και κυρίως για εκείνες που έχουν παρουσιάσει σταθερή αύξηση από το 2022, επισημαίνεται.

Διαβάστε επίσης: 

Jefferies για ελληνικές τράπεζες: Πώς η μερισματική απόδοση θα φτάσει από το 4% στο 10%

Jefferies: Βλέπει ευκαιρίες για αύξηση των προμηθειών στις ελληνικές τράπεζες

Eurobank Equities: Ισχυρό το α΄ τρίμηνο των τραπεζών – Βλέπει περιθώρια ανόδου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News