Business & Finance Δευτέρα 10/06/2024, 07:08
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H αλλαγή ονόματος και τα νέα σχέδια της Mytilineos

H αλλαγή ονόματος και τα νέα σχέδια της Mytilineos

Η ξεκάθαρη πλέον στρατηγική στόχευση της Mytilineos στις ανάγκες της μεγάλης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς για νέα προϊόντα, επισφραγίστηκε και με την αλλαγή της επωνυμίας σε Metlen, καθ’ οδόν προς την είσοδο του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι ρίζες της στρατηγικής αυτής στόχευσης τέθηκαν ακραιφνώς πολλά χρόνια πριν. Οταν η διοίκηση της εταιρείας κόντρα σε συστάσεις συμβούλων το 2005 προχώρησε στην εξαγορά της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», που βρέθηκε σε… κενό αέρος μετά την απόφαση των Καναδών της Alcan να αποεπενδύσουν. Το πρόβλημα των Καναδών ήταν το υψηλό ενεργειακό κόστος, καθώς η ενεργειακή αγορά είχε μπει σε πορεία απελευθέρωσης και η μακροχρόνια και ζωτική για την «Αλουμίνιον» σύμβαση με τη ΔΕΗ έληξε.

O Eυάγγελος Μυτιληναίος είχε διαγνώσει από τότε τις συνέργειες των κλάδων μεταλλουργίας και ενέργειας, όταν τίποτα ακόμη δεν έδειχνε τις προοπτικές απογείωσης που θα έφερνε η ενεργειακή μετάβαση. Η ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους για την «Αλουμίνιον» οδήγησε την εταιρεία στην αγορά της ενέργειας και στην κατασκευή της πρώτης μονάδας συμπαραγωγής. Αυτό που η αγορά ενέργειας αντιλήφθηκε πολλά χρόνια μετά, ήταν ότι η Mytilineos με την εξαγορά της «Αλουμίνιον» απέκτησε στρατηγικό πλεονέκτημα στην ενέργεια έναντι άλλων ομίλων που επεκτάθηκαν στον κλάδο με την απελευθέρωση.

Η μεγάλη κατανάλωση ενέργειας της «Αλουμίνιον» και η αβεβαιότητα σε σχέση με την τροφοδοσία της από τη ΔΕΗ στο μεταβατικό στάδιο της απελευθέρωσης της αγοράς, οδήγησαν στις επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου. Η ηλεκτροπαραγωγή με τη σειρά της διασφάλισε για την εταιρεία ένα κρίσιμο μέγεθος στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού και δημιούργησε την Protergia. Πολύ έγκαιρα μπήκε στην αγορά του φυσικού αερίου, σπάζοντας με θορυβώδη τρόπο το μονοπώλιο τόσο στο LNG όσο και στους αγωγούς. Κάπως έτσι, όταν έφτασε η εποχή της ενεργειακής μετάβασης η Mytilineos βρέθηκε στην αγορά ενέργειας με ένα πλήρως καθετοποιημένο σχήμα με οριζόντιες συνέργειες μεταξύ των δραστηριοτήτων του, τις οποίες συμπληρώνει και ο κλάδος της μεταλλουργίας. Σε οποιοδήποτε επίπεδο και αν είναι οι τιμές ενέργειας έχει τη δυνατότητα να τις αξιοποιεί και να εισπράττει οφέλη.

Η ενεργειακή μετάβαση διεύρυνε το πεδίο δραστηριοτήτων, με τη Mytilineos να στρέφεται στις ΑΠΕ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στη μεγάλη παγκόσμια αγορά. Μέσα από μια οργανική ανάπτυξη, εξαγορές και συνεργασίες έχει εδραιώσει την παρουσία της σήμερα σε 40 χώρες και στις 5 ηπείρους με 286 projects στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης.

Η ανάπτυξη στον κλάδο των ΑΠΕ συνεχίζεται, με τη Mytilineos να ανακοινώνει πρόσφατα ότι θα επενδύσει 3,3 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην Ιταλία. Θέση έχει πάρει η εταιρεία και στην αγορά των δικτύων ηλεκτρισμού της Ευρώπης. Σε συνεργασία με την GE Vernova έχει αναλάβει σύμβαση ύψους ενός δισ. λιρών για την κατασκευή της πρώτης μεγάλης υποθαλάσσιας διασύνδεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ενεργειακή μετάβαση και οι κρίσιμες πρώτες ύλες δημιουργούν νέες προοπτικές για την «Αλουμίνιον» και τη δραστηριότητα της μεταλλουργίας. Η Metlen ως η μοναδική σήμερα πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία παραγωγής, βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ε.Ε. επεκτείνει τη στρατηγική της στον τομέα των κρίσιμων πρώτων υλών για την ενεργειακή μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η εξαγορά της Imerys Βωξίτες. Η πρόσβαση σε γεωλογικά αποθέματα περίπου 300 εκατ. τόνων βωξίτη που διασφάλισε στην Γκάνα σε μια συγκυρία που η παγκόσμια αγορά εμφανίζει έλλειμμα σε βωξίτες. Το επενδυτικό σχέδιο για την παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου, μια επένδυση 350 εκατ. ευρώ, ενώ διερευνά και τη δυνατότητα επέκτασης στην παραγωγή ημιαγωγών.

Στα πλάνα της εταιρείας φαίνεται να μπαίνει πιο δυναμικά και η παραγωγή μεταλλικών κατασκευών για αμυντικά συστήματα, ενόψει των προοπτικών που ανοίγονται με την πολιτική αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης. Με αυτές τις προοπτικές φαίνεται να συνδέεται η εξαγορά δεύτερου εργοστασίου από τη ΜΕΤΚΑ στον Βόλο που προανήγγειλε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στη γενική συνέλευση των μετόχων αλλά και η αναφορά του στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ ενόψει των ευρωεκλογών. «Θα χρειαστεί να κόψουμε κονδύλια από την υγεία και την παιδεία. Και εάν τελικά τα ξοδέψουμε μήπως πρέπει να ξαναδούμε την ελληνική αμυντική βιομηχανία;» είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αμυντική πολιτική της Ε.Ε. και πρόσθεσε: αν τα ελληνικά αμυντικά συστήματα δούλευαν τώρα θα μπορούσαν να λειτουργούν σε 3 βάρδιες.

Η είσοδος της Metlen στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μέσα στο διάστημα ενός έτους θα αποτελέσει τον επόμενο σταθμό της εταιρείας με το πιθανότερο σενάριο μέχρι τότε να έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο μέσω εξαγοράς στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης: 

Mytilineos: Η μετονομασία σε Metlen, το City και οι στόχοι σε εγχώρια και διεθνή αγορά

Νέα εποχή για τη «Μυτιληναίος» – Metlen το νέο όνομα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News