Business & Finance Παρασκευή 7/06/2024, 10:46
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σ. Αραβία: Αναμένεται να αντλήσει πάνω από 11,2 δισ. δολάρια από μετοχές της Aramco

Σ. Αραβία: Αναμένεται να αντλήσει πάνω από 11,2 δισ. δολάρια από μετοχές της Aramco

Εισροή άνω των 11,2 δισ. δολαρίων αναμένει η Σαουδική Αραβία από τη δευτερογενή προσφορά των μετοχών του πετρελαϊκού κολοσσού Aramco, αφού τις τιμολόγησε με την κατώτερη τιμή ενός εύρους τιμών στα 27,25 ριάλ (7,27 δολάρια), δήλωσαν στο Reuters την Παρασκευή άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το βιβλίο προσφορών της Aramco καλύφθηκε τέσσερις με πέντε φορές κοντά στο κατώτατο σημείο του εύρους τιμών από 26,7 έως 29 ριάλ, ανέφεραν οι πηγές.

Η Aramco και το γραφείο Τύπου της σαουδαραβικής κυβέρνησης δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού.

Οι ξένες επενδύσεις αποτελούν βασικό πυλώνα του σχεδίου του Σαουδάραβα ηγεμόνα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο.

Η προσφορά αποτελεί ένα νέο τεστ για την ικανότητα του βασιλείου να προσελκύσει μετρητά από το εξωτερικό, αν και δεν ήταν άμεσα σαφές σε ποιο βαθμό η πώληση μετοχών προκάλεσε το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.

Το σχέδιο, που ονομάστηκε «Όραμα 2030», έχει διοχετεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι φουτουριστικές πόλεις στην έρημο, κυρίως μέσω του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων (PIF).

Πηγές και αναλυτές ανέφεραν ότι το Ταμείο είναι πιθανό να είναι ο δικαιούχος των εσόδων από την πώληση των μετοχών, αν και ορισμένοι υποστήριζαν ότι τα κεφάλαια μπορούν επίσης να καλύψουν εν μέρει το πιθανό έλλειμμα του προϋπολογισμού του βασιλείου φέτος.

Η τιμολόγηση αποτελεί έκπτωση σχεδόν 4% σε σχέση με το κλείσιμο των μετοχών της Aramco την Πέμπτη και δίνει στην Aramco αποτίμηση περίπου 1,76 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κεφαλαιοποίησή της, σύμφωνα με την τιμή της μετοχής της την Πέμπτη, ήταν περίπου 1,83 τρισ. δολάρια.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πουλάει ένα ποσοστό περίπου 0,64% της Aramco. Η προσφορά θα μπορούσε στη συνέχεια να ενισχυθεί στο 0,7% του πετρελαϊκού γίγαντα με τη λεγόμενη επιλογή greenshoe, η οποία επιτρέπει στους τραπεζίτες να χρησιμοποιήσουν μετοχές για να σταθεροποιήσουν την τιμή της προσφοράς.

Εάν επικρατήσει αυτή η επιλογή, η Aramco θα αντλήσει περίπου 12,36 δισ. δολάρια. 

Οι μετοχές πρόκειται να αρχίσουν να διαπραγματεύονται την ερχόμενη Κυριακή στο χρηματιστήριο του Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Η προσφορά έχει την κωδική ονομασία Project Bond και προετοιμάζεται εδώ και μήνες ως ένα βασικό βήμα για την προσέλκυση ενός ευρύτερου φάσματος επενδυτών μετά την IPO της Aramco που έσπασε ρεκόρ, όπως δήλωσαν πηγές.

Η συμφωνία θα αποτελέσει ένα τεστ ενδιαφέροντος για τις σαουδαραβικές αγορές μετά τη «χλιαρή» ζήτηση από διεθνείς επενδυτές εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την υψηλή αποτίμηση, τον έλεγχο της σαουδαραβικής κυβέρνησης και την ενεργειακή μετάβαση μακριά από τους υδρογονάνθρακες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Σαουδ. Αραβία: Μεγάλη ζήτηση για τις μετοχές της Aramco που θα μπορούσε να συγκεντρώσει 13 δισ. δολ.

Ο ΟΠΕΚ+ παρατείνει τις περικοπές πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2025

Saudi Aramco: Σε νέα έκδοση μετοχών, αξίας 10 δισ.δολαρίων, την Κυριακή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News