ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Jefferies: Βλέπει ευκαιρίες για αύξηση των προμηθειών στις ελληνικές τράπεζες

Jefferies: Βλέπει ευκαιρίες για αύξηση των προμηθειών στις ελληνικές τράπεζες

Μια ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες εντοπίζει η Jefferies στις προμήθειες, καθώς όπως επισημαίνει, η ελληνική αγορά εμφανίζει χαμηλά ποσοστά διείσδυσης στον τομέα του asset management, με αποτέλεσμα οι προμήθειες να είναι χαμηλότερες, ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικού, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τον μέσο όρο της Ν. Ευρώπης.

Ειδικότερα, οι προμήθειες σε σχέση με το ενεργητικό διαμορφώνονται στις 55 μονάδες βάσης για τις ελληνικές τράπεζες με κάποιες διαφορές: Η Πειραιώς εμφανίζει την υψηλότερη επίδοση στις 74 μονάδες βάσης  και η Εθνική την χαμηλότερη στις 50 μονάδες βάσης.

Jefferies: Βλέπει ευκαιρίες για αύξηση των προμηθειών στις ελληνικές τράπεζες-1

Την ίδια στιγμή, τα κεφάλαια υπό διαχείριση ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 35%.

Σε σχέση με τις καταθέσεις των νοικοκυριών, τα κεφάλαια υπό διαχείριση επίσης διαμορφώνονται κάτω από το 10%, έναντι 46% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Πάντως, η Jefferies διαπιστώνει ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια των εταιρειών αμοιβαίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς ενισχύθηκαν κατά 3% τον Μάιο και κατά 8% από τις αρχές του τριμήνου.

Jefferies: Βλέπει ευκαιρίες για αύξηση των προμηθειών στις ελληνικές τράπεζες-2

Τα μερίδια αγοράς παραμένουν σταθερά, με την Eurobank και την Alpha να έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά και την Alpha να εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση του μεριδίου αγοράς της (+180 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους).

Το πρώτο τρίμηνο, οι επενδυτικές προμήθειες των μεγάλων τραπεζών εμφάνισαν αύξηση 36% σε ετήσια βάση, με την Εθνική να παρουσιάζει τις ισχυρότερες επιδόσεις.

Η τράπεζα που παράγει το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών της από το asset management και το bancassurance είναι η Alpha, ενώ  η Εθνική παράγει το μικρότερο μέρος.

Σημειώνεται ότι η Jefferies δίνει σύσταση αγοράς και για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες και θέτει τις τιμές-στόχους στα 2,6 ευρώ για την Alpha Bank, στα 8,8 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στα 2,7 ευρώ για τη Eurobank και στα 5,2 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Διαβάστε επίσης: 

Eurobank Equities: Ισχυρό το α΄ τρίμηνο των τραπεζών – Βλέπει περιθώρια ανόδου

Eurobank Equities: Ανεβάζει τους στόχους για τις τράπεζες – Top pick η Πειραιώς

JP Morgan: Πού εστιάζουν τώρα οι τράπεζες – Τα μηνύματα που πήρε από την Αθήνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News