ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eνισχύεται το χαρτοφυλάκιο της Premia Properties

Eνισχύεται το χαρτοφυλάκιο της Premia Properties

Σημαντική ώθηση όχι μόνο στην αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων, αλλά και στα έσοδα από μισθώματα, πρόκειται να προσδώσουν στην Premia Properties ΑΕΕΑΠ οι επενδύσεις που ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Eurobank Equities προβλέπει ότι έως το 2026 η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας θα αυξηθεί κατά 40% ή κατά 96 εκατ. ευρώ, λόγω της ένταξης νέων ακινήτων σε αυτό, προσεγγίζοντας τα 420 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, και αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η εισηγμένη αναμένεται να καταγράψει αύξηση των ετησιοποιημένων εσόδων από ενοίκια κατά το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 28 εκατ. ευρώ κατά το 2025, που θα είναι και η πρώτη πλήρης χρήση λειτουργίας των νέων ακινήτων.αυτά αφορούν κατ’ αρχάς το νέο κτίριο γραφείων που θα παραδοθεί άμεσα προς χρήση για τη στέγαση των εγκαταστάσεων της ΑΑ∆Ε, αλλά κι ένα ακίνητο μεικτής χρήσης στην πόλη της Ξάνθης που θα λειτουργήσει κυρίως για τη στέγαση φοιτητών. Ειδικότερα, από την εκμίσθωση του κτιρίου γραφείων στην ΑΑ∆Ε η Premia θα εισπράττει 4,6 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ 400.000 ευρώ αναμένεται ότι θα είναι τα ετήσια έσοδα του ακινήτου στην Ξάνθη, το οποίο θα μισθωθεί σε εταιρεία διαχείρισης κατοικιών. Σημειωτέον ότι στο ακίνητο αυτό λειτουργεί και ισόγειο κατάστημα σούπερ μάρκετ. Το κτίριο στην Ξάνθη, δυναμικότητας 102 δωματίων, είναι το τέταρτο της Premia στον τομέα των φοιτητικών κατοικιών, έπειτα από εκείνα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει την αναζήτηση κι άλλων σχετικών προϊόντων, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει πολύ υψηλή ζήτηση για φοιτητικές κατοικίες.

Η επένδυση για το νέο κτίριο γραφείων που θα στεγάσει την ΑΑ∆Ε είναι συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, 20 εκατ. ευρώ αφορούν το κόστος αγοράς (πρόκειται για το πρώην εμπορικό κέντρο Athens Heart), ενώ 40 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι απαιτήθηκαν για τη μετατροπή του σε ένα πράσινο κτίριο γραφείων, πιστοποιημένο κατά το πρότυπο LEED. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, το ετήσιο μίσθωμα των 15 ευρώ/τ.μ. είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, ιδίως για ένα κτίριο με αυτές τις προδιαγραφές, κάτι που κατέστη εφικτό χάρη σε μια σειρά παραγόντων, όπως το γεγονός ότι μέρος της επένδυσης (20 εκατ. ευρώ) χρηματοδοτήθηκε και με χαμηλότοκα δανειακά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό επέτρεψε στην Premia να εξασφαλίσει την προσδοκώμενη απόδοση ακόμη και σε αυτό το επίπεδο τιμών ενοικίασης. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα η εταιρεία θα ενσωματώσει στο χαρτοφυλάκιό της ακόμη δύο κτίρια logistics, επιφάνειας 10.000 τ.μ. και 4.500 τ.μ., που αναπτύσσει στην περιοχή του Ασπροπύργου η εταιρεία «Η. Τσίκλος – NOE», εκ των μετόχων της Premia. Οπως μάλιστα ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στο πλαίσιο της πρόσφατης τακτικής γενικής συνέλευσης, αυτήν την περίοδο διεξάγεται σειρά διαπραγματεύσεων για την υλοποίηση νέων επενδύσεων σε κτίρια γραφείων και logistics. Επίσης, εξετάζεται και η αξιοποίηση βιομηχανικών και αγροτικών εκτάσεων που έχουν περιέλθει στην κατοχή της Premia μετά την εξαγορά της εταιρείας «Ελληνικά Οινοποιεία» από τη σουηδική Sterner Stenhus, που αποτελεί και τον βασικό μέτοχο της ΑΕΕΑΠ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News