ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεχίζεται το σήριαλ της Avramar – 10 επενδυτές ενδιαφέρονται, αλλά…

Συνεχίζεται το σήριαλ της Avramar – 10 επενδυτές ενδιαφέρονται, αλλά…

Νέα παράταση παίρνει το σήριαλ για την πώληση της Avramar, καθώς η καταληκτική προθεσμία για την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών μετατέθηκε κατά δύο εβδομάδες και δη για τις 14 Ιουνίου 2024, αντί για τις 31 Μαΐου. Με δεδομένο ότι μετά την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών θα απαιτηθεί περίπου ένας μήνας για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, καθώς για τη διενέργεια due diligence οι υποψήφιοι επενδυτές θα χρειαστεί να επισκεφθούν πλήθος μονάδων εκτροφής, ιχθυογεννητικών σταθμών, συσκευαστηρίων και μεταποιητικών μονάδων, η εταιρεία θα χρειαστεί για αρκετό καιρό ακόμη να λειτουργεί «στο κόκκινο». Η αρχική εκτίμηση δε για ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού φαίνεται ότι απέχει πλέον πολύ από την πραγματικότητα με την πιθανότητα ύπαρξη συμφωνίας να μετατίθεται πλέον για το φθινόπωρο.

Ας σημειωθεί, άλλωστε, ότι ήδη εδώ και αρκετό καιρό έχουν σταματήσει να λειτουργούν για λόγους εξοικονόμησης κόστους αρκετές περιφερειακές μονάδες. Όπως, μάλιστα, επισημαίνουν παράγοντες με γνώση του κλάδου, το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε ως ενδιάμεση χρηματοδότηση από τις πιστώτριες τράπεζες με σύσταση ενεχύρου επί του συνόλου των μετοχών της εταιρείας, επαρκεί για να καλύψει μέρος μόνο των αναγκών της Avramar. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σύμφωνα με το σχέδιο που είχε εκπονήσει η Deloitte πριν από μερικούς μήνες, το ύψος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης θα έπρεπε να είναι διπλάσιο, ήτοι 40 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των επενδυτικών σχημάτων που έχουν εμφανισθεί και έχουν υπογράψει συμφωνία εμπιστευτικότητας ανέρχονται σε δέκα και μένει φυσικά να δούμε πόσα από αυτά θα καταθέσουν μη δεσμευτικές προσφορές και κυρίως πόσα και ποια θα προχωρήσουν και στο επόμενο στάδιο της υποβολής δεσμευτικής προσφοράς. Στα δέκα αυτά σχήματα συγκαταλέγονται, όπως έχει ήδη γράψει η «Καθημερινή» και το «MR», τόσο ο δεύτερος «παίκτης» του κλάδου στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, η εταιρεία Philosofish, όσο και το ισπανικό fund Atitlan που φέρεται να κατεβαίνει με κοινή πρόταση μαζί με την επενδυτική εταιρεία ADQ του Άμπου Ντάμπι.

Κρίσιμο επίσης στοιχείο για τη διαδικασία θα είναι τόσο το ύψος του «κουρέματος» των χρεών που θα αποφασίσουν οι πιστώτριες τράπεζες -σημειωτέον τα δάνεια της Avramar υπολογίζονται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ- καθώς και τα επιπλέον κεφάλαια που είναι διατεθειμένοι να βάλουν οι αγοραστές για την ανάπτυξη της εταιρείας, αλλά και το επιχειρηματικό πλάνο που θα έχουν.

Tην ίδια ώρα, πάντως, οι κλυδωνισμοί ευρύτερα στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών συνεχίζονται. Μάλιστα, μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος του Μιχάλη Σάλλα από τη διαδικασία εξυγίανσης της εταιρείας «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» οι σχέσεις της τελευταίας με την BioMar Hellenic (εταιρεία ιχθυοτροφών, θυγατρική της δανικής BioMar) φέρεται να έχουν διαταραχθεί.

Διαβάστε επίσης:

Προ των πυλών νέος κύκλος εξαγορών στον κλάδο τροφίμων

Ανοίγει ο δρόμος για πώληση της Avramar – Συμφωνία για δάνειο 20 εκατ. ευρώ

Στον αέρα οι ιχθυοκαλλιέργειες λόγω Avramar – Παγώνουν οι επενδύσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News