ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης: Κάλυψε τα 2/3 των θέσεων ελλιμενισμού εστιάζοντας στα superyachts

Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης: Κάλυψε τα 2/3 των θέσεων ελλιμενισμού εστιάζοντας στα superyachts

Σχεδόν τα 2/3 του συνόλου των θέσεων ελλιμενισμού εκτιμάται ότι έχει κλείσει η Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης, δίνοντας έμφαση στην κατηγορία των superyachts, ενώ παράλληλα συνεχίζει την υπογραφή συμφωνιών με ισχυρούς εμπορικούς οίκους της λιανικής.

Πιο αναλυτικά, κατά την διάρκεια του 2023, η εταιρεία (που ανήκει στην Apollo Investment Holdco S.Α.) σύναψε αρκετές μακροπρόθεσμες συμβάσεις ελλιμενισμού καλύπτοντας το 1/3 του συνόλου των θέσεων ελλιμενισμού, ενώ φέτος αναμένεται να προχωρήσει στην σύναψη επιπλέον 1/3 μακροπρόθεσμων συμβάσεων, εκ των οποίων το 50% θα ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024. Παράλληλα έχει συνάψει άνω των 15 εμπορικών συμφωνιών με monobrands και άλλους ισχυρούς εμπορικούς οίκους (όπως Louis Vuitton, Dior, Gucci, Loro Piana, YvesSaintLaurent, Bottega Veneta, Zegna, Dolce & Gabbana Casa, Off-White, Rolex, Orlebar Brown, Golden Goose, Polo Ralph Lauren), ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέων συμβάσεων. Επίσης, στόχος είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών εστίασης, μέσω των: Bagatelle Athens, Pasticceria Cova Astir Marina και Moorings.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2023 χορηγήθηκε στην Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης το πρωτόκολλο παράδοσης για τη μερική ολοκλήρωση της θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης (Γραφεία Διοίκησης και Λιμενικού Σώματος και μισθωμένα γραφεία) ξεκινώντας ουσιαστικά τη λειτουργία της μαρίνας, ενώ τον Αύγουστο του 2023 το εν λόγω πρωτόκολλο τροποποιήθηκε με την ολοκλήρωση επιπλέον τμημάτων εντός της θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης. Οι υπόλοιπες εργασίες ανακαίνισης/κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Στόχος

Σύμφωνα με την ετήσια χρηματοοικονομική έκθεση, με την ολοκλήρωση όλων των εργασιών αναβάθμισης, η εταιρεία στοχεύει να αναδειχθεί στην πρώτη πολυτελή μαρίνα με ιδιαίτερη έμφαση στην κατηγορία των superyachts με μια πολύ αποκλειστική προσφορά που περιλαμβάνει:

  • ένα βελτιωμένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών σκαφών αναψυχής
  • μια προσεκτικά επιλεγμένη λίστα κορυφαίων καταστημάτων λιανικής πώλησης, αξιοποιώντας την τρέχουσα λειτουργία της F&B με δύο ευρέως γνωστές διεθνείς μάρκες F&B
  • σύγχρονες εγκαταστάσεις στάθμευσης
  • πρατήριο καυσίμων στο χώρο

τοποθετώντας την μαρίνα στην κορυφή παρόμοιων επιλογών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, μαζί με τον επίμονο διαρθρωτικό πληθωρισμό, αποτελούν σημαντικές απειλές για την οικονομία το 2024. Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο υψηλός πληθωρισμός σε συνδυασμό με το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στα οικονομικό αποτελέσματα της εταιρείας. H αβεβαιότητα των συνεχιζόμενων υψηλών τιμών αξιολογείται διαρκώς από τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία λαμβάνει συνεχώς μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων.

Αναχρηματοδότηση του χρέους

Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις που έχουν να κάνουν με τον δανεισμό της.

Τον Ιούνιο του 2023, στο πλαίσιο της εταιρικής αναδιάρθρωσης και της αναχρηματοδότησης της, προπλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος του ομολογιακού δανείου με την πρώην μητρική εταιρεία (Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Μονοπρόσωπη), ύψους €46,242 εκατ. με το υπόλοιπο του δανείου προς την ¨Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης” την 31η Δεκεμβρίου 2024 να ανέρχεται σε €6,612 εκατ.

Παράλληλα, η εταιρεία ολοκλήρωσε την αναχρηματοδότηση του χρέους της με την υπογραφή σύμβασης ομολογιακού δανείου με την Alpha Bank, με διάρκεια έως 31 Δεκεμβρίου 2030, με ευνοϊκότερους όρους αυξάνοντας την χρηματοδότηση κατά πρόσθετο ποσό ύψους €10 εκατ.

Η συνολική χρηματοδοτική γραμμή του νέου ομολογιακού δανείου ανέρχεται σε €73,1 εκατ. (κυμαινόμενου επιτοκίου Euribor (6 μηνιαίο) +2,7%), από την οποία η εταιρεία προχώρησε σε εκταμιεύσεις περίπου €54 εκατ. κατά την περυσινή χρήση.

Ενόψει των επιπρόσθετων κεφαλαιουχικών δαπανών και λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμώμενες απαιτήσεις για κεφάλαιο κίνησης, η εταιρεία προληπτικά έλαβε ορισμένες απαλλαγές (waiver) από τους ομολογιούχους της Alpha Bank στις 8 Μαΐου 2024. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

i) Η εταιρεία απαλλάσσεται από την υποχρεωτική προπληρωμή του οριζόμενου, στο ομολογιακό δάνειο με την Alpha Bank, ποσοστού επί των εισπράξεων (εισπράξεις μέχρι €12 εκατ.) που η εταιρεία θα λάβει από μακροπρόθεσμες συμβάσεις ελλιμενισμού μετά την 31η Δεκεμβρίου 2023. Διευκρινίζεται πως, σύμφωνα με το waiver της 8/5/2024, από τις προαναφερόμενες εισπράξεις ύψους €12 εκατ.:

  • Τουλάχιστον €2 εκατ. θα κατατεθούν σε δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό σύμφωνα με τους αρχικούς όρους του ομολογιακού δανείου με την Alpha Bank
  • Μέχρι €10 εκατ. θα διατεθούν αποκλειστικά για δαπάνες που σχετίζονται με την συνεισφορά που θα καταβληθεί από την εταιρεία προς τους Μonobrands ενοικιαστές, ως κίνητρο για την λειτουργία των καταστημάτων, για εργασίες αναβάθμισης του F&B και κατασκευαστικών εργασιών της μαρίνας.

ii) Η εταιρεία απαλλάσσεται από την υποχρέωση αποπληρωμής:

  • οποιουδήποτε συσσωρευμένου τόκου και τυχόν τελών, εξόδων, προμηθειών και εξόδων
  • κεφαλαίου που απορρέουν από το ενδοεταιρικό ομολογιακό δάνειο με την Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης

iii) Η Alpha Bank έδωσε τη συγκατάθεσή της στην Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ώστε να μπορεί να παρέχει επιπλέον ενδοεταιρική χρηματοδότηση στην εταιρεία, μέχρι του ποσού των €14,507 εκατ. εφόσον απαιτηθεί.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στις 10 Μαΐου η “Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Μονοπρόσωπη Α.Ε.” και στις 7 Μαΐου η “Apollo Investments Holdco S.A”, χορήγησαν στην εταιρεία έγγραφη διαβεβαίωση επιβεβαιώνοντας την δέσμευσή τους να παρέχουν συνεχή οικονομική υποστήριξη.

Διαβάστε επίσης:

Γαλάζια σημαία: Στη 2η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα με 652 βραβευμένα σημεία

Επένδυση 40 εκατ. για νέο πολυτελές ξενοδοχείο στη Γλυφάδα

Astir Marina: Τριετής συνεργασία με τον διαχειριστή λιμένων του πριγκιπάτου του Μονακό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News