ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Noval Property: Πώς υλοποιείται το επενδυτικό πλάνο των €340 εκατ. – Με discount 30% η είσοδος στο Χ.Α.

Noval Property: Πώς υλοποιείται το επενδυτικό πλάνο των €340 εκατ. – Με discount 30% η είσοδος στο Χ.Α.

Τους πυλώνες στρατηγικής και τα ακίνητα που θα αναπτύξει στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος ύψους €340 εκατ. που υλοποιεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας η Noval Property, ανέφερε χθες σε παρουσίαση ο CEO της εταιρείας, Παναγιώτης Καπετανάκος, με αφορμή την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πιο αναλυτικά, οι τρεις βασικοί πυλώνες της στρατηγικής που ακολουθεί η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ είναι:

  • Το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ιδιόκτητων ακινήτων
  • Η εστίαση σε επιλεκτικές αγορές ακινήτων, είτε μόνη της, είτε σε συνεργασία με ισχυρό στρατηγικό επενδυτή
  • Η ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων, με ανανέωση των μισθωτικών συμβάσεων σε υψηλότερες τιμές

Σχετικά με τον τελευταίο πυλώνα, χαρακτηριστικά αναφέρθηκε το παράδειγμα των μισθώσεων στο Orbit, όπου το 2019 οι τιμές ενοικίασης έπαιζαν στα €15-€19 το μήνα και η εταιρεία υπέγραψε σύντομα μισθωτήρια που έληγαν το 2022, το 2023 ή και φέτος, τα οποία αναπροσαρμόστηκαν προς τα πάνω, σε επίπεδα τιμών τα οποία σήμερα παίζουν σε € 30- €35.

Επίσης δίπλα σε υφιστάμενο ακίνητο, στο River West, προστέθηκε ένα νέο προϊόν, το River West Open, το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Καπετανάκος, μαζί και με το ΙΚΕΑ, δημιούργησαν τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλο, υβριδικό & νέας γενιάς στην Ελλάδα, με υψηλή επισκεψιμότητα και τζίρους.

Ο κ. Καπετανάκος έκανε λόγο για δομική ανισορροπία του εγχώριου κλάδου ακινήτων, καθώς υπάρχει υψηλή ζήτηση, αλλά χαμηλή προσφορά ποιοτικών προϊόντων , λόγω κυρίως της κρίσης 2008-2019, όπου ελάχιστες εταιρείες προχώρησαν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Ακόμη ανέφερε ότι υπάρχει μια συμπίεση στις αποδόσεις των ποιοτικών ακινήτων στην Αθήνα, οι οποίες κινούνται προς τα επίπεδα ομοειδών πόλεων όπως είναι π.χ. η Λισαβόνα, με βάση κριτήρια που έχουν σχέση με τον πληθυσμό, την golden visa, τα μακροοικονομικά στοιχεία των χωρών κ.λ.π.

Σύγκριση Αθήνας με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Noval Property: Πώς υλοποιείται το επενδυτικό πλάνο των €340 εκατ. – Με discount 30% η είσοδος στο Χ.Α.-1

 

Portfolio

Το 75% των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της Noval Property (που ανήκει στον όμιλο Βιοχάλκο) παράγει εισόδημα ενώ έχει μεγάλη διασπορά.

  • 28,7%: γραφεία
  • 26,8%: εμπορικά κέντρα
  • 18,3%: big boxes
  • 9,3%: ξενοδοχεία
  • 8,7%: logistics/αποθήκες
  • 3,8%: retail park

Επίσης επισημάνθηκε ότι το 88% χαρτοφυλακίου των ακινήτων βρίσκεται στην Αθήνα. Το 1,6% είναι στη Θεσσαλονίκη και το 9,2% στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ ένα μικρό ποσοστό 1,2% έχει η Βουλγαρία.

 Ο κ. Καπετανάκος υπογράμμισε ακόμη το γεγονός ότι περίπου έξι στις 10 μισθώσεις (57,7%) λήγουν μετά από το 2029, ενώ όλες είναι συνδεδεμένες με την πορεία του πληθωρισμού στη χώρα μας.

Μισθωτές

Σε ό,τι αφορά το μείγμα των μισθωτών, το 37,6% αφορά το ΙΚΕΑ στον Κηφισό, τις εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο και το Wyndham Grand Athens στην Ομόνοια.

  • ΙΚΕΑ: 16,9%
  • Βιοχάλκο: 12,1%
  • Wyndham Grand Athens: 8,6%

Αυτά, μαζί με το Mare West στην Κόρινθο, το The Orbit Athens και το The Butterfly Athens αποτελούν τα έξι βασικά ακίνητα της εταιρείας.

Υπογραμμίστηκε δε από τον κ. Καπετανάκο, η σημαντική αύξηση που κατέγραψαν τα ετήσια έσοδα από μισθώματα πέρυσι και πιο συγκεκριμένα:

  • River West: €8,4 εκατ. (+22%)
  • IKEA Athens: €5,29 εκατ. (+4%)
  • Mare West: €1,64 εκατ. (+14%)
  • The Orbit: €5,36 εκατ. (+33%)
  • The Butterfly: €0,66 εκατ. (+2%)
  • Wyndham Grand Athens: €2,69 εκατ. (+6%)

Τονίστηκε παράλληλα ότι στους μισθωτές των ακινήτων της Noval Property περιλαμβάνονται πολυεθνικές όπως η Deutsche Bank, η BP, η Diageo, η Dassault, η Jysk, η Inditex, η H&M, η adidas, η LG, η Chevron κ.ά. καθώς και μεγάλες ελληνικές εταιρείες όπως η Σκλαβενίτης, η Κωτσόβολος, η Μουστάκας κ.ά.

Τα projects της περιόδου 2024-2030

Για την περίοδο 2024-2030 υλοποιείται ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους €340 εκατ., με το 82% να αφορά ακίνητα τα οποία ήδη είναι στην ιδιοκτησία της Noval και το υπόλοιπο 18% σε εξαγορές νέων ακινήτων. Θα κατευθυνθεί στους τομείς:

  • Μεικτής χρήσης: 50%
  • Γραφεία: 28%
  • Logistics: 12%
  • Retail: 8%
  • Κατοικίες: 2%

Ειδικότερα βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις σε έξι ακίνητα, τα πέντε εκ των οποίων θα ολοκληρωθούν τη διετία 2024-2025. Μόνο η αστική ανάπλαση στην Πειραιώς 248-252 πάει για το 2028, καθώς πρόκειται για ένα πολυσύνθετο έργο ύψους €169 εκατ. το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία γραφείων, ξενοδοχείου, κατοικιών, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων κ.ά. Στο συγκεκριμένο έργο, φαίνεται αναμένεται να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση και από το 2025 να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Σχετικά με το office campus The Grid στη Χειμάρρας 10-12 στο Μαρούσι, στα 16 στρέμματα που στεγαζόταν η Kodak, η Noval Property σε συνεργασία με την Brook Lane Capital – οι οποίες θα επενδύσουν περίπου €55 εκατ. – ανέθεσαν στην Τέρνα την κατασκευή ενός σύγχρονου συγκροτήματος πράσινων κτηρίων γραφείων, ενώ τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έχει αναλάβει το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners. Έχουν ήδη μισθωθεί τα 2 από τα 4 κτίρια γραφείων – ένα από πολυεθνική και ένα ακόμη που θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.

Στην ίδια περιοχή (Χειμάρρας 16) αναπτύσσεται ένα ακόμη νέο κτήριο γραφείων στην οδό Χειμάρρας – μια επένδυση ύψους €32 εκατ. – ενώ επίσης στο Μαρούσι είναι σε εξέλιξη έργο σε κτήριο που ανακατασκευάζει η Noval Property επί της Λεωφόρου Κηφισίας (199), επενδύοντας περί τα €13,2 εκατ. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και με την ολοκλήρωσή του θα μετατραπεί σε ένα πρωτοποριακό κτήριο γραφείων με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα κατά τη λειτουργία του στην Ελλάδα.

Το επενδυτικό έργο ύψους €10,2 εκατ. στην οδό Αρδηττού 40-42 στο Μετς, αφορά στην ανάπτυξη μικτών χρήσεων (4-όροφο κτήριο κατοικιών και γραφείων) συνολικής δομημένης επιφανείας περίπου 4.258 τ.μ. με 2 υπόγεια, επί οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 839,95 τ.μ. Στο ισόγειο και τον ημιώροφο θα κατασκευαστούν χώροι γραφείων εμβαδού 601,30 τ.μ. και στους 3 ορόφους διαμερίσματα κατοικιών συνολικού εμβαδού 2.030,56 τ.μ. Τα διαμερίσματα θα εξυπηρετούνται και από 88,6 τ.μ. αποθηκών, ενώ στο δώμα προβλέπεται κατασκευή πισίνας.

Τέλος επισημαίνεται ότι ολοκληρώθηκαν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις logistics 9.814 τ.μ. στη Μάνδρα Αττικής και παραδόθηκαν πρόσφατα στον μισθωτή τους, μια επένδυση της τάξης των €7,9 εκατ.

Noval Property: Πώς υλοποιείται το επενδυτικό πλάνο των €340 εκατ. – Με discount 30% η είσοδος στο Χ.Α.-2

 

Η είσοδος στο Χ.Α.

Για την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο – η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου – ο κ. Καπετανάκος ανέφερε ότι στόχος της Noval είναι η άντληση €52 εκατ., εκ των οποίων τα €49 εκατ. από τη δημόσια προσφορά μέσω ΑΜΚ της εταιρείας και τα υπόλοιπα €3 εκατ. είναι η συμμετοχή της EBRD μέσω μετατροπής ομολογιακού δανείου. Πρόσθεσε ότι οι μετοχές θα μπουν με discount 30% καθώς «θέλουμε να έχουμε ευχαριστημένους μετόχους» προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε πολύ στην εταιρεία μας, η οποία έχει ισχυρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων και μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, καταφέρνοντας να αυξάνει την εσωτερική της αξία κατά €50-€60 εκατ. κάθε χρόνο».

Θεωρεί δε ότι τα €52 εκατ. μαζί με τα €75 εκατ. που είχε η εταιρεία σε μετρητά στο τέλος του 2023 είναι ικανά για την χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου, απαντώντας στο «αν υπήρχε ανάγκη για περισσότερα κεφάλαια».

Μετά την είσοδο των μετοχών στο Χ.Α., η ελεύθερη διασπορά θα είναι στο 15,6% με τον όμιλο Βιοχάλκο να διατηρεί συμμετοχή 69% (από 82% που είναι σήμερα) και την EBRD να κατέχει ποσοστό 1,25% μετά την μετατροπή του ομολογιακού.

Προφίλ (2023)

  • Χαρτοφυλάκιο: 61 ακίνητα, 343.000 τ.μ., με αξία €571 εκατ.
  • EBITDA: €65 εκατ.
  • Μεικτή ετήσια απόδοση μισθωμάτων: 7,2%
  • Διάρκεια μισθωμάτων: 7,2-9,6 έτη
  • Πληρότητα: 98,1%
  • Δείκτης δανεισμού (LTV): 38,5% (27,5% το καθαρό LTV)

Διαβάστε επίσης:

Η Noval Property οδεύει προς εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Noval Property: ΑΜΚ έως 43,47 εκατ. με δημόσια προσφορά

Η Noval Property και ο στόχος του 1 δισ. ευρώ

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News