ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

HIG: Οι προοπτικές της Ελλάδας, οι νέες επενδύσεις και τα τρόφιμα

HIG: Οι προοπτικές της Ελλάδας, οι νέες επενδύσεις και τα τρόφιμα

Την παρουσία της στους τομείς των logistics και της φιλοξενίας, όχι μόνο σε Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό επιδιώκει να ενισχύσει η Inventio, που διαχειρίζεται και υλοποιεί τις επενδύσεις του αμερικανικού fund HIG. Το τελευταίο έχει τοποθετήσει, από το 2014 έως σήμερα, κεφάλαια άνω του 1,5 δισ. ευρώ για την εξαγορά προβληματικών εταιρειών (π.χ. Μαΐλης), την απόκτηση επιχειρηματικών δανείων (π.χ. Ελληνική Χαλυβουργία), τη χρηματοδότηση εταιρειών και την υλοποίηση επενδύσεων στους κλάδους των logistics και του τουρισμού. Πλέον η Inventio, που έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, επιδιώκει να προχωρήσει όχι μόνο στην ωρίμανσή τους (π.χ. ανακαίνιση και έναρξη λειτουργίας ξενοδοχείων που έχει εξαγοράσει), αλλά και στην υλοποίηση στοχευμένων επενδύσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Οι νέες κινήσεις της εταιρείας περιλαμβάνουν και τη δημιουργία οντότητας στον τομέα της αγροδιατροφής (για την οποία η διοίκηση της Inventio δεν παρέσχε λεπτομέρειες), αλλά και την προμήθεια δύο φορτηγών υδρογόνου, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος  της Inventio Κωνσταντίνος Μπήτρος, σε συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα το Σάββατο στη Ρόδο.

Όπως ανέφερε ο CEO, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», η HIG έχει επενδύσει σημαντικά περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα, σε σχέση με το «βάρος» της χώρας, με τις αποδόσεις των έργων της να κυμαίνονται από 15% έως 17%. Όπως πρόσθεσε, το αμερικάνικο fund εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και γι’ αυτό η διάρκεια τοποθέτησης στην χώρα μας της HIG έχει επιμηκυνθεί μέχρι και το 2029.  Συνολικά, τα έργα σε logistics (βραχίονας Streem Global) και φιλοξενία (Ella Resorts) που υλοποιεί, ήδη, ή πρόκειται να ξεκινήσει να υλοποιεί η Inventio έχουν κατασκευαστικό αντικείμενο ύψους 600 εκατ. ευρώ. Από αυτά περίπου 200 εκατ. ευρώ αφορούν τα ξενοδοχεία.

Ποια όμως, είναι τα σχέδια της Invention ανά τομείς δραστηριότητας;

Τα ξενοδοχεία

Στη Ρόδο, όπου έλαβε χώρα η συνέντευξη Τύπου, η εταιρεία, μέσω επένδυσης της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, ολοκλήρωσε την ανακαίνιση του πρώην Aldemar δυναμικότητας 835 δωματίων όπου απασχολούνται 600 άτομα από 350 μέχρι πρότινος. Πρόκειται για το πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα (μονάδες Elissa και Helea) που εντάχθηκε στο ξενοδοχειακό βραχίονα Ella Resorts, όπου ανήκουν οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες σε Κέρκυρα, Κρήτη, Αθήνα και Ρόδο με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων.

Η Inventiο, όπως ανέφερε, κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μπήτρος, αξιολογεί την επέκτασή της στην ξενοδοχειακή αγορά της Μεσογείου και συγκεκριμένα της Ιταλίας και της Ισπανίας.  Στόχος για την εντός Ελλάδος δραστηριότητα της είναι να αποκτήσει προς διαχείριση 6.000 δωμάτια, αριθμός που αυξάνεται σε 10.000 δωμάτια συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου. Η εταιρεία εξετάζει την εξαγορά νέων ξενοδοχείων υπό τον όρο ότι πληρούν τρεις βασικές προϋποθέσεις. Απέχουν δηλαδή, έως μιάμιση ώρα από διεθνές αεροδρόμιο, γειτνιάζουν με θάλασσα και διαθέτουν περισσότερα από 220 δωμάτια.

Μέχρι σήμερα, στην Αττική, η Inventio έχει εξαγοράσει το πρώην ξενοδοχείο Aλθέα (γνωστό και ως ξενοδοχείο της Χούντας), στην Αγ. Μαρίνα Αττικής, δυναμικότητας περίπου 350 δωματίων. Αυτή τη στιγμή, το έργο της ανακαίνισής του βρίσκεται σε πρώιμο μελετητικό και δανειοδοτικό στάδιο.

Στην Κέρκυρα, υλοποιεί την πλήρη ανακαίνιση και επέκταση τεσσάρων ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 1.400 δωματίων (2.500 κλίνες), μέσω συνολικής επένδυσης άνω των 150 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει στην αύξηση των 400 υφιστάμενων θέσεων εργασίας, σε 700. Κι αυτό σε συνέχεια της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης και της εξαγοράς του ποσοστού των παλαιών μετόχων της Corfu Holdings (ex-Mayor Holdings). Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανακαίνισης του Álkyna Lifestyle Beach Resort (πρώην La Grota Verde) όπου θα λειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένο την επόμενη σαιζόν, ενώ προετοιμάζονται και οι ανακαινίσεις των Capo Di Cordu και Pelekas Monastery συνολικής δυναμικότητας άνω των 650 δωματίων που θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο του 2024. Όλες οι ανακαινίσεις τελούν υπό την επίβλεψη της Inventio Edge, του βραχίονα υλοποίησης των τεχνικών έργων της Invention.

Στον Μόχλο Κρήτης, για την ανακαίνιση, επέκταση και αναβάθμιση σε 5άστερου ξενοδοχείου του πρώην Aldiana Club, η Invention έχει επενδυτικό πλάνο 50 εκατ. ευρώ. Η μονάδα θα μετονομαστεί Rocrita Lifestyle Beach Resort, θα είναι συνολικής δυναμικότητάς 360 δωματίων, διαθέτοντας ορίζοντα λειτουργίας την τουριστική περίοδο του 2025.

Στα αποκτήματα της HIG ανήκουν και τα ξενοδοχεία της Κυπριώτης, μετά την εξαγορά από το fund των δανείων ονομαστικής αξίας 140 εκατ. ευρώ της υπερχρεωμένης εταιρείας. Η αξιοποίηση όμως, των ξενοδοχείων της Κυπριώτης είναι πιο σύνθετη διότι ο ξενοδοχειακός όμιλος έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημιώσεις, λόγω της καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων από τις τράπεζες.

Ο τζίρος της Inventio από τον ξενοδοχειακό τομέα ανήλθε σε 55 εκατ. ευρώ για το 2023 και αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα φέτος.

Logistics

Το μεγαλύτερο έργο που δρομολογεί η εταιρεία μέσω της Streem Global στον τομέα των αποθηκευτικών χώρων περιλαμβάνει το mega logistics park στον Ασπρόπυργο, στο παλιό εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Εκεί, μέσω επενδυτικού πλάνου άνω των 300 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει τη δημιουργία αποθηκών 180.000 τ.μ. και 20.000 τ.μ. συνοδών χώρων με δυνατότητα μεταποιητικών δράσεων, σε έκταση 291 στρεμμάτων. Το έργο βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης, με την Inventio-μέσω της Inventio Edge- να έχει ολοκληρώσει την εξυγίανση του οικοπέδου, καθώς και το γκρέμισμα του παλαιού χαλυβουργείου.   Ενδέχεται, η κατασκευαστική δραστηριότητα να ξεκινήσει το 2025, ενώ η έναρξη, σταδιακά, της λειτουργίας τοποθετείται το 2026.  

Τα τελευταία χρόνια η Inventio έχει πραγματοποιήσει μπαράζ εξαγορών εταιρειών logistics που περιλαμβάνουν τις Μακιός, Βεϊνόγλου, Unit Hellas-Unit Shipping, Contrade, Light Greece, Instant Trans και Nami. Ως εκ τούτου, η στρατηγική της Inventio, που ελέγχει το 18% της ελληνικής αγοράς logistics, προβλέπει την ενοποίηση των εταιρειών αυτών υπό ένα σχήμα, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025.

Όπως ανέφερε ο Δημητρης Καλλιγέρης, COO της Streem Global, «οι επόμενες στάσεις» του βραχίονα logistics της Inventio περιλαμβάνουν τις αγορές της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της Πολωνίας, ενώ επιδιώκεται καιη είσοδος στη Γερμανία.

Ο κλάδος logistics της HIG απασχολεί συνολικά 2.500 άτομα, εμφανίζει τζίρο 300 εκατ. ευρώ, με τις αποθήκες να καταλαμβάνουν επιφάνεια 500.000 τ.μ.δε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News