ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil: Τι σημαίνει το deal με Ηλέκτωρ – Ισχυροποίηση στη διαχείριση απορριμμάτων

Motor Oil: Τι σημαίνει το deal με Ηλέκτωρ – Ισχυροποίηση στη διαχείριση απορριμμάτων

Η Motor Oil προσφέρει 114,7 εκατ. ευρώ στην Ελλάκτωρ για την εξαγορά της θυγατρικής της στη διαχείριση απορριμμάτων, την Ηλέκτωρ. Οι συζητήσεις, που αποκάλυψε η «Κ» από τα μέσα Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, καθώς προηγήθηκε διαδικασία δέουσας επιμέλειας (due diligence) και, εκτός απροόπτου, αναμένεται σύντομα και η επίσημη απάντηση της Ελλάκτωρ προκειμένου να κλείσει και τυπικά η συμφωνία.

Η εξαγορά της Ηλέκτωρ ισχυροποιεί περαιτέρω τη θέση της Motor Oil στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στον συγκεκριμένο κλάδο στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητα και σε χώρες όπως η Γερμανία.

Την επίσημη πρόταση, που υπόκειται σε όρους, αιρέσεις και προϋποθέσεις, η Motor Oil ανακοίνωσε και επίσημα στο χρηματιστήριο και αφορά την εξαγορά του 94,44% του μετοχικού κεφαλαίου της «ΗΛΕΚΤΩΡ Ανώνυμη Εταιρεία Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Εφαρμογών». Η πρόταση αποτιμά την Ηλέκτωρ σε όρους μετοχικής αξίας στα 121,5 εκατ. για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου. «Για την υπογραφή της συναλλαγής εκκρεμεί η οριστικοποίηση της σύμβασης αγοράς των ως άνω μετοχών υπό όρους αμοιβαία αποδεκτούς από τα δύο μέρη, καθώς και η λήψη των σχετικών εταιρικών αποφάσεων των δύο μερών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Παραμένει επί του παρόντος αδιευκρίνιστο το κατά πόσο έχει γίνει πρόταση και στον μέτοχο μειοψηφίας, που είναι σχήμα συμφερόντων Λεωνίδα Μπόμπολα.

Η Motor Oil το τελευταίο έτος έχει αγοράσει τους δύο από τους τέσσερις μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων και μετά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνεται πρωταγωνίστρια και στον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων, όπου διεκδικεί και σημαντικά έργα Σ∆ΙΤ.

Η Ηλέκτωρ είναι μια πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας και η εξαγορά της εντάσσεται άρτια στον στρατηγικό σχεδιασμό της Motor Oil για τον πράσινο ενεργειακό μετασχηματισμό της με ορίζοντα το 2030, τον οποίο αναπτύσσει με ταχύτατους ρυθμούς μέσω επενδύσεων και εξαγορών, συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ.

Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα της θυγατρικής της Ελλάκτωρ, τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Ηλέκτωρ το 2022 σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκαν σε κέρδη 13,28 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών στην ίδια χρήση διαμορφώθηκε σε 120,94 εκατ., τα αποτελέσματα προ φόρων σε κέρδη 9,57 εκατ., ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε κέρδη 3,44 εκατ.

Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου Ηλέκτωρ ήταν 101,3 εκατ. Ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός στα τέλη της χρήσης ήταν 4,02 εκατ., ενώ ο μακροπρόθεσμος 17,45 εκατ.

Η Ηλέκτωρ, με παρουσία σε οκτώ χώρες, διαθέτει τεχνογνωσία και εξειδίκευση που της επιτρέπουν να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, που περιλαμβάνουν τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς και έργα παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου και βιομάζας.

Διαβάστε επίσης: 

Motor Oil: Πρόταση 114,7 εκατ. για εξαγορά της Ηλέκτωρ

Ελλάκτωρ – Motor Oil: Επιβεβαιώνουν το due diligence στην Ηλέκτωρ

Motor Oil: Κοντά σε συμφωνία εξαγοράς της Ηλέκτωρ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News