ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κ. Παπαέλληνας: Ανάπτυξη 53,47% με τζίρο €27,32 εκατ. το 2023 – Ο φετινός σχεδιασμός

Κ. Παπαέλληνας: Ανάπτυξη 53,47% με τζίρο €27,32 εκατ. το 2023 – Ο φετινός σχεδιασμός

Με ανάπτυξη 53,47% έκλεισε το 2023 για την Κώστας Παπαέλληνας, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε €27,32 εκατ. Τα μικτά κέρδη χρήσεως ανήλθαν σε €10,54 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €1,78 εκατ., επιτυγχάνοντας κερδοφόρο αποτέλεσμα για έκτη συνεχή χρονιά, ενώ τα αποτελέσματα εις νέο της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε €2,255 εκατ.

Σημειώνεται ότι στο ξεκίνημα της περασμένης χρονιάς εγκρίθηκε η συγχώνευση της «Κώστας Παπαέλληνας ΑΕΒΕ» με απορρόφηση της εταιρείας «Κώστας Παπαέλληνας Καταναλωτικά Προϊόντα», έχοντας ως στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, τον περιορισμό του κόστους και την ισχυροποίηση της κεφαλαιακής της δομής.

Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας κατά την 31/12/2023 κρίνεται ικανοποιητική δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που προκλήθηκαν από την υποχρεωτική απομείωση της αξίας των ομολόγων ελληνικού δημοσίου που κατείχε η εταιρεία (PSI) στη χρήση 2012 καθώς και των συνεπειών που προκάλεσε η πανδημία του covid-19 και ο πόλεμος σε Ουκρανία και Παλαιστίνη. Η καθαρή θέση κατά την 31/12/2023 ανερχόταν σε ποσό €7,038 εκατ. έναντι €5,69 εκατ. της αμέσως προηγούμενης χρήσεως.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας μειώθηκαν στα €1,832 εκατ. από €3,5 εκατ. στο τέλος του 2022, ενώ τα συνολικά δάνεια ανήλθαν σε €21,32 εκατ.

Προοπτικές

Αναφορικά με τις προοπτικές, όπως αναφέρεται στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό της αγοράς τροφίμων, καλλυντικών και φαρμάκων καθώς και στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την συνέχιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά αναφέρονται:

  • Ο περιορισμός των δαπανών διοίκησης και διάθεσης της εταιρείας ώστε σε ετήσια βάση να εξοικονομήσει από τα έξοδα αυτά.
  • Η αξιοποίηση των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων του πρώην υποκαταστήματος της εταιρείας στην Θεσσαλονίκη, με σκοπό την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας.
  • Η ανάληψη νέων αντιπροσωπειών για αύξηση των εσόδων της εταιρείας και αύξηση των εξαγωγών προς τα Βαλκάνια σημαντικών brands της εταιρείας.

Προφίλ

Ιδρύθηκε το 1969 από τον Θάνο Παπαέλληνα, γιο του Κώστα Παπαέλληνα.

Ο Όμιλος Εταιριών Κώστα Παπαέλληνα απασχολεί 87 εργαζόμενους στην Ελλάδα και 465 εργαζόμενους στην Κύπρο. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ομίλου είναι χωρισμένο ανάμεσα στον Πάρι και τον Θάνο Παπαέλληνα, τους διευθύνοντες συμβούλους των κυπριακών και των ελληνικών εταιρειών αντίστοιχα.

Η εταιρεία, μέλος του Ελληνικο-Κυπριακού Ομίλου Εταιρειών Κώστα Παπαέλληνα, αποτελεί εισαγωγέα, διανομέα και αποκλειστικό αντιπρόσωπο μεγάλης ποικιλίας προϊόντων, στους τομείς της υγείας, της φροντίδας και των τροφίμων. Μεταξύ των brands που έχει στο χαρτοφυλάκιό της αναφέρουμε τα:

  • Proderm
  • Scholl
  • Zewa
  • Tabasco
  • Geisha
  • Dr.Oetker
  • TENA

Εξαγορά

Στο ξεκίνημα της χρονιάς, ο Όμιλος ανακοίνωσε την εξαγορά της Innova Medical, εταιρεία που ιδρύθηκε το 1999 στην Αθήνα, με έδρα στη Νέα Ιωνία. Αντικείμενο της εταιρείας αποτελεί η εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία ιατρικών μηχανημάτων και επιστημονικών οργάνων, προσφέροντας ιατρικές λύσεις και μεθόδους θεραπείας.

Μέσω της αποκλειστικής αντιπροσώπευσης διεθνώς αναγνωρισμένων κατασκευαστικών οίκων, όπως οι Candela Medical και Natus Medical Inc. η εταιρεία παρέχει κλινική και τεχνική υποστήριξη σε κάθε στάδιο.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Innova Medical διευρύνει το φάσμα των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρει ο Όμιλος Εταιρειών Κώστας Α. Παπαέλληνας, ενισχύοντας τις δραστηριότητές του στον ευρύτερο τομέα της υγείας. Κύρια κριτήρια για την εξαγορά της Innova Medical υπήρξαν η ευκαιρία ενδυνάμωσης των δραστηριοτήτων του Ομίλου στον τομέα της Δερματολογίας και η ολοκλήρωση των λύσεων που προσφέρει στον τομέα των Νοσοκομείων και Κλινικών, που πλέον συμπληρώνονται με την παροχή υψηλής ποιότητας εξοπλισμού και την εφαρμογή τεχνικής και κλινικής υποστήριξης υψηλού επίπεδου.

Διαβάστε επίσης:

Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος συνδυάζουν δημοσιονομική σοβαρότητα και φιλοεπενδυτική πολιτική

Φρούτα – λαχανικά: Αύξηση 50% στις εισαγωγές τον Απρίλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News