ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΕΒΤ: Λάθος να συνδέεται ο πληθωρισμός με τον κλάδο τροφίμων – Τι μέλλει γενέσθαι για τιμές και ΦΠΑ

ΣΕΒΤ: Λάθος να συνδέεται ο πληθωρισμός με τον κλάδο τροφίμων – Τι μέλλει γενέσθαι για τιμές και ΦΠΑ

Η πράσινη μετάβαση, οι σχετικές ευρωπαϊκές πολιτικές και ο αυξανόμενος διεθνής ανταγωνισμός είναι συνθήκες που θα συνεχίζουν να πιέζουν την παραγωγή και τις τιμές των τροφίμων, τόνισε στην χτεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχανιών Τροφίμων ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης.

Όπως υπογράμμισε, οι προκλήσεις είναι πολλαπλές και περίπλοκες, λέγοντας ότι οι “πρωτοφανείς καταστάσεις με την πανδημία και έναν πόλεμο στα σύνορα της Ευρώπης είναι συνθήκες που έφεραν τα πάνω κάτω στην ενέργεια, ενώ η κλιματική κρίση χτυπά την πρωτογενή παραγωγή με τις συνέπειες να γίνονται ορατές. Η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου έχει ξεπεράσει το 140% από το 2020”.  Ο κ. Γιώτης αναφέρθηκε και στην τιμή του κακάο, παράλληλα με την κακαόμαζα και το βούτυρο, το οποίο πενταπλασιάστηκε. 

“Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτίμησε ότι το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα θα είναι το 1% του ΑΕΠ το χρόνο. Η βιομηχανία θα προστατέψει τον καταναλωτή που βάλλεται από το κόστος διατροφής και έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Δρομολογεί επενδύσεις για την μείωση το περιβαλλοντικού αντίκτυπου”.

Τόνισε δε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, με σκοπό την θωράκιση του κλάδου για την προστασία του καταναλωτή. Ο κ. Γιώτης ανέφερε ότι η ελληνική βιομηχανία τροφίμων εμφανίζει τζίρο €16 δισ. και εξαγωγές €7 δισ. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας με 360.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Πληθωρισμός

Σημείωσε ακόμη ότι είναι λάθος να συνδέεται ο υψηλός πληθωρισμός με τον κλάδο τροφίμων και ποτών. “Τον Απρίλιο ο Γενικός πληθωρισμός ήταν 3,1% ενώ για τα τρόφιμα 5,4%. Εάν ψάξουμε λίγο καλύτερα τα στοιχεία, εάν εξαιρέσουμε το ελαιόλαδο που η επίδραση του είναι ακραία λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του, ο πληθωρισμός των τυποποιημένων τροφίμων ήταν 0,6% τον Απρίλιο. Η επίδραση, δηλαδή, ως βιομηχανία τροφίμων, είναι στο 0,6% και άρα δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Η αύξηση του πληθωρισμού ήρθε από την αύξηση της ενέργειας και των τιμών στις πρώτες ύλες. Ειδικά στο τρόφιμο, μόνο για το κόστος των πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, ξεπερνά το 50% του κόστους παραγωγής.  Οι ανατιμήσεις στον κλάδο ξεκίνησαν το 2022 αλλά την περίοδο 2018-2022 ο πληθωρισμός ήταν μηδενικός και οριακά αρνητικός, γιατί η βιομηχανία των επωνύμων τυποποιημένων προϊόντων καθυστέρησε να βάλει τις ανατιμήσεις και να επιβαρύνει τον έλληνα καταναλωτή”, είπε ο κ. Γιώτης.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, εκτίμησε ότι η ζήτηση θα ανεβαίνει περισσότερο από την προσφορά και ότι οι τιμές δεν θα αποκλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, προσθέτοντας ότι και στα τρόφιμα ο πληθωρισμός πριν την κρίση ήταν σχεδόν μηδενικός. 

”Εάν υπάρξει αποκλιμάκωση της τιμής του ελαιολάδου που έχει υψηλό συντελεστή, θα αναμένουμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ίσως το 2025 και το 2026”.

“Δεν κερδοσκόπησαν οι βιομηχανίες”

Ο κ. Γιώτης τόνισε ότι οι εταιρείες του κλάδου όχι μόνο δεν κερδοσκόπησαν αλλά οι περισσότερες εξ αυτών απορρόφησαν μεγάλο μέρος του κόστους. “Τα καθαρά κέρδη ήταν μειωμένα κατά 7,5% το 2022 αν εξαιρέσουμε τα έκτακτα κέρδη από εξαγορές. Καμία επώνυμη βιομηχανία δεν επιδιώκει ευκαιριακά υψηλές τιμές”.

Πρόσθεσε δε ότι ελέγχονται οι εταιρείες για το περιθώριο μεικτού κέρδους με ημερομηνία 31/12/21 εν μέσω διαστήματος που έχει γίνει… χαμός με έναν ακαθάριστο τρόπο. 

“Η κάθε μία εταιρεία του κλάδου στήριξε την πρωτοβουλία του υπουργείου για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών, αλλά θελουμε και την Πολιτεία κοντά μας“ είπε ο κ. Γιώτης λέγοντας ότι το Καλάθι του Νοικοκυριού “δεν στήθηκε καλά και δόθηκε αγώνας από τις βιομηχανίες για να μπουν και επώνυμα προϊόντα σε αυτό. Έχουμε θέματα που συζητάμε εδώ και δύο χρόνια και θεωρούμε ότι, εδώ που έχουμε φτάσει, πρέπει να έχουμε μείωση του ΦΠΑ για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε και τις άλλες χώρες. Η Γαλλία έχει 5% ΦΠΑ και εμείς έχουμε 13%”.

“Δεν μπορεί να μειωθεί το ΦΠΑ”

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στα μέτρα συγκράτησης τιμών λέγοντας ότι είναι προσωρινά. ”Το φαινόμενο φαίνεται να είναι σε αποδρομή. Σταδιακά πάμε σε ομαλοποίηση της κατάστασης”. Όσο για το πότε θα γίνει αυτό, είπε ότι έχει να κάνει με την διεθνή αγορά.

Το ΦΠΑ δεν μπορεί να μειωθεί για λόγους δημοσιονομικής ισορροπίας, πρόσθεσε. “Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε για λόγους ισοζυγίου, δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Δεν μπορεί να μειωθεί γιατί θα ενθαρρύνουμε την κατανάλωση, αλλά εμείς θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις” ανέφερε.

Ο κ. Γιώτης τόνισε ότι οι επενδύσεις γίνονται, αλλά παρότι η κυβέρνηση τις επιδοτεί, καθυστερεί η εκταμίευση των κεφαλαίων, είτε είναι από τον Αναπτυξιακό Νόμο, είτε από τα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. “Επιδότηση ναι, αλλά να έρχεται το κεφάλαιο πίσω στις εταιρείες, γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις από έξι μήνες έως έναν χρόνο”. 

Διαβάστε επίσης: 

Κ. Χατζηδάκης: Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις στην αγορά – Πιθανή η μείωση κάποιων φόρων, όχι όμως του ΦΠΑ

Σούπερ μάρκετ: Πώς συγκρίνονται οι τιμές με 7 ευρωπαϊκές χώρες – Ο παράγοντας του ΦΠΑ

Alpha Bank: Πέφτουν οι τιμές – Αποφεύγει τον στασιμοπληθωρισμό η οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News