ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φαρμακευτικές: Εκτιμήσεις για επιβαρύνσεις άνω των 4 δισ. ευρώ το 2024

Φαρμακευτικές: Εκτιμήσεις για επιβαρύνσεις άνω των 4 δισ. ευρώ το 2024

Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η υποχρηματοδότηση της υγείας και δη της δημόσιας δαπάνης για το φάρμακο, οδηγεί σε περαιτέρω επιβαρύνσεις για τις φαρμακευτικές εταιρείες, παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε ημερίδα που αφορούσε την εν λόγω αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά τα οποία βασίζονται και σε δεδομένα του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά στη άνοδο της δημόσια χρηματοδότησης της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών, σε σχέση τόσο με τις χώρες της ΕΕ όσο και με τις χώρες της Ευρωζώνης. Έτσι το «μάρμαρο» αναγκάζονται να το πληρώσουν οι φαρμακευτικές μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών σε clawback και rebate. Μάλιστα για το 2024 εκτιμάται ότι οι επιβαρύνσεις αυτές θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Ελλάδα από το 2016 και μετά κινείται σε μια δημόσια δαπάνη για φάρμακα η οποία βρίσκεται κοντά στα 2,6 δισ. ευρώ. Αν και υπάρχει μια δικαιολογία γι’ αυτή την καθήλωση κατά τα χρόνια του μνημονίου, η στασιμότητα αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί για τα χρόνια μετά το 2019.

Επειδή λοιπόν οι ανάγκες αυξάνουν για φάρμακα κάθε χρόνο κατά περίπου 5% και πλέον (σε αξίες) κυρίως λόγω της εισόδου νέων θεραπειών, η χώρα μας δε έχει καταφέρει να αυξήσει ουσιαστικά τη δαπάνη παρά μόνο τα έτη 2023 και 2024 λόγω της ρήτρας που έχει ως προς τις υποχρεώσεις της έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πρόσφατα προστεθήκαν στο προϋπολογισμό για τα φάρμακα 300 εκατ. ευρώ λόγω των υποχρεώσεων απέναντι στο Ταμείο, όμως και πάλι φαίνεται ότι τα κεφάλαια αυτά δεν επαρκούν. Αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε πως θα κινηθεί η αγορά φαρμάκου μέχρι το τέλος του έτους, φαίνεται πως οι επιβαρύνσεις για τις εταιρείες θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ. Με βάση δε τα στοιχεία για το 2023 όπου η αγορά ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ και οι εταιρείες συνέβαλαν με περισσότερο από τα μισά, θεωρείται βέβαια η περαιτέρω αύξηση των επιβαρύνσεων το τρέχον.

Όπως αναφέρθηκε στην πρόσφατη ημερίδα, αν στην Ελλάδα η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο κινούνταν ανοδικά με βάση το μέσο όρο αύξησης στην Ευρωζώνης, τότε για το 2023 και το 2024 οι συνολικές επιστροφές των φαρμακευτικών θα ήταν μειωμένες κατά περισσότερα από 2,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς, οι φαρμακευτικές συμβάλουν κατά 54% και 57% στη φαρμακευτική δαπάνη για τα έτη 2023 και 2024. Αναφερόμαστε σε εκτιμήσεις καθώς δεν έχουμε εικόνα ούτε καν για το 2023, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 5 μήνες από την ολοκλήρωση του έτους.

Η κατάσταση αυτή ανησυχεί τόσο τις φαρμακευτικές εταιρείες όσο και το Υπουργείο Υγείας, καθώς υπάρχει φόβος να στερηθούν Έλληνες ασθενείς τα φάρμακά τους. Μάλιστα έντονο είναι το πρόβλημα στα νοσοκομεία όπου οι φαρμακευτικές εταιρείες συμβάλλουν με 80% στα φάρμακα τα οποία βρίσκονται εκτός κλειστών προϋπολογισμών και κατά 64% σε εκείνα που έχουν ολοκληρώσει διαπραγματεύσεις (το ποσοστό αυτό μεταφράζεται ως μέση έκπτωση στο πλαίσιο κλειστού προϋπολογισμού).      

Πρόσφατα δε ο Υπουργός Υγείας συζήτησε το θέμα του φαρμακευτικού κόστους με τους Διοικητές των νοσοκομείων μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου ζήτησε να επισπεύσουν την προσπάθεια νοικοκυρέματος της συγκεκριμένης δαπάνης σε συνεργασία με τη Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας.  

Διαβάστε επίσης: 

Ελλείψεις φαρμάκων: Λουκέτο και πρόστιμο έως 250 χιλ. ευρώ στις επιχειρήσεις που δεν δίνουν στοιχεία

Ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ η αξία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία το 2023

Ένεση 300 εκατ. ευρώ στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News