ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Zara: Κατάστημα 5.000 τ.μ. στον Πειραιά – Η νέα στρατηγική

Zara: Κατάστημα 5.000 τ.μ. στον Πειραιά – Η νέα στρατηγική

Το μεγαλύτερο κατάστημα Zara στην Ελλάδα, περίπου 5.000 τ.μ., και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη ξεκινάει να λειτουργεί σήμερα στον Πύργο Πειραιά, κατάστημα στο οποίο αποτυπώνεται η νέα στρατηγική του ισπανικού κολοσσού μόδας Inditex για μεγάλους χώρους πώλησης, στρατηγική η οποία αναπτύχθηκε κυρίως μετά την πανδημία. Τα εγκαίνια του νέου καταστήματος σήμερα έρχονται λίγες εβδομάδες πριν από τα εγκαίνια στις 4 Ιουνίου του εμβληματικού Πύργου Πειραιά, του κτιρίου που επί 47 χρόνια παρέμενε αναξιοποίητο.

Οπως αποκάλυψε χθες ο κ. Ηλίας Μάλαμας, γενικός διευθυντής της Inditex Ελλάς, το επόμενο μεγάλο κατάστημα Zara στην Ελλάδα θα είναι στη Θεσσαλονίκη, επί της οδού Τσιμισκή, 3.200 τ.μ., το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Οκτώβριο. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία πρόκειται να αναπτύξει κατάστημα εντός του Μινιόν, ενώ υπάρχει προσύμφωνο για την ανάπτυξη καταστήματος στο ένα από τα δύο εμπορικά κέντρα που θα κατασκευασθούν στο Ελληνικό. Η διοίκηση της εταιρείας δεν αποκλείει και μετεγκαταστάσεις σε μεγαλύτερα σημεία πώλησης κάποιων μικρότερων καταστημάτων, καθώς και περιορισμένο αριθμό νέων καταστημάτων σε περιοχές που δεν έχει παρουσία.

Το κατάστημα εκτείνεται σε τρεις ορόφους (ισόγειο, πρώτος όροφος και δεύτερος όροφος), με τα 600 τ.μ. να αξιοποιούνται ως Zara Home (είδη σπιτιού).

Το κατάστημα-ναυαρχίδα στον Πειραιά αποσκοπεί όχι μόνο στους πελάτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, αλλά και στους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα, κυρίως με κρουαζιερόπλοια. Αλλωστε, λόγω του σημείου που βρίσκεται, θα παραμένει ανοιχτό και όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιοχές με μεγάλη προσέλευση τουριστών, όπως στο κέντρο της Αθήνας (καταστήματα Zara επί της οδού Ερμού), στην Κρήτη, στη Ρόδο ο τζίρος από τις tax free πωλήσεις φτάνει ακόμη και στο 15% του συνόλου στα εν λόγω σημεία πώλησης.

Πέρα από το γεγονός ότι το νέο κατάστημα στον Πύργο Πειραιά είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, πρόκειται για χώρο υψηλής αισθητικής στον οποίο εφαρμόζονται και σειρά καινοτομιών του ισπανικού ομίλου. Συγκεκριμένα, παρέχεται η υπηρεσία Pay&go για τους πελάτες προκειμένου να αγοράζουν ενδύματα σαρώνοντάς τα με τα κινητά τους τηλέφωνα, υπάρχει σημείο παραλαβής παραγγελιών που έχουν γίνει ηλεκτρονικά με αυτοματοποιημένη αποθήκη με χωρητικότητα για έως και 1.000 παραγγελίες, ειδικά ταμεία για επιστροφές, αυτόματο σημείο online επιστροφών. Καινοτομίες εφαρμόζονται ακόμη και στα δοκιμαστήρια, όπου ο πελάτης σκανάρει τα κομμάτια που κρατάει και ενημερώνεται από την οθόνη για το συγκεκριμένο δοκιμαστήριο στο οποίο πρέπει να μπει.

Στη Zara Home οι πελάτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν επίσης ένα σημείο παραλαβής από το κατάστημα για online παραγγελίες, όπου μπορούν να παραγγείλουν ηλεκτρονικά μέσω ipad με βοήθεια.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει σε κατάστημα Zara ξεχωριστό τμήμα γυναικείων εσωρούχων, τμήμα για τσάντες και υποδήματα και για αθλητική ένδυση. Στο κατάστημα απασχολούνται 170 άτομα τα οποία προέρχονται κυρίως από τα δύο μικρότερα καταστήματα Zara που υπήρχαν στον Πειραιά και που από σήμερα θα πάψουν να λειτουργούν.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News