Business & Finance Παρασκευή 17/05/2024, 08:43
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Δυνατό προβλέπεται το 2024 – Οι προτεραιότητες

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Δυνατό προβλέπεται το 2024 – Οι προτεραιότητες

Ισχυρή κερδοφορία κατέγραψε η HELLENIQ ENERGY στο πρώτο τρίμηνο του έτους, με σύμμαχο το θετικό περιβάλλον διύλισης και όχημα τις αυξημένες εξαγωγές, την καλή λειτουργία των διυλιστηρίων και την επέκταση σε δραστηριότητες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, εκτίμηση της διοίκηση της εταιρείας, σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές, είναι ότι αντίστοιχα δυνατά θα είναι και τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου αλλά και στο σύνολο του έτους. Οι παραδοσιακές δραστηριότητες του ομίλου και οι εξαγωγικές βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ανδρέας Σιάμισιης, προανήγγειλε δύο σημαντικές συναλλαγές που συνδέονται με την παραδοσιακή δραστηριότητα του ομίλου μέσα στο επόμενο διάστημα.

Στη συνοδευτική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εξάλλου, η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει την έμφαση που δίνεται στον ανορθολογισμό του δικτύου λιανικής στην εσωτερική αγορά με αύξηση του ποσοστού των ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων, καθώς και στη στοχευμένη επέκταση του δικτύου στο εξωτερικό. Αντιστοίχως στον τομέα της διύλισης επικεντρώνεται στην περαιτέρω λειτουργική αριστοποίηση, καθώς και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με μια σειρά από επενδύσεις.

Στις προτεραιότητες βρίσκεται και η παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Ο όμιλος αναπτύσσει μονάδα συμπαραγωγής υδρογονωμένου φυτικού ελαίου (Hydrotreated Vegetable Oil, HVO) και ταυτόχρονα εξετάζει επενδύσεις σε παραγωγή βιώσιμου αεροπορικού καυσίμου (Sustainable Aviation Fuel, SAF) καθώς και πράσινου υδρογόνου και συνθετικών καυσίμων.

Αντιθέτως, στον τομέα των ΑΠΕ προχωράει με πιο συγκρατημένα βήματα, αξιολογώντας τα νέα δεδομένα της αγοράς. «Σε θέματα ΑΠΕ είμαστε πιο προσεκτικοί, καθώς τα προβλήματα διαθεσιμότητας ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα αλλά και στις τεχνολογίες αποθήκευσης εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα. Παρ’ όλα αυτά, ωριμάζουμε το χαρτοφυλάκιό μας, το οποίο ανέρχεται σε 4,3 GW και προσβλέπουμε σε λειτουργία 1 GW στους επόμενους 18 μήνες», δήλωσε ο κ. Σιάμισιης.

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του κ. Σιάμισιη σε σχέση με τη ΔΕΠΑ, όταν ρωτήθηκε από τους αναλυτές γιατί δεν έχει συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα του τριμήνου. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στη ΔΕΠΑ. Δεν έχουμε ορατότητα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την Gazprom. Υπάρχει μια μικρή απώλεια στο πρώτο τρίμηνο, την έχουμε συμπεριλάβει στις λογιστικές μας καταστάσεις αλλά δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για να αξιολογήσουμε την απόδοσή της, είπε.

Ο κ. Σιάμισιης ανακοίνωσε επίσης στους αναλυτές συμφωνία για την αναχρηματοδότηση δανεισμού συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Η συμφωνία ολοκληρώνεται με τις τράπεζες τις επόμενες ημέρες και θα μεταθέσει τον μεγάλο όγκο του χρέους για την περίοδο 2027-2029, δίνοντας μεγαλύτερη οικονομική ανάσα και ρευστότητα.

H HELLENIQ ENERGY ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους, με τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα 338 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 164 εκατ. ευρώ. Τα δημοσιευμένα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 350 εκατ. ευρώ και τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη στα 179 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω της επίπτωσης επίδρασης των διεθνών τιμών στην αποτίμηση αποθεμάτων. Η παραγωγή και οι εξαγωγές του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 5%, σε 3,8 εκατ. τόνους, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση από το 2020, και οι πωλήσεις κατά 8%, σε 4 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 62% των συνολικών όγκων. Τα EBITDA του κλάδου ΑΠΕ ανήλθαν στα 11 εκατ. ευρώ. Η παραγωγή ενέργειας παρέμεινε στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς διαμορφώθηκε στα 381 MW (+40 MW σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), καθώς στο τέλος του πρώτου τριμήνου προστέθηκαν 26 MW φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κύπρο. Η κερδοφορία της Elpedison επηρεάστηκε αρνητικά από την περιορισμένη διαθεσιμότητα του εργοστασίου της Θίσβης και τις μειωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά.

Διαβάστε επίσης: 

HelleniQ Energy: Συγκρίσιμα κέρδη 164 εκατ. το πρώτο τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News