ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Μέρισμα σε μετρητά για το 2024

Eurobank: Μέρισμα σε μετρητά για το 2024

Μέρισμα άνω των 9 σεντς ανά μετοχή αναμένεται να διανείμει στους μετόχους για την χρήση του 2023 η Eurobank, το οποίο θα είναι εξ ολοκλήρου σε μετρητά. Το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί στον SSM, ο οποίος όπως σημείωσε ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, αναμένεται να δώσει την έγκρισή του εντός του Ιουνίου.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καραβίας η Eurobank θα εξετάσει την επιλογή της επαναγοράς μετοχών στο πλαίσιο της μερισματικής πολιτικής την 3ετία 2024 – 2026 σε συνδυασμό με την καταβολή μετρητών, χωρίς προς το παρόν να έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Η διοίκηση προτίθεται να μεγιστοποιήσει το προς διανομή μέρισμα στο 40% των κερδών το 2024 και στο 50% τα επόμενα δύο χρόνια. 

Σύμφωνα με την διοίκηση της Eurobank «οι επιδόσεις του α’ τριμήνου αποτελούν μια εξαιρετική αρχή για το έτος και ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι το πλάνο για το 2024 θα επιτευχθεί, με απόδοση ενσώματης λογιστικής αξίας 15%». Ο Όμιλος αναμένει την λήψη εντός των προσεχών εβδομάδων των απαραίτητων εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές για την αύξηση του ποσοστού που ελέγχει στην Ελληνική τράπεζα της Κύπρου. «Πέραν των ισχυρών λειτουργικών επιδόσεων, όλες οι στρατηγικές μας πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, εξελίσσονται σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας», σημείωσε ο κ. Καραβίας. 

Το ποσοστό της Eurobank στην Ελληνική τράπεζα διαμορφώνεται σήμερα στο 29,2% και μετά τις σχετικές εγκρίσεις το ποσοστό της θα διαμορφωθεί στο 55,3%. Μετά την υλοποίηση της συναλλαγής ο Όμιλος θα προχωρήσει στην δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Ελληνικής τράπεζας και όπως δήλωσε ο κ. Καραβίας η απόκτηση από την κυπριακή τράπεζα της CNP Cyprus Insurance  θα ενισχύσει την παρουσία του Ομίλου την Κύπρο, καθιστώντας την ηγέτη στην τοπική ασφαλιστική αγορά.

Τα οργανικά κέρδη του α΄ τριμήνου αυξήθηκαν στα 407 εκατ. ευρώ και όπως διευκρίνισε η διοίκηση στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται η συνεισφορά 41 εκατ. ευρώ από τo 29,2% της Ελληνικής τράπεζας, η συμμετοχή της οποίας τόσο σε αυτό όσο και στο επόμενο τρίμηνο αντιπροσωπεύουν εισόδημα από συνδεδεμένες δραστηριότητες. Η πλήρης απορρόφηση αναμένεται το β’ εξάμηνο του έτους, ενώ στο β’ τρίμηνο αναμένεται να αποτυπωθεί η πιθανή αρνητική υπεραξία (goodwill) που ενδεχομένως θα έχει η συναλλαγή.

Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό ήταν κερδοφόρες με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να ενισχύονται σε 145 εκατ. ευρώ από 79 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο 2023. Η δραστηριότητα της Κύπρου συνεισέφερε 92 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται η συνεισφορά του 29,2% της Ελληνικής τράπεζας, ενώ τα κέρδη της Βουλγαρίας ανήλθαν σε 48 εκατ. ευρώ. 

Τα ενήμερα δάνεια ενισχύθηκαν οργανικά κατά 400 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2024 και τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 42,7 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής και μέσης διαβάθμισης ύψους 4,3 δισ. ευρώ Τα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθαν σε 25,1 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά σε 9,7 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά σε 3,5 δισ. ευρώ. Η άνοδος του χαρτοφυλακίου αποδίδεται στην ενίσχυση των επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα και στην άνοδο των δανείων λιανικής στην Βουλγαρία και σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης της Eurobank η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει στο 1,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και στο 1 δισ. ευρώ από τις δραστηριότητες του εξωτερικού, σε ευθυγράμμιση με τον στόχο του 2024. 

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Καθαρά κέρδη 287 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο

Καραβίας στον Κύκλο Ιδεών: Οι επενδύσεις κεντρικό ζήτημα για την ελληνική οικονομία

Σύμβαση χρηματοδότησης Eurobank – Ελληνικού Δημοσίου για την κατασκευή Φ/Β σταθμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News