ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης – Alpha Bank: Η αξία της μετοχής αποκλίνει από την εσωτερική αξία

Β. Ψάλτης – Alpha Bank: Η αξία της μετοχής αποκλίνει από την εσωτερική αξία

Την πρόθεσή της να επισημάνει «την απόκλιση από το τι η διοίκηση θεωρεί ότι είναι η εσωτερική αξία της μετοχής και αυτής που υποδηλώνει η αγορά», αποτυπώνει η απόφαση της διοίκησης της Alpha Bank να διαχωρίσει το payout ratio μεταξύ μετρητών και επαναγοράς μετοχών (buy back) για την χρήση του 2023. 

Η διοίκηση αποφάσισε ότι το ποσοστό διανομής μερίσματος για την προηγούμενη οικονομική χρήση διαμορφώνεται στο 20% και επιμερίζεται κατά 50% στην διανομή μετρητών και κατά 50% στην επαναγορά μετοχών. Αιτιολογώντας την απόφαση διαχωρισμού του payout ratio, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης εξήγησε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου ότι, «η Alpha Bank είχε πάντα πιστούς μετόχους που ενδιαφέρονται για μέρισμα με την μορφή μετρητών, καθώς η Τράπεζα είναι η μόνη ελληνική εισηγμένη εταιρεία που διένειμε αδιαλείπτως μέρισμα από το 1949 έως και πριν την ελληνική κρίση». 

Ο διαχωρισμός ωστόσο, όπως σημείωσε ο CEO του Ομίλου ελήφθη επίσης στην βάση της απόφασης ότι «αυτό αποτελεί έναν αποδεκτό τρόπο προκειμένου η διοίκηση να τοποθετηθεί για το πώς αξιολογεί την αποτίμηση της μετοχής της Τράπεζας, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει απόκλιση από το τι η διοίκηση θεωρεί ότι είναι η εσωτερική αξία της μετοχής και αυτής που υποδηλώνει η αγορά». Προφανώς αυτό είναι μια συνθήκη που θα αποτυπωθεί συμπλήρωσε ο κ. Ψάλτης, σημειώνοντας ότι από την πλευρά του επόπτη δεν υπάρχει προτίμηση για τον έναν ή τον άλλο τρόπο απόδοσης μερίσματος στους μετόχους.

Η διοίκηση της Alpha Bank υπέβαλε προς τον SSM για την διανομή προς τους μετόχους 122 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 50% θα διατεθεί με τη μορφή μερίσματος και το υπόλοιπο 50% με τη μορφή buyback, που αναμένεται να έχει ποσοστό απόδοσης άνω του 20% με βάση τη χθεσινή τιμή της μετοχής. Η απόφαση του επόπτη αναμένεται τον Ιούνιο και σύμφωνα με την διοίκηση της Alpha Bank οι μετοχές που θα επαναγοραστούν θα ακυρωθούν.

Όπως επανέλαβε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών η διοίκηση παραμένει σταθερή στον στόχο για την διανομή μερίσματος 35% το 2024, με προοπτική το pay out ratio να ανέλθει στο 50% το 2025 – 2026. Ο στόχος αυτός όπως δήλωσε ο κ. Ψάλτης θα είναι ένας συνδυασμός μερίσματος και επαναγοράς μετοχών. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, η Τράπεζα έλαβε πρόβλεψη 24 μονάδων βάσης με σκοπό τη διανομή μερίσματος ύψους 35% από τα κέρδη του 2024, ποσοστό το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο 50% το 2025 και το 2026. Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι διανομές μερισμάτων της περιόδου 2024-2026 θα αντιστοιχούν στο περίπου 30% της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής, ενώ τα πλεονάζοντα κεφάλαια στο τέλος της περιόδου αντιστοιχούν στο 40% της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας.

Η ισχυρή κερδοφορία του α’ τριμήνου τυ 2024, που αποτέλεσε το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία της Alpha Bank οδήγησε σε αύξηση 30% των Κερδών ανά Μετοχή (EPS)2 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης τα EPS θα διαμορφωθούν σε περίπου 0,32 ευρώ το 2025 και θα ξεπεράσουν τα 0,35 ευρώ το 2026.

Ο στόχος για την διανομή μερίσματος ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ την προσεχή 3ετία, ενώ με βάση και την πρόβλεψή της διοίκησης το πλεόνασμα κεφαλαίου στο τέλος της περιόδου θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ, για το οποίο η διοίκηση όπως εξήγησε ο CFO του Ομιλου Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου «δεν έχει δώσει ακόμη κατεύθυνση για την αξιοποίησή του», σημειώνοντας ότι προς το παρόν αυτό που πρέπει να καταγραφεί είναι ότι  οι διανομές μερισμάτων της περιόδου 2024-2026 θα αντιστοιχούν στο περίπου 30% της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής. 

Διαβάστε επίσης: 

Alpha Bank: Κέρδη 211 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο – Επιστροφή 122 εκατ. ευρώ στους μετόχους

Alpha Bank-UniCredit: Παράθυρο επέκτασης και εξαγορών στη Ρουμανία

Από το εξωτερικό το 13% των κερδών στις τράπεζες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News