ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΨΑ: Η ιστορία 100 χρόνων και τα σχέδια του Νίκου Καραμούζη

ΕΨΑ: Η ιστορία 100 χρόνων και τα σχέδια του Νίκου Καραμούζη

Ο πολλαπλασιασμός του τζίρου, o οποίος το 2023 εκτιμάται ότι υπερέβη τα 14 εκατ. ευρώ, και η επιστροφή στην κερδοφορία σε ορίζοντα διετίας αποτελούν βασικούς στόχους της βιομηχανίας αναψυκτικών ΕΨΑ, η οποία φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια ζωής υπό νέο ιδιοκτήτη και δη το ελληνικό επενδυτικό fund SMERC με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη. Απώτερος, βεβαίως, στόχος που έχει τεθεί τόσο από το fund όσο και από τη νέα διοίκηση της ΕΨΑ είναι η εταιρεία να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στον κλάδο των αναψυκτικών, έναν κλάδο με έντονο ανταγωνισμό από αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις και πολυεθνικούς παίκτες. Αν και για την ώρα ο σχεδιασμός προβλέπει την αυτόνομη πορεία της ΕΨΑ κάθε άλλο μπορεί να αποκλειστεί η συμμετοχή της σε έναν ευρύτερο όμιλο με δραστηριότητα στα αναψυκτικά, στο εμφιαλωμένο νερό και στους χυμούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυσή της.

«Είναι όλα ανοιχτά. Το θέμα των συνεργειών δεν γυρίζει πίσω», δήλωσε μεταξύ άλλων χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Καραμούζης σε ερώτηση του «MR» σχετικά με το ενδεχόμενο συγχώνευσης σε βάθος χρόνου της ΕΨΑ, της εταιρείας εμφιάλωσης νερού «Σ. Μεντεκίδης», η οποία εξαγοράστηκε πριν από λίγους μήνες από το fund SMERC, το fund EOS Capital Partners  και τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο, καθώς και της εταιρείας «Ελληνικοί Χυμοί ΑΕ», η οποία έχει εξαγοραστεί από το EOS Capital Partners και τον Σπ. Θεοδωρόπουλο. Σε πρώτη φάση, πάντως, ο κ. Καραμούζης ανάφερε ότι θα υπάρχουν συνέργειες ανάμεσα στην ΕΨΑ και στη «Σ. Μεντεκίδης» σε επίπεδο προμηθειών και δικτύου διανομής. Ας σημειωθεί ότι νωρίτερα ο επικεφαλής του fund, αναφερόμενος στην ανάγκη συγχωνεύσεων, είχε τονίσει χαρακτηριστικά: «Οι παλιές οικογενειακές επιχειρήσεις πρέπει να δουν το έργο από την αρχή. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες, ισχυρότερες επιχειρήσεις». 

Σε ό,τι αφορά την αυτόνομη ανάπτυξη της ΕΨΑ, αυτή περνά μέσα από πέντε βασικούς πυλώνες, τους οποίους παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Τάκης Πέρκιζας:

–       Καλύτερη απόδοση παραγωγής και αλυσίδας τροφοδοσίας. Ήδη τον τελευταίο χρόνο (σ.σ. η συμφωνία εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου της ΕΨΑ από το SMERC ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2023) έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις άνω των 5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου και την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας. 

–       Αναγέννηση του σήματος. Τούτο γίνεται ήδη μέσα από νέες συσκευασίες, νέες γεύσεις και νέα διαφημιστική εκστρατεία. 

–       Πανελλαδική επέκταση και αναβάθμιση παρουσίας στα σημεία πώλησης. Η εταιρεία σύνηψε πάνω από 30 νέες σημαντικές συνεργασίες με χονδρεμπόριο και σούπερ μάρκετ, ενώ από πέρυσι έχουν τοποθετηθεί αρκετές χιλιάδες ψυγεία σε μικρά σημεία πώλησης. Η έμφαση δίνεται στη νότια Ελλάδα, όπου η ΕΨΑ είχε περιορισμένη παρουσία. Σύμφωνα με τον κ. Πέρκιζα η ΕΨΑ αύξησε το μερίδιο αγοράς της κατά δυόμιση ποσοστιαίες μονάδες περίπου, μερίδιο που στο κανάλι του σούπερ μάρκετ διαμορφώνεται σε 12%. 

–       Μεγιστοποίηση ευκαιριών και ανάπτυξη εξαγωγών. Η εταιρεία ήδη εξάγει τα προϊόντα της σε πάνω από 35 χώρες και το 15% του τζίρου της προέρχεται από τις πωλήσεις εκτός Ελλάδας. 

–       Επένδυση στους ανθρώπους και στα συστήματα. 

Οι νέες επενδύσεις του SMERC

Τρεις ακόμη εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο του SMERC. Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις κατηγορίες του ελαιολάδου, των καλλυντικών και των συμπληρωμάτων διατροφής. Σημειώνεται ότι από τα 140 εκατ. ευρώ του fund, έχει ήδη επενδυθεί το μεγαλύτερο μέρος τους, ενώ η επενδυτική του περίοδος λήγει τον Φεβρουάριο του 2025.  

Τα ψυγεία, η μυστική συνταγή και οι αλλαγές στην ιδιοκτησία

Η ΕΨΑ ιδρύθηκε το 1924 από τους αδερφούς Ιωάννη και Γεώργιο Κοσμαδόπουλο, ιδιοκτήτες τράπεζας από τη Ζαγορά, με την επωνυμία Ανώνυμος Εταιρεία Ψυγείων Αγριάς, με σκοπό να λειτουργήσουν ψυγεία, για την παραγωγή πάγου και τη διατήρηση φρούτων και λαχανικών. 

Την ίδια στιγμή, ο διορατικός Ιωάννης Κοσμαδόπουλος, παρατηρώντας την υπερπαραγωγή λεμονιών στην περιοχή, την αύξηση του αριθμού των λεμονατζίδικων, καθώς και τη διακίνηση της παραδοσιακής λεμονάδας απ’ τους πλανόδιους Μικρασιάτες μικροπωλητές, θέτει ως στόχο  τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αναψυκτικών και χυμών. Έτσι, προσκαλεί έναν εξαίρετο χημικό μηχανικό από τη Γερμανία, τον Otto, ο οποίος σχεδιάζει και δημιουργεί την πρώτη, περίφημη μυστική συνταγή της Λεμονάδας ΕΨΑ. Λίγο αργότερα, στα χρόνια του πολέμου, ξεκινάει και η παραγωγή της Γκαζόζας. 

Το 1936 η ΕΨΑ περνά στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας. Η νέα φιάλη – το χαρακτηριστικό, γυάλινο συλλεκτικό μπουκάλι – σχεδιάζεται τον Αύγουστο του 1939 από έναν ευρηματικό υπάλληλο της Εθνικής Τράπεζας, τον Αριστείδη Αλεξανδρίδη.

Λίγο πριν από τη δεκαετία του ’70, η παραγωγή πάγου σταματά, καθώς κυκλοφορούν πλέον τα ηλεκτρικά οικιακά ψυγεία. Η Εθνική Τράπεζα αποδέχεται την πρόταση εξαγοράς των αδελφών Μοσκαχλαϊδή και του Νίκου Τσαούτου και μεταβιβάζει το 1969 τις μετοχές της ΕΨΑ στους ενδιαφερόμενους. Οι επενδύσεις στις οποίες προβαίνουν τα επόμενα χρόνια πολλές όπως και οι καινοτομίες στην κατηγορία των αναψυκτικών. 

Τον Ιούνιο του 2023 το SMERC αποκτά πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην ΕΨΑ, ενώ τον Απρίλιο του 2024 παίρνει και το 25% που κατείχε στην εταιρεία η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος). 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News