ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lion Rental: Ο τουρισμός ωθεί τις πωλήσεις, αλλά ο ανταγωνισμός επηρεάζει την κερδοφορία

Lion Rental: Ο τουρισμός ωθεί τις πωλήσεις, αλλά ο ανταγωνισμός επηρεάζει την κερδοφορία

Οι υψηλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού πέρυσι ευνοήσαν, όπως ήταν φυσικό, και τον κλάδο ενοικίασης οχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό η Lion Rental (αποκλειστικός αντιπρόσωπος της SIXT GmbH & CoSixt) – η οποία ελέγχεται από τον όμιλο της Μοτοδυναμικής του Πάρη Κυριακόπουλου – ενίσχυσε τις πωλήσεις της κατά 24,7%, οι οποίες ανήλθαν σε €54,1 εκατ. Από αυτές, €41,4 εκατ. προήλθαν από ενοικιάσεις και €12,5 εκατ. από πωλήσεις αυτοκινήτων

Παράλληλα, τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 2,8%, στα €18,54 εκατ. Ωστόσο, η πίεση που δημιουργήθηκε λόγω κυρίως της πίεσης στις τιμές βραχυχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων, οδήγησε σε μείωση 6,8% των λειτουργικών κερδών της εταιρείας, στα επίπεδα των €9,5 εκατ. Ακόμη, τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε €7,7 εκατ. έναντι €9,4 εκατ. το 2022 σημειώνοντας μείωση 18% κυρίως λόγω της αύξησης του χρηματοοικονομικού κόστους , ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε €6 εκατ. έναντι €7 εκατ. μία χρονιά πριν, εμφανίζοντας πτώση 14,2%.

Ικανή πιστοληπτική ικανότητα

Στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις επισημαίνεται ότι, κατά το 2023, το κεφάλαιο κίνησης (χωρίς τον καθαρό δανεισμό) της εταιρείας ήταν αρνητικό κυρίως λόγω της αύξησης των εμπορικών υποχρεώσεων της στο πλαίσιο ανανέωσης του στόλου αυτοκινήτων της, με τη διοίκηση να παρακολουθεί στενά το ζήτημα της ρευστότητας της Lion Rental.

Σημειώνεται πάντως ότι, “όλες οι υποχρεώσεις της εταιρείας εξυπηρετούνται κανονικά και εμπρόθεσμα. Επίσης η εταιρεία διαθέτει ικανή πιστοληπτική ικανότητα γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ύψος των πιστωτικών γραμμών οι οποίες, την 31 Δεκεμβρίου 2023 ανέρχονταν σε €46 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ποσού εγγυητικών επιστολών € 1,5 εκατ.”

Η εταιρεία έχει κάνει χρήση ποσού € 23,9 εκατ., για δάνεια και εγγυητικές επιστολές.

Ο καθαρός δανεισμός της Lion Rental υποχώρησε στα €20,885 εκατ. από €24,6 εκατ. στο τέλος του 2022.

Οι θετικοί οιωνοί και τα “αγκάθια”

Αναφορικά με τις φετινές προοπτικές, η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει ότι η ενοικίαση αυτοκίνητων συνεχίζει τη σημαντική άνοδο των τελευταίων ετών, με τον εισερχόμενο τουρισμό να διαγράφει εξαιρετική πορεία και τις αφίξεις να υπερβαίνουν σημαντικά αυτές του 2019. Οι προβλέψεις της για τους εισερχόμενους επισκέπτες στην χώρα μας είναι θετικές και ο προγραμματισμός της Lion Rental αποβλέπει σε μια ακόμα πολύ δυνατή τουριστική σεζόν. Από την άλλη πλευρά, το παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό. Η πίεση στις τιμές αναμένεται να συνεχιστεί, με την εταιρεία να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους και την απόδοση στα Ίδια Κεφάλαια (Return on Capital Employed). Πάντως, τονίζεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις ότι, πιθανή κλιμάκωση των γεωπολιτικών γεγονότων στην Ουκρανία ή στην Μέση Ανατολή ενδέχεται να οδηγήσει σε περεταίρω επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος και σε πίεση στις αγορές που δραστηριοποιείται η εταιρεία. Η μερική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αναμένεται να φέρει και μείωση επιτοκίων, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο το εύρος και ο χρονισμός από τις κεντρικές τράπεζες. Πάντως, η Διοίκηση αναφέρει ότι διατηρεί υψηλό επίπεδο προσαρμοστικότητας και θα κινηθεί με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο σε κάθε πιθανή εξέλιξη.

Οι κινήσεις του ομίλου

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει η διοίκηση της Μοτοδυναμικής στο τελευταίο call conference, η διοίκηση εξετάζει νέους σταθμούς και αύξηση του στόλου, με στόχο να αυξήσει περαιτέρω τη θέση της στην κατηγορία. Υπογραμμίστηκε ότι ο ανταγωνισμός παραμένει, όπως και η πίεση στις τιμές. Στην αγορά υπάρχουν αυτοκίνητα, καθώς τελείωσαν τα προβλήματα που υπήρχαν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, Κυριακόπουλος, “είναι ευκαιρία να μειώσουμε το μέσο κόστος του στόλου μας, ωστόσο το ίδιο μπορούν και οι ανταγωνιστές μας”. Επίσης, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει επιλεκτικά στο Sixt+, τη συνδρομητική υπηρεσία που θα συνεχίσει να αναπτύσσει”.

Διαβάστε επίσης:

Μοτοδυναμική: Το φετινό πλάνο για μεγαλύτερα μερίδια σε Sixt, Yamaha και Porsche

Μοτοδυναμική: Εξαγορά της Lion Rental

Instacar: Πώς έφτασε από μια ιδέα σε τζίρο 10 εκατ. ευρώ – Τα σχέδια για ανάπτυξη και οι ισχυροί σύμμαχοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News