ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

JP Morgan – X. Καρώνης: Μετωπική για την αποτίμηση της Viva Wallet

JP Morgan – X. Καρώνης: Μετωπική για την αποτίμηση της Viva Wallet

Ξεκίνησε τη ∆ευτέρα στο αρμόδιο δικαστήριο του Λονδίνου η συζήτηση της αγωγής της JP Morgan κατά της εταιρείας συμφερόντων του κ. Χάρη Καρώνη, μέσω της οποίας ελέγχει το ποσοστό του ο Ελληνας επιχειρηματίας στη Viva, όπως και της ανταγωγής του κατά της αμερικανικής τράπεζας. Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ενώ η απόφαση πιθανόν να ανακοινωθεί από τον δικαστή στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση από κοντά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μεν JP Morgan επιχειρεί να εδραιώσει το μοντέλο με το οποίο αποτιμάται η επιχείρηση και το οποίο κατά την ίδια περιγράφεται αναλυτικά στη συμφωνία μεταξύ των δύο μετόχων (shareholders agreement), η δε πλευρά της εταιρείας Werealize.com Ltd (WRL) συμφερόντων του κ. Χάρη Καρώνη, μέσω της οποίας ελέγχει το 51,5% της Viva, αμφισβητεί τον τρόπο που η τράπεζα αποτιμά τη Viva και ισχυρίζεται ότι η τράπεζα προσπάθησε να αποκρύψει την αξία της Viva για να την αγοράσει σε χαμηλότερη τιμή. Αυτό μεταδίδουν και βρετανικά sites που παρακολουθούν παρόμοιες δικαστικές υποθέσεις, όπως το Law360.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, που συντάχθηκε το 2022, όταν η αμερικανική τράπεζα απέκτησε το 48,5% από τους υπόλοιπους μετόχους της Viva, προβλέπει πως η αμερικανική τράπεζα έχει το δικαίωμα να αγοράσει το ποσοστό της WRL και προβλέπει την εξάσκησή του σε τέσσερις χρονικές περιόδους. Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντοτε με πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση όπως αυτή εξελίσσεται στο δικαστήριο του Λονδίνου, η WRL έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την πρόταση εάν η αποτίμηση είναι κάτω από τα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ κατά τις τρεις πρώτες περιόδους δυνατότητας εξάσκησης του σχετικού δικαιώματος της αμερικανικής τράπεζας. Είναι όμως υποχρεωμένη να το δεχτεί ακόμα κι αν είναι κάτω από τα 5 δισ. κατά την τέταρτη περίοδο, η οποία είναι σύμφωνα με πληροφορίες στα μέσα του 2025, περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα. Υπενθυμίζεται πως το 2022 η Viva, για τους λόγους της συναλλαγής με την οποία εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο η JP Morgan, αποτιμήθηκε στο επίπεδο του 1,6 δισ.

Εκτοτε η άνοδος των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών αλλά και το διεθνές επενδυτικό κλίμα για ομοειδείς επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα, δηλαδή τις λεγόμενες fintech, δεν έχει ενισχύσει την αποτίμηση της Viva αλλά το αντίθετο, ισχυρίζεται η αμερικανική τράπεζα. Να σημειωθεί ότι η JP Morgan φέρεται να αποτιμά αυτή την περίοδο τη Viva στα επίπεδα του 1 δισ.

Νομικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η WRL επιχειρεί τώρα είτε να αποσπάσει δικαστική ερμηνεία της συμφωνίας που θα αύξανε την αποτίμηση της τράπεζας, είτε να ξαναγραφτεί η συμφωνία αυτή μέσω κάποιου συμβιβασμού και παράλληλα να κερδίσει χρόνο βελτιώνοντας την αποτίμησή της, ανεξαρτήτως τρόπου υπολογισμού.

Οποια και αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου όμως, αναμένεται πως η πλευρά που θα «χάσει» θα κάνει έφεση, και έτσι το σίριαλ της αντιπαράθεσης των δύο μετόχων θα συνεχιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η WRL κερδίζει όντως χρόνο και προσδοκά εν τω μεταξύ βελτίωση του διεθνούς κλίματος για τον κλάδο των fintech, που θα επιτρέψει μια πολύ υψηλότερη αποτίμηση από αυτήν που προσφέρει η JP Morgan για το μερίδιό της. «Αν μειωθούν και τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και συνυπολογίσει κανείς πόσο κοστίζει μια συμφωνία μη ανταγωνισμού (non compete agreement), ο επιχειρηματίας ενδέχεται και να πετύχει τον σκοπό του», σχολιάζουν άνθρωποι που δεν έχουν ευθυγραμμιστεί ούτε με τη μία ούτε με την άλλη πλευρά. Τον αγώνα για βελτίωση της αποτίμησης θα βοηθήσει και η εμφάνιση, όταν αυτή γίνει, ενός θετικού EBITDA, προσθέτουν, συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο γίνεται ευκολότερο με μειώσεις προσωπικού. Η αποτίμηση μπορεί να βελτιωθεί και με την αύξηση του κύκλου εργασιών που αναμένεται να φέρει η υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: 

Viva Wallet: Πώς έφτασε από τις αγκαλιές στα δικαστήρια

Viva Wallet: Πώς έφτασε τα δικαστήρια η αντιδικία μεταξύ της JP Morgan και του Χ. Καρώνη

Viva Wallet: Δεν εμπλεκόμαστε σε νομική διαδικασία μεταξύ των μετόχων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News