ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Yπερδιπλασιασμός κερδών για τη νέα Μπενρουμπή – Ξεκίνησε να μοιράζει μερίσματα

Yπερδιπλασιασμός κερδών για τη νέα Μπενρουμπή – Ξεκίνησε να μοιράζει μερίσματα

Σημαντική βελτίωση σε όλους τους τομείς της λειτουργίας της κατέγραψε το 2023 η (Νέα) Μπενρουμπή η οποία θυμίζουμε ότι συστάθηκε πριν από πέντε χρόνια.

Ειδικότερα εμφάνισε σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών της σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 κατά 16%, παρά το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε καμία αύξηση του τιμοκαταλόγου της εντός του 2023, και με υπερδιπλάσια κερδοφορία προ φόρων με ιδιαίτερα βελτιωμένο μικτό περιθώριο, το οποίο παρουσίασε αύξηση κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στο 44,3%.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €3,824 εκατ. αυξημένα κατά 115,56% από το 2022 και η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε σε €2,85 εκατ. καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 127,77% σε σχέση με το 2022.

Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι η διοίκηση, που έχει στην ηγεσία την Αλίκη Μπενρουμπή ως πρόεδρο και CEO και την αδερφή της Νόρα ως αντιπρόεδρο, προχώρησε πέρυσι για πρώτη φορά σε διανομή μερίσματος, ύψους € 632 χιλ. Συνολικά για τα περυσινά αποτελέσματα η εταιρεία πρότεινε τη διανομή μερίσματος της τάξης των €1,475 εκατ.

Μείωση του δανεισμού

Παράλληλα η εταιρεία – με μια ιστορία 144 ετών στον τομέα του οικιακού εξοπλισμού και γνωστή στο κοινό σήμερα με τα brands izzy, Pyrex και Babyliss, καθώς και με το Mega Outlet στο Μαρούσι – μείωσε περαιτέρω τον καθαρό δανεισμό της, ενώ ενισχύθηκε σημαντικά το ύψος των ιδίων κεφαλαίων.

Στο τέλος του 2023, οι μικτές δανειακές τραπεζικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανήλθαν σε €6,793 εκατ. Ειδικότερα, ο ομολογιακός δανεισμός ήταν στα €5,593 εκατ., ο μακροπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός, που αφορά σε νέο τραπεζικό δάνειο που χορηγήθηκε πέρυσι βάσει του προγράμματος Liquidity Co – Financial Loans που διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), ανέρχεται σε €1 εκατ., ενώ ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός που απορρέει από σύμβαση αλληλόχρεου λογαριασμού σε €200 χιλ.

Ταυτόχρονα, οι δείκτες ρευστότητας παρουσίασαν περαιτέρω βελτίωση από τα ήδη πολύ θετικά επίπεδα του 2022, με τον δείκτη του καθαρού δανεισμού/ EBITDA (χωρίς να υπολογίζεται η επίδραση του IFRS 16) να διαμορφώνεται χαμηλότερα από την μονάδα, στα 0,83 όταν το 2022 είχε κλείσει στα 1,88.

Προοπτικές

Το 2024 η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από τις διάφορες γεωπολιτικές κρίσεις που έχουν ξεσπάσει διεθνώς. Τα επίπεδα του πληθωρισμού φαίνεται ότι αρχίζουν να σταθεροποιούνται ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι θα προκύψουν και κάποιες ευνοϊκές διορθώσεις στο κόστος του δανεισμού. Παρόλα αυτά, η κρίση που έχει ξεσπάσει στης περιοχή του Σουέζ επηρεάζει σημαντικά την εφοδιαστική αλυσίδα τόσο σε σχέση με τους χρόνους παράδοσης των αγαθών που χρησιμοποιούσαν την συγκεκριμένη διαδρομή όσο και στο κόστος της μεταφοράς του, το οποίο ήδη από τους πρώτους μήνες παρουσιάζει σημαντικές αυξήσεις.

Η εταιρεία, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καλείται εκ νέου να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις παραδόσεις των εισαγωγών της από την Κίνα.

Όπως επισημαίνεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, παρόλο που έχει ήδη διαφανεί καθυστέρηση στις παραδόσεις των αγαθών εντός του 2024 καθώς και αύξηση στα κόστη των μεταφορικών, «η εταιρεία είναι σε θέση να συνεχίσει απρόσκοπτα την εκτέλεση των δραστηριοτήτων της μέσω της διαχρονικά σωστής διαχείρισης των αποθεμάτων της, προσαρμόζοντας στον βαθμό που απαιτείται τις τιμές πώλησης των προϊόντων της και διατηρώντας και προσβλέποντας σε αύξηση των μεριδίων αγοράς της, εξυπηρετώντας στον μέγιστο βαθμό ποιότητας τις ανάγκες των πελατών της».

Η διοίκηση της εταιρείας διατηρεί αισιόδοξες προβλέψεις για την χρήση του 2024 αναμένοντας περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας σε σχέση με το 2023, συνεχίζοντας την θετική τροχιά ανάπτυξης που έχει επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα: Οι εκτιμήσεις για την κατανάλωση σε εστίαση και λιανεμπόριο

Πτώση πωλήσεων για την αλυσίδα Κωτσόβολος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News