ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λάμψα: Τα κλειδιά που έφεραν ανάπτυξη 20% – Τα projects σε Τουρισμό και Ψυχαγωγία

Λάμψα: Τα κλειδιά που έφεραν ανάπτυξη 20% – Τα projects σε Τουρισμό και Ψυχαγωγία

Βελτίωση των συνολικών εσόδων πέτυχε πέρυσι ο όμιλος Λάμψα, καθώς παρατηρείται πλέον μεγάλη αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό αναψυχής, με αυξημένη μέση τιμή δωματίου, ενώ ο συνεδριακός τουρισμός και τα επαγγελματικά ταξίδια έχουν πρόσφατα αρχίσει να επανακάμπτουν σταδιακά.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε €112,32 εκατ.,  παρουσιάζοντας αύξηση 19,38%, με τη μητρική εταιρεία (Ξενοδοχεία Μεγάλη Βρετανία και King George) να εμφανίζει τζίρο €77,3 εκατ., αυξημένο κατά 16,9%.

Το EBITDA ξεπέρασε τα €34 εκατ., αυξημένο κατά 16,84%, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €15,84 εκατ., καταγράφοντας ετήσια άνοδο της τάξης του 52,78%.

Η εικόνα στα ξενοδοχεία

H πληρότητα δωματίων στην αγορά ξενοδοχείων πολυτελείας της Αθήνας αυξήθηκε κατά 10,3%, διαμορφώνοντας τον δείκτη στο 72,7% έναντι 65,9% το 2022. Η μέση τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 12,6%, φτάνοντας τα €232,25, έναντι € 206,17 το 2022. Κατά συνέπεια το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξήθηκε στα ξενοδοχεία πολυτελείας της Αθήνας κατά 24,3% (€168,92 έναντι €135,91 του 2022) και ομοίως αυξήθηκαν τα συνολικά έσοδα δωματίων.

Το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 16,91%, το King George 14,03% και το Athens Capital 26,29%. Όσον αφορά τα ξενοδοχεία του ομίλου στην Σερβία, το μεν Hyatt Regency Belgrade κατέγραψε αύξηση κατά 22,79%, το δε Mercure Excelsior 17,37%.

Λάμψα: Τα κλειδιά που έφεραν ανάπτυξη 20% – Τα projects σε Τουρισμό και Ψυχαγωγία-1

Αύξηση κόστους σε προϊόντα και μεταφορές

Όσον αφορά την κερδοφορία του ομίλου, σημειώνεται από τη διοίκηση ότι υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις των τιμών σε μία σειρά προϊόντων (τρόφιμα, ποτά, αναλώσιμα, υλικά κ.λπ.) καθώς και του κόστους μεταφοράς των προϊόντων και παγίων, λόγω της υψηλής αύξησης της τιμής των καυσίμων. Επίσης, παρατηρείται αδυναμία εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού και αύξηση των εξόδων μισθοδοσίας και επιπροσθέτως λόγω της συμμετοχής της εταιρείας στο πρόγραμμα επιδότησης μισθοδοσίας “Συνεργασία” κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου της προηγούμενης περιόδου του 2022.

Regency

Αναφορικά με τις φετινές εξελίξεις, σημειώνεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ολοκληρώθηκε η απόκτηση από την κατά 75% θυγατρική εταιρεία, Selene Enterprises Company Limited, του ποσοστού μετοχών (33,91%) της εταιρείας Regency Hellenic Investments S.A. και του αντίστοιχου ποσοστού εκ του δανείου (Senior Facility Loan), που κατέχουν στην Regency Entertainment οι Alpha Bank, Eurobank και Εθνική. Στη Selene θυμίζουμε ότι αποφάισε να μπει με 25% η Intracom Ventures.

Εξάλλου στις 20 Μαρτίου 2024, ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή του βραχυπρόθεσμου μεταβατικού δανεισμού (bridge financing) ποσού €3.560.550 που είχε χορηγηθεί προς την Regency Entertainment για την κάλυψη άμεσων υποχρεώσεων της θυγατρικής εταιρείας της τελευταίας, “North Star Ψυχαγωγική και Τουριστική”.

Elatos Resort & boutique hotel στη Ζαλοκώστα

Σχετικά με τα άλλα projects της Λάμψα, σημειώνεται ότι προχωρά το επενδυτικό πλάνο που αφορά στην ανάπλαση του Elatos Resort & Health Club στον Παρνασσό.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της εισηγμένης, το πολυτελές θέρετρο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέχρι το 2025, έπειτα από ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα που εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των €15 – €20 εκατ. και θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση και επέκταση του υπάρχοντος συγκροτήματος, το οποίο περιλαμβάνει το κεντρικό κτίριο και 45 ξύλινα bungalows-σαλέ.

Τέλος, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες αναβάθμισης και μετατροπής του διατηρητέου ιδιοκτησίας του e-ΕΦΚΑ, που έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο στην οδό Ζαλοκώστα 7, σε boutique μονάδα με εξυπηρετούμενα διαμερίσματα με στόχο να λειτουργήσει την επόμενη χρονιά. Το επιφάνειας 1.854 τ.μ. διατηρητέο κτίριο, βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Ζαλοκώστα, στο Κολωνάκι, σε πολύ κοντινή απόσταση από το κτίριο της Βουλής και την πλατεία Συντάγματος.

Οι προοπτικές της διοίκησης της Λάμψα για το 2024 είναι εξίσου θετικές και εκτιμά ότι η χρήση θα κλείσει με παρεμφερή και πιθανώς ελαφρά αύξηση των εσόδων σε σχέση με πέρυσι.

Διαβάστε επίσης:

Εντός του έτους ξεκινούν τα έργα για το project Voria στο Μαρούσι

Λαμψα: Ολοκληρώθηκε το deal για το 34% της Regency

Μπόνους 1,3 εκατ. στους εργαζόμενους σε Μεγάλη Βρεταννία, King George και Athens Capital

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News