ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Tetra Pak Ελλάς: Οι τρεις νέες συμφωνίες των 6,4 εκατ. που οδήγησαν σε διπλασιασμό μεγεθών

Tetra Pak Ελλάς: Οι τρεις νέες συμφωνίες των 6,4 εκατ. που οδήγησαν σε διπλασιασμό μεγεθών

Τρεις νέες συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης με τις εταιρείες Frieshland Campina Hellas, Ελληνικά Γαλακτοκομεία και Δέλτα Τροφίμων συνολικής αξίας €6,422 εκατ. σύναψε η Tetra Pak πέρυσι.

Σύμφωνα με τον Key Account Director & Sales Office Manager της εταιρείας, Βασίλη Τσανό, η Tetra Pak συμμετέχει σε κάποια από τα επενδυτικά projects που τρέχουν οι υφιστάμενοι πελάτες της, τα οποία σχετίζονται με το δικό της αντικείμενο, όπως είναι για παράδειγμα:

  • Η τοποθέτηση μη αποσπώμενων καπακίων σε χάρτινες συσκευασίες της FrieslandCampina
  • Η επέκταση της παραγωγής του σοκολατούχου γάλακτος Μilko της Δέλτα και σε συσκευασίες Tetra Pak

Σημειώνεται ακόμη ότι το ελληνικό γραφείο – μολονότι ανήκει εδώ και κάποια χρόνια στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης – έχει ενεργή συμμετοχή στην παραγωγική επέκταση του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία στα Βαλκάνια.

Στόχος της εταιρείας παραμένει η διατήρηση και η περαιτέρω ενδυνάμωση των υφιστάμενων συνεργασιών με τις σημαντικότερες βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ειδικότερα στις κατηγορίες του γάλακτος, των χυμών, της ντομάτας αλλά και φυτικών προϊόντων.

Πελάτες

Σημειώνεται ότι στο πελατολόγιο της εταιρείας βρίσκουμε – όχι μόνο για τον βασικό τομέα, αυτόν της συσκευασίας, αλλά και για την επεξεργασία τροφίμων χάρη και στην Alfa Laval – μεταξύ άλλων τις:

  • Coca-Cola HBC
  • Ελληνικά Γαλακτοκομεία
  • FrieslandCampina
  • ΔΕΛΤΑ
  • Μεβγάλ
  • Κρι Κρι
  • ΦΑΓΕ
  • Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άργος
  • Μινέρβα (Pummaro)
  • Δ. Νομικός
  • Minoa Water

Μεγέθη

Αναφορικά με την πορεία της εταιρείας το 2023, ο τζίρος άγγιξε τα €61 εκατ. από €48,95 εκατ. το 2022, δηλαδή με αύξηση 24,44%.

Ο τομέας της υλικών συσκευασίας (χάρτινες συσκευασίες, καπάκια, καλαμάκια κλπ) και ανταλλακτικών που αποτέλεσε το 80,29 % του κύκλου εργασιών πέρυσι, παρουσίασε αύξηση κατά 18,97 % φτάνοντας στο ύψος των €48,906 εκατ.

Ο τομέας της πώλησης υπηρεσιών συντήρησης μηχανημάτων παρουσίασε αύξηση κατά 19,25% αγγίζοντας τα €5 εκατ.

Τέλος, ο τομέας της πώλησης εμφιαλωτικών μηχανών, των μηχανημάτων επισυσκευασίας (όπως καπακιέρες πακεταριστικά, μηχανές συσσώρευσης πακέτων και περιτυλίγματος κτλ) και του εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων (συγκροτήματα θερμικής επεξεργασίας, μονάδες ανάμιξης, συγκροτήματα διήθησης, ομογενοποιητές, διαχωριστήρες, μηχανήματα παραγωγής και συσκευασίας παγωτού, μονάδες καθαρισμού κτλ) σχεδόν διπλασιάστηκε, με τον τζίρο να ξεπερνά τα €7 εκατ.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε €3,338 εκατ. από €1,919 εκατ. το 2022 και τα καθαρά κέρδη σε €2,241 εκατ. από €1,225 εκατ. έναν χρόνο πριν.

Σημειώνεται ακόμη ότι το υποκατάστημα που είχε ανοίξει η εταιρεία στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2018, έκλεισε πέρυσι. Για στο 2024 η διοίκηση εκτιμά ότι η εταιρεία αναμένεται να έχει την ίδια πορεία με το 2023 χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές στον κύκλο εργασιών της, στον τομέα των υλικών συσκευασίας, ανταλλακτικών και υπηρεσιών.

Νέες επενδύσεις από τον όμιλο

Στο μεταξύ ο όμιλος της Tetra Pak προχωρά σε νέες στρατηγικές επενδύσεις που θα ενισχύσουν σημαντικά την ανακύκλωση στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας τους στόχους του προτεινόμενου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συσκευασίες και απορρίμματα συσκευασιών (PPWR).
Στόχος είναι η διασφάλιση ότι όλα τα υλικά που αξιοποιούνται για τη δημιουργία συσκευασιών μπορούν να ανακυκλώνονται και ότι οι πολύτιμες πρώτες ύλες που προκύπτουν θα αξιοποιηθούν για την παραγωγή άλλων προϊόντων.

Το 2023, η Tetra Pak επένδυσε σχεδόν €40 εκατ. για να επιταχύνει την ανακύκλωση χάρτινων συσκευασιών υγρών τροφίμων παγκοσμίως. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια για να ενισχυθεί η κυκλική χρήση υλικών. Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες και επενδύσεις πρόκειται να ενισχύσουν τη δυνατότητα της ΕΕ να ανακυκλώνει χάρτινες συσκευασιών υγρών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των προστατευτικών στρωμάτων πολυαιθυλενίου και αλουμινίου χωρίς ίνες, γνωστών ως PolyAI”.

Στις μεγαλύτερες επενδύσεις του 2023 αναφέρονται οι ακόλουθες:

  • Συνέχιση συνεργασίας με την LM ECO στην Ελλάδα (Καρδίτσα)
  • Συνεργασία με την Axio Group στην Σουηδία για διερεύνηση κατασκευής νέας γραμμής ανακύκλωσης για το PolyAl, που θα φιλοξενεί απορρίμματα από την Σουηδία, την Δανία και την Νορβηγία
  • Επέκταση συμφωνίας με την Trans Sabater στην Ισπανία, με κοινή επένδυση €2 εκατ. για αύξηση του ορίου ανακύκλωσης PolyAl από 3.000 σε 10.000 τόνους ετησίως
  • Νέα συνεργασία με την Alier στην Ισπανία, προκειμένου να ενισχυθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους ανακυκλωτές χάρτινων συσκευασιών υγρών τροφίμων στην Ευρώπη
  • Επένδυση €1 εκατ. στο εργοστάσιο ανακύκλωσης PolyAl της Recon Polymer στην Ολλανδία, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τον όγκο επεξεργασίας σε τουλάχιστον 8.000 τόνους ετησίως

“Οι συγκεκριμένες επενδύσεις πρόκειται για καινοτόμες συνεργασίες, που συνδυάζουν ανθρώπινη εφευρετικότητα, τεχνολογία και χρηματοδότηση, και αποδεικνύουν την αξία των χάρτινων συσκευασιών υγρών τροφίμων στο πλαίσιο βιώσιμων συστημάτων τροφίμων”, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Markus Pfanner, Vice President Sustainability Operations στην Tetra Pak.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News