Business & Finance Τετάρτη 1/05/2024, 12:45
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Π. Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Αρχές Ιουνίου η απόφαση του SSM για το μέρισμα

Π. Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Αρχές Ιουνίου η απόφαση του SSM για το μέρισμα

Την επίσημη απόφαση του SSM για το μέρισμα, στις αρχές Ιουνίου, περιμένει η Εθνική Τράπεζα, με τον CEO, Παύλο Μυλωνά, να σημειώνει, πάντως, ότι αρχικός στόχος της διοίκησης είναι η διανομή περίπου του 20-25% των κερδών.

Μιλώντας με αναλυτές, έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας, που εμφάνισαν αναλογούντα κέρδη μετά φόρων ύψους 358 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 38% σε ετήσια βάση και κατά 14% σε τριμηνιαία βάση), ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις του πρώτου τρίμηνου και το καλό μακροοικονομικό περιβάλλον.

Θύμισε, επίσης, ότι η Εθνική ήταν η πρώτη συστημική τράπεζα που ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, αποδίδοντας την αναβάθμιση από την Morningstar DBRS στην υψηλή οργανική κερδοφορία, τον ισχυρό ισολογισμό, τη σταθερή δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων και την υψηλή ρευστότητα.

Αναφερόμενος στα δάνεια, ο κ. Μυλωνάς απέδωσε τις πρόωρες αποπληρωμές κυρίως σε κινήσεις επιχειρήσεων από τους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, εκτιμώντας ότι αυτές ευθύνονται και για την κάμψη των καταθέσεων. Όπως τόνισε, η μείωση των καταθέσεων δεν αφορά φυσικά πρόσωπα, που αποτελούν και το μεγάλο μέρος της καταθετικής βάσης της τράπεζας. Σημείωσε, δε, ότι το φαινόμενο αυτό είναι εποχικό, καθώς παρατηρείται συνήθως το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Διαβάστε επίσης: 

Εθνική Τράπεζα: Καθαρά κέρδη 358 εκατ. στο α΄ τρίμηνο – Αύξηση 38%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News