ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τουλάχιστον έξι προσφορές για τους ελληνικούς μικροδορυφόρους

Τουλάχιστον έξι προσφορές για τους ελληνικούς μικροδορυφόρους

Τουλάχιστον έξι προσφορές υπεβλήθησαν, κατά πληροφορίες, από ισάριθμες κοινοπραξίες στο διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου 60 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την ανάπτυξη σμήνους μικροδορυφόρων με βασικές εφαρμογές την παρατήρηση της Γης. Ο συγκεκριμένος αριθμός προσφορών -τις οποίες πρόκειται να αξιολογήσει το προσεχές διάστημα o Eυρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)- κρίνεται υψηλός, δημιουργώντας ικανοποίηση στα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που υλοποιεί το Εθνικό Πρόγραμμα Μικρών Δορυφόρων.

Ελλείψει ελληνικής τεχνογνωσίας, οι ξένες εταιρείες ηγούνται στις κοινοπραξίες που έχουν συσταθεί, με τη συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών να είναι της τάξεως του 30%.

Οι μικροδορυφόροι, που έχουν μέγεθος όσο ένα πλυντήριο και βάρος περίπου 50 κιλών, θα παρέχουν δεδομένα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας οριζόντια σε φορείς του ελληνικού Δημοσίου, όπως, για παράδειγμα, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας. Τα δορυφορικά δεδομένα και τα προϊόντα δηλαδή που θα προκύψουν από την επεξεργασία τους, θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας για συνεχή παρακολούθηση του περιβάλλοντος, καταγραφή των διαχρονικών μεταβολών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δύο ακόμη έργα

Εξίσου σημαντικό ενδιαφέρον προσελκύουν και δύο ακόμη διαγωνισμοί για ισάριθμα έργα.

Το ένα, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, αφορά την προμήθεια ημερήσιων θερμικών δεδομένων και την παράλληλη ανάπτυξη τουλάχιστον τεσσάρων θερμικών μικροδορυφόρων υψηλής ανάλυσης. Πρόκειται για μικροδορυφόρους, που είναι  εξοπλισμένοι με τεχνολογία προηγμένης θερμικής απεικόνισης, επιτρέποντας την παρακολούθηση πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το δεύτερο, ύψος 33 εκατ. ευρώ, έχει ως αντικείμενο την παράλληλη προμήθεια ημερήσιων δεδομένων Ραντάρ και την ανάπτυξη τουλάχιστον δύο Ραντάρ μικροδορυφόρων πολύ υψηλής ανάλυσης. Αυτού του είδους ο εξοπλισμός επιτρέπει την παρατήρηση της Ελλάδας ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και την ώρα της ημέρας, όπως και την ακριβή παρακολούθηση και αντιμετώπιση πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών. Λόγω του σύνθετου χαρακτήρα τους, λιγοστές είναι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που είναι σε θέση να αναπτύξουν τον εν λόγω εξοπλισμό, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News