ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλείνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς – Mικρό discount προεξοφλεί η αγορά

Κλείνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς – Mικρό discount προεξοφλεί η αγορά

Υπέρ της διάθεσης ποσοστού 27% της Τράπεζας Πειραιώς συνηγορούν οι εκτιμήσεις της αγοράς, βάσει των οποίων το ΤΧΣ θα λάβει σήμερα το βράδυ τις οριστικές του αποφάσεις. Όπως έχει γράψει η «Κ» το Ταμείο, κατά την σημερινή του συνεδρίαση δεν αποκλείεται να κινηθεί σε ένα εύρος ποσοστού διάθεσης, ακολουθώντας την πολιτική που προκρίθηκε στην περίπτωση της Εθνικής τράπεζας, με στόχευση πάντως το πάνω μέρος του εύρους, να συγκλίνει με την κυβερνητική κατεύθυνση, που είναι η πλήρης αποεπένδυσή του από την Πειραιώς, δηλαδή η διάθεση και του 27%.

Σε κάθε περίπτωση το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την Δευτέρα, εκτός απροόπτου και κρίσιμο θέμα που θα αποφασιστεί επίσης κατά την σημερινή συνεδρίαση είναι το εύρος της τιμής διάθεσης, με τις απόψεις να συγκλίνουν ότι η τιμή εκκίνησης, θα είναι μεταξύ 3,60 – 3,70 ευρώ ανά μετοχή. Το ράλι που πραγματοποιεί η τιμή της μετοχής της τράπεζας Πειραιώς και η υψηλή ζήτηση που διαπιστώνεται ήδη στο ταμπλό συνηγορούν υπέρ μικρού discount στην τιμή διάθεσης με το πάνω μέρος της τιμής να προσδιορίζεται λίγο κάτω από το κλείσιμο της τιμής χθες Παρασκευή, που ήταν τα 3,986 ευρώ ανά μετοχή.

Η κεφαλαιοποίησή της προσεγγίζει πλέον τα 5 δισ. ευρώ και με δεδομένο ότι το ΤΧΣ θα διαθέσει το σύνολο των μετοχών που έχει στην κατοχή του, δηλαδή 337.599.150 μετοχές, τα έσοδα του δημοσίου μπορεί να φτάσουν και το 1,3 δισ. ευρώ, ανάλογα πάντα με την τελική τιμή που θα καθορίσει το placement. Να σημειωθεί πάντως ότι διατυπώνονται και απόψεις υπέρ της ανόδου του άνω εύρους της τιμής, προδικάζοντας ακόμη και μικρό premium χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να προκρίνεται.

Με βάση τις αναλύσεις η μετοχή έχει υπεραποδόσει τον τελευταίο χρόνο έναντι των άλλων τραπεζικών μετοχών, καταγράφοντας άνοδο +168% από τον Ιανουάριο του 2022. Με βάση τις αποτιμήσεις διεθνών οίκων η τιμή «στόχος» είναι σταθερά πάνω από την σημερινή τιμή και σύμφωνα με τις πρόσφατες αποτιμήσεις, δηλαδή αυτές που ακολούθησαν της ανακοίνωσης του φιλόδοξου επιχειρηματικού σχεδίου που ανακοίνωσε η διοίκηση της Τράπεζας, η μεγαλύτερη τιμή-στόχος με σύσταση «αγορά» έχει τεθεί από την JP Morgan, στα 5,35 ευρώ ανά μετοχή και η χαμηλότερη από την Citigroup (με σύσταση επίσης για «αγορά»), στα 4,15 ευρώ ανά μετοχή, επίσης πάνω δηλαδή από την τρέχουσα τιμή. 

Το ενημερωτικό δελτίο που θα συμπληρωθεί με βάση τις τελικές αποφάσεις του Ταμείου αναμένεται να εγκριθεί αύριο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το placement θα προβλέπει και ελληνική προσφορά για το 15% περίπου του συνόλου της δημόσιας πρότασης.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα Πειραιώς: Αντίστροφη μέτρηση για την αποεπένδυση του ΤΧΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Πλήρης αποεπένδυση του ΤΧΣ – Θα διατεθεί το 27%

Στον ιδιωτικό τομέα γυρνούν οι συστημικές τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News