ΕΟΦ: Μέχρι τις 18 Μαρτίου τα αιτήματα για αυξήσεις στις τιμές φτηνών φαρμάκων
Αυξήσεις σε μια σειρά φαρμακευτικών σκευασμάτων (γενοσήμων και πρωτότυπων εκτός πατέντας), η παραμονή των οποίων στην ελληνική αγορά κινδυνεύει λόγω της χαμηλής τους τιμής, αναμένονται μέσα στο Μάρτιο, καθώς τίθεται σε εφαρμογή πρόσφατη διάταξη Απόφασης του Υπουργείου Υγείας. Μάλιστα ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι οι ενδιαφερόμενες φαρμακευτικές εταιρείες, έχουν περιθώριο μέχρι τις 18 Μαρτίου προκειμένου να κοινοποιήσουν στον οργανισμό τα σχετικά αιτήματά τους.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΕΟΦ: «Κατόπιν εντολής του Υπουργού Υγείας, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, την κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών των ασθενών και το δημοσιονομικό όφελος, παρακαλούνται οι Κάτοχοι φαρμακευτικών προϊόντων που πληρούν τις διατάξεις της παραγράφου 12, του άρθρου 4 της Δ3(α)οικ.82331/22-11-2019 (Τεύχος Β’, ΦΕΚ 4274/22-11-2019) Υπουργικής Απόφασης με τις διατάξεις τιμολόγησης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, να καταθέσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] έως και την 18η Μαρτίου 2024 τα αιτήματά τους».
Επί της ουσίας εφαρμόζεται η Υπουργική απόφαση της 15ης Φεβρουαρίου η οποία ανέφερε ότι:
« Σε έκτακτες και ειδικές περιπτώσεις που σχετίζονται με την απρόσκοπτη διάθεση των φαρμάκων και την προστασία της δημόσιας υγείας και των ασθενών, ο Ε.Ο.Φ. μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένες προτάσεις για την εφαρμογή ειδικών κριτηρίων σε κάθε κατηγορία φαρμάκων κατά την τιμολόγηση ή ανατιμολόγηση, προκειμένου να τιμολογηθούν με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Υγείας. Για την εφαρμογή της παρούσας συνεκτιμάται το μερίδιο του φαρμάκου στην αγορά, το οποίο θα πρέπει να είναι σημαντικό, η επάρκεια αντίστοιχων φαρμάκων στην αγορά και ιδίως εάν το φάρμακο έχει τιμή χαμηλή έως 5 ευρώ ή η τιμή του έχει μεγάλη απόκλιση από την τιμή του μέσου όρου των 2 χαμηλότερων χωρών της ευρωζώνης, καθώς και η επιβάρυνση που θα προκύψει από την αύξηση».
Πάντως επί της συγκεκριμένης διάταξης οι φαρμακευτικές εταιρείες με επιστολή τους προς τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού Υπουργείου Υγείας, κ. Άρη Αγγελή, ζητούσαν διευκρινίσεις. Όπως περιγράφεται στη σχετική επιστολή:
«Στο Άρθρο 4 (§12) αναφέρονται τα κριτήρια που σε εξαιρετικές και ειδικές περιπτώσεις που σχετίζονται με την απρόσκοπτη προμήθεια φαρμάκων και την προστασία της δημόσιας υγείας και των ασθενών, ο ΕΟΦ μπορεί να υποβάλλει αιτιολογημένες προτάσεις για την εφαρμογή ειδικών κριτηρίων σε κάθε κατηγορία φαρμάκων κατά την τιμολόγηση ή ανατιμολόγηση, προκειμένου να τιμολογηθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας με ειδική αιτιολόγηση (….). Παρακαλούμε όπως διευκρινιστούν εάν η τιμή έως 5 ευρώ θα είναι η Λιανική ή η Ex Factory, ποια θα είναι η συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται καθώς και τα κριτήρια που θα χαρακτηρίζουν φάρμακα ως «παρόμοια».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις τιμών αφορούν σε μια ευρύτερη κατηγορία σκευασμάτων με τιμές κάτω από 10 ευρώ και οι αυξήσεις που θα επιτραπούν δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε νέες λιανικές αξίες που να ξεπερνούν το επίπεδο αυτό, δηλαδή τα 10 ευρώ στο ράφι. Να σημειώσουμε δε ότι σύμφωνα με στοιχεία της φαρμακευτικής αγοράς, τα σκευάσματα που έχουν αξία στα φαρμακεία μέχρι 10 ευρώ, αποτελούν το 66% των διακινούμενων σκευασμάτων από πλευράς όγκου και το 25% από πλευράς αξίας (μερίδιο αγοράς στους τζίρους των φαρμακείων).
Διαβάστε επίσης:
Έρχονται νέες τιμές για τα φτηνά φάρμακα – Τι σημαίνει αυτό για την τσέπη μας
Έλεγχοι στις αθρόες εισαγωγές ακριβών φαρμάκων- Δεν επηρεάζονται τα σκευάσματα για σπάνιες παθήσεις
ΕΟΦ: Αύξηση 40% των ελλείψεων φαρμάκων μέσα σε ένα μήνα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News