Business & Finance Δευτέρα 26/02/2024, 07:28 ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο RRF επενδυτικά σχέδια 5,574 εκατ. ευρώ με βασικό μέτοχο την Venus Growers

Στο RRF επενδυτικά σχέδια 5,574 εκατ. ευρώ με βασικό μέτοχο την Venus Growers

Επετεύχθη ο σκοπός των Ι.Κ.Ε. που συστάθηκαν τον Αύγουστο του 2022, με βασικό μέτοχο την Venus Growers, ο οποίος ήταν η συμμετοχή των μετόχων – μελών της στο υποέργο “Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα” της δράσης “Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα” του RRF.
Ειδικότερα, πριν από περίπου δύο εβδομάδες εγκρίθηκε η αίτηση ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους €5,574 εκατ. εκ των οποίων το 50% θα είναι δημόσια δαπάνη.

  • Agro Farm Growers Venus Βέροια: €1.369.500
  • Agro Farm Growers Venus Επισκοπή: €1.384.500
  • Agro Farm Growers Venus Αλεξάνδρεια: € 1.369.500
  • Agro Farm Growers Venus Αγία Μαρίνα: € 1.450.500

Το σχέδιο

Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της μονάδας καλλιέργειας & παραγωγής νωπών φρούτων και την ίδρυση μονάδας εμπορίας νωπών φρούτων.

Η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου θα υποστηρίζει την καλλιέργεια 1.100 στρεμμάτων ροδακίνων από τις εκμεταλλεύσεις των μελών της ενώ θα εμπορεύεται 3.700 τόνους ροδακίνων (επιτραπέζια & βιομηχανικά) αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες.
Στα πλαίσια του επενδυτικού σχεδίου προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού αποθήκευσης και μεταφοράς νωπών φρούτων, σύγχρονο εξοπλισμό καλλιεργητικών εργασιών καθώς και επενδύσεις σε εφαρμογές καινοτομίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Συγκριτικό πλεονέκτημα

Η επένδυση αποβλέπει στην αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτουν οι μέτοχοι – μέλη της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης, οι οποίοι αξιοποιούν πάνω από 1.100 στρέμματα με καλλιέργειες ροδακίνων στην περιοχή της Ημαθίας.

Οι μέτοχοι με διψήφια ποσοστά
Agro Farm Growers Venus Βέροια
Venus Growers: 18,9%
Αγροτικός Συνεταιρισμός Άγιος Δημήτριος Κεφαλοχωρίου: 18,9%
Μαρία Περιστέρα Χατζοπούλου: 11%

Agro Farm Growers Venus Αλεξάνδρεια
Venus Growers: 16,5%
Ιορδάνης Καλιόγλου: 17%

Agro Farm Growers Venus Επισκοπή
Venus Growers: 17,9%
Θωμάς Νικολόπουλος: 12,5%
Πηνελόπη Καραγκιοζοπούλου: 10,5%

Agro Farm Growers Venus Αγία Μαρίνα
Venus Growers: 17,8%
Αγροτικός Συνεταιρισμός Επισκοπής ο Αλέξανδρος: 18,5%

Η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη προσδοκά με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας & παραγωγής νωπών φρούτων στις εκμεταλλεύσεις των μελών και την προετοιμασία και εμπορία των νωπών φρούτων στην Βέροια Ημαθίας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, την ανάπτυξη του προστιθέμενης αξίας και την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων καλλιέργειας και παραγωγής.

Στόχοι

Συνοπτικά οι στόχοι που αναμένεται να επιτευχθούν με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου είναι:

  • Η βελτίωση των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων των μελών της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης, ιδίως μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής ή της βελτίωσης και αναδιάταξης της παραγωγής
  • Η βελτίωση της παραγωγικότητας των δενδρωδών καλλιεργειών στον πρωτογενή τομέα
  • Η βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας
  • Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων στις αγορές με τη χρήση νέων ποικιλιών με εξαγωγικό χαρακτήρα
  • Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής
  • Η βιώσιμη ανάπτυξη και η αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων

Μείωση κόστους παραγωγής & υψηλότερα εισοδήματα

Σύµφωνα µε τον Χρήστο Γιαννακάκη µέλος της Venus Growers και β’ αντιπρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, στόχος των επενδύσεων είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και η αύξηση παραγωγικότητας, μέσω της χρήσης εργαλείων ευφυούς γεωργίας και σύγχρονου εξοπλισμού όπως είναι π.χ. αυτοκινούμενες σκάλες, πλατφόρμες κ.ά.». Πρόσθεσε δε ότι «για τους συνεταιριστές-παραγωγούς που θα εφαρμόσουν τις νέες καλλιεργητικές μεθόδους, θα υπάρξουν και υψηλότερες στρεμματικές αποδόσεις, κατ’ επέκταση, υψηλότερα εισοδήματα».  Σημειώνεται ότι οι στρεμματικές αποδόσεις στα ροδάκινα κυμαίνονται μεταξύ 2.800 – 4.000 κιλών/ στρέμμα ανάλογα µε την ποικιλία και στόχος με την ορθότερη διαχείριση των εισροών είναι να αυξηθούν οι αποδόσεις κατά περίπου 20%.

Ο κ. Γιαννακάκης κατέληξε λέγοντας στο Money Review ότι πρόκειται για ένα «υποδειγματικό, υβριδικό σύστημα, το οποίο σκοπεύουμε στη συνέχεια να το απλώσουμε και σε άλλα προϊόντα».

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News