Business & Finance Πέμπτη 22/02/2024, 08:35 ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έλεγχοι στις αθρόες εισαγωγές ακριβών φαρμάκων- Δεν επηρεάζονται τα σκευάσματα για σπάνιες παθήσεις

Έλεγχοι στις αθρόες εισαγωγές ακριβών φαρμάκων- Δεν επηρεάζονται τα σκευάσματα για σπάνιες παθήσεις

Μια σειρά μέτρων μέσω των οποίων επιχειρείται να σταματήσει η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος λόγω εισαγωγών πανάκριβων θεραπειών, επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Υγείας και για το σκοπό αυτό, ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ενημέρωσε χθες τις εμπλεκόμενες φαρμακευτικές εταιρείες, μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας. Να σημειώσουμε ότι οι όποιες κινήσεις γίνουν, δεν θα επηρεάσουν καμία θεραπεία η οποία αφορά σε «ορφανό φάρμακο», δηλαδή σκευάσματα τα οποία χορηγούνται για σπάνιες παθήσεις

Ειδικότερα στο στόχαστρο του υπουργείου έχει μπει η θυγατρική εταιρεία του ΕΟΦ, ΙΦΕΤ ΑΕ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας), το οποίο εισάγει φάρμακα που είτε  εμφανίζουν έλλειψη στη χώρα, είτε (πολύ περισσότερο) εισάγει ακριβές θεραπείες που δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας αλλά είναι αναγκαίες για ασθενείς.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, οι δαπάνες του ΙΦΕΤ για φάρμακα έχουν ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη και μάλιστα πέρυσι έφτασαν τα 265 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά για τις αγορές φαρμάκων, δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συνολική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, που ήταν πέρυσι τις τάξης των 2,7 δισ. ευρώ, περιορίζοντας έτσι κατά περίπου 10% τους διαθέσιμους πόρους για όλη την υπόλοιπη αγορά αποζημιούμενων φαρμάκων.

Να επισημάνουμε ότι το ΙΦΕΤ εισάγει τις 3 παρακάτω κατηγορίες σκευασμάτων:    

1.       Τα Φάρμακα Έκτακτης Κάλυψης αφορούν σκευάσματα που δεν διατίθενται στην ελληνική αγορά και απευθύνονται σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και Φαρμακαποθήκες, μέσω των οποίων μπορούν να διατεθούν και σε ιδιωτικά φαρμακεία (συνολικά 473 σκευάσματα).

2.       Τα Φάρμακα Ειδικών Νοσοκομειακών Παραγγελιών αφορούν καινοτόμα σκευάσματα που μπορεί και να μη διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, τα οποία απευθύνονται σε συγκεκριμένους ασθενείς δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή ιδιωτικών κλινικών (141 σκευάσματα).

3.       Τα Φάρμακα Ατομικών Παραγγελιών αφορούν ιδιοσκευάσματα προς αποκλειστική διάθεση σε φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικά φαρμακεία, προς ατομική χρήση συγκεκριμένων ασθενών (289 σκευάσματα).

Εγκρίσεις φαρμάκων

Από το σύνολο των 265 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για εισαγωγές φαρμάκων από το ΙΦΕΤ, τα 160 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε σκευάσματα τα οποία δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και εισάχθηκαν εκτάκτως για να καλύψουν επείγουσες ανάγκες ασθενών. Τα σκευάσματα αυτά περνούν μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) προτού το ΙΦΕΤ προχωρήσει στην εισαγωγή. Διαπιστώθηκε εδώ μια σημαντική έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου και υπάρχει υπόνοια μη απαραίτητες υψηλά κοστοβόρες χορηγήσεις θεραπειών.

Στόχος σε πρώτη φάση λοιπόν είναι να μειωθούν αυτές οι εισαγωγές μέσω της δημιουργίας μιας Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης η οποία θα γνωμοδοτεί πριν από το ΣΗΠ. Αυτή η διαδικασία θα αφορά στα νέα φάρμακα που θα χρειαστεί να έρθουν σε νέους ασθενείς ή σε φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν αλλά δεν έχει εγκριθεί η χορήγησή τους για νέες ενδείξεις.

Παράλληλα το Υπουργείο θα δίνει τη δυνατότητα σε ένα φάρμακο που δεν έχει εγκριθεί στη χώρα αλλά ήδη κυκλοφορεί αλλού, επειδή δεν πληροί τις εντός συνόρων προδιαγραφές για να κυκλοφορήσει, να εγκρίνεται νωρίτερα. Αυτό που αναμένεται να καταργηθεί είναι η υποχρέωση το φάρμακο να έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας και να αποζημιώνεται σε 5 από 11 συγκεκριμένες χώρες τις οποίες προβλέπει ο νόμος της αξιολόγησης φαρμάκων.

Παράλληλα αν ένα φάρμακο ενώ μπορεί να λάβει τιμή στην Ελλάδα και να κυκλοφορήσει, αυτό δεν έγινε επειδή η εταιρεία που το έχει δεν θέλει να το κάνει, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το ΙΦΕΤ με την εισαγωγή του, να γίνεται ειδική διαπραγμάτευση με την εταιρεία ώστε να το εισάγει. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει έμμεση πίεση, καθώς αναζητείται τρόπος ώστε η υπέρβαση της δημόσιας δαπάνης λόγω του φαρμάκου αυτού να επιβαρύνει την εταιρεία (clawback). Ο τρόπος που θα γίνει αυτό βέβαια αναζητείται.

Να σημειωθεί εδώ ότι το ΙΦΕΤ όταν αναζητά να εισάγει κάποιο σκεύασμα, δεν έδινε προτεραιότητα στο κόστος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η έρευνα για καλές τιμές να μην είναι πλήρης. Μάλιστα δεν είχε καν πρόσβαση στο σύστημα EURIPID όπου καταγράφονται όλες οι τιμές φαρμάκων της Ευρώπης. Πλέον θα επιδιώκεται να αναζητείται η καλύτερη τιμή με βάση το μέσο όρο από τις 5 χαμηλότερες της Ευρώπης, καθώς ήδη μπορεί να έχει πρόσβαση στο ειδικό αυτό σύστημα αναφοράς.

Τέλος να αναφέρουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κληθεί για απολογία 200 γιατροί καθώς φαίνεται να έχουν υπερσυνταγογραφήσει σειρά ακριβών φαρμάκων και θα πρέπει να δικαιολογήσουν τις κινήσεις αυτές.   

 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News