Έρχονται νέες τιμές για τα φτηνά φάρμακα – Τι σημαίνει αυτό για την τσέπη μας
Προκειμένου να διατηρηθούν στην ελληνική αγορά φτηνά φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία οι εταιρείες που τα διακινούν δεν μπορούν να αντέξουν τις επιβαρύνσεις και κινδύνευαν με απόσυρση, το Υπουργείο Υγείας με νέα απόφαση προχωρά σε δύο καίριες παρεμβάσεις. Από τη μια θα επιτρέπει στις φαρμακευτικές να διεκδικούν το δικαίωμα τα φάρμακα αυτά να μην αποζημιώνονται και να διατίθενται με υψηλότερη τιμή και από την άλλη για αποζημιούμενα φάρμακα να αιτούνται αύξηση τιμής αντίθετα με τα όσα προβλέπει ο νόμος για μηδενικές αυξήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με αυξήσεις στα κόστη σε ορισμένες κατηγορίες σκευασμάτων, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να είναι από τις πλέον «δημοφιλείς», δηλαδή δεν θα αφορούν σκευάσματα απολύτως αναγκαία πχ για τη ρύθμιση χρόνιων παθήσεων. Όμως όπως και να έχει, το να πρέπει να πληρώνει ένας ασφαλισμένος ένα σκεύασμα πολύ περισσότερα από ότι αφορά στο σκέλος της συμμετοχής του (δηλ το 10% ή 25% ή ακόμη και καθόλου), θα έχει επιπτώσεις στην τσέπη του.
Αντίστοιχα, αν αυξηθούν και οι τιμές σε σκευάσματα τα οποία μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 10 ευρώ (αυτό θα είναι το «ταβάνι» των αυξήσεων), από τιμές 2-3 ευρώ χαμηλότερα σήμερα, επίσης θα υπάρχουν επιβαρύνσεις.
Να τονίσουμε βέβαια εδώ, ότι αν και βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρξει επιπλέον κόστος, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο και οι πολίτες αλλά και το σύστημα υγείας επωφελείται από την αλλαγή των τιμών, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο της υποκατάστασης. Δηλαδή ένα φτηνό φάρμακο να αντικαθίσταται από ένα ακριβότερο, αφού το πρώτο θα έχει εξαφανιστεί από την αγορά.
Τι προβλέπει η Υπουργική Απόφαση
Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 4 «Μεθοδολογία Τιμολόγησης και Ανατιμολόγησης» της Υπουργικής Απόφασης του Άδωνι Γεωργιάδη, «Για την τιμολόγηση νέων φαρμάκων, ανεξαρτήτως της κατηγορίας στην οποία ανήκουν, απαιτείται, πριν από την τιμολόγησή τους, ταξινόμηση αυτών, από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ), σε: α) εν δυνάμει αποζημιούμενα φάρμακα και β) μη αποζημιούμενα φάρμακα Εφόσον η εκτιμώμενη Λιανική Τιμή του προϊόντος είναι χαμηλότερη ή ίση των 10 ευρώ ο Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) δύναται να δηλώσει σε ποια από τις ανωτέρω κατηγορίες επιθυμεί να ενταχθεί το προϊόν του».
Δηλαδή μια φαρμακευτική εταιρεία θα μπορέσει να ζητήσει όταν είναι να εισάγει ένα νέο φάρμακο, αυτό εξ αρχής να μην αποζημιώνεται. Με τον τρόπο αυτό φάρμακα που πιθανόν ήδη να κυκλοφορούν στο εξωτερικό αλλά οι φαρμακευτικές κρίνουν ότι δεν έχει νόημα να τα εισάγουν, λόγω υπερβολικού κόστους, θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα και θα μπορεί ο πολίτης να τα λάβει, επιβαρυνόμενος βέβαια με το κόστος. Αυτό θεωρείται μια καλύτερη λύση από το να μην το έχει καθόλου.
Κατά το ίδιο τρόπο και εάν ένα φάρμακο το οποίο ήδη κυκλοφορεί και έχει τιμή κάτω των 10 ευρώ, μπορεί η φαρμακευτική να ζητήσει να αλλάξει κατηγορία. Συγκεκριμένα «Τα αποζημιούμενα φάρμακα δύνανται να αιτηθούν αλλαγή κατηγορίας σε μη αποζημιούμενα. Εφόσον η ισχύουσα Λιανική Τιμή του προϊόντος είναι χαμηλότερη ή ίση των 10 ευρώ, οι ΚΑΚ καταθέτουν το αίτημά τους στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ). Εξαιρούνται της ανωτέρω δυνατότητας τα αποζημιούμενα φάρμακα που σχετίζονται με τη θεραπεία νοσημάτων απειλητικών για τη ζωή, όπως αυτά ορίζονται από τη λίστα των OECD/Eurostat ως δυνητικά θεραπεύσιμα (treatable mortality), τα φάρμακα που αφορούν σε ογκολογικές ή νευρολογικές ενδείξεις, καθώς επίσης και τα ορφανά φάρμακα».
Όσον αφορά δε στη τιμή, αναφέρεται ότι «Για τα αποζημιούμενα φάρμακα που πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια και ολοκληρώνουν επιτυχώς τη διαδικασία αλλαγής κατηγορίας σε μη αποζημιούμενα, εφαρμόζεται αύξηση της τιμής παραγωγού (ex-factory) τους έως 15% επί της ισχύουσας τιμής. Η προκύπτουσα τιμή δεν μπορεί να υπερβαίνει α) το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων διαφορετικών τιμών της ευρωζώνης ή της μίας χώρας της ευρωζώνης σε περίπτωση που διατίθεται μόνο σε μία χώρα και β) τη Λιανική Τιμή των 10 ευρώ».
Αύξηση σε ειδικές περιπτώσεις φτηνών φαρμάκων
Πέρα από τα παραπάνω, η Υπουργική Απόφαση προβλέπει επίσης και κάτι ακόμη σημαντικό. Συγκεκριμένα στο άρθρο 4, στην παράγραφο 12 σημειώνεται ότι: «Σε έκτακτες και ειδικές περιπτώσεις που σχετίζονται με την απρόσκοπτη διάθεση των φαρμάκων και την προστασία της δημόσιας υγείας και των ασθενών, ο Ε.Ο.Φ. μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένες προτάσεις για την εφαρμογή ειδικών κριτηρίων σε κάθε κατηγορία φαρμάκων κατά την τιμολόγηση ή ανατιμολόγηση, προκειμένου να τιμολογηθούν με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Υγείας. Για την εφαρμογή της παρούσας συνεκτιμάται το μερίδιο του φαρμάκου στην αγορά, το οποίο θα πρέπει να είναι σημαντικό, η επάρκεια αντίστοιχων φαρμάκων στην αγορά και ιδίως εάν το φάρμακο έχει τιμή χαμηλή έως 5 ευρώ ή η τιμή του έχει μεγάλη απόκλιση από την τιμή του μέσου όρου των 2 χαμηλότερων χωρών της ευρωζώνης, καθώς και η επιβάρυνση που θα προκύψει από την αύξηση».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News