Business & Finance Δευτέρα 29/01/2024, 07:55 ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού αποσκοπεί η σύσταση της Metro Energy – Το πλάνο της οικογένειας Παντελιάδη

Πού αποσκοπεί η σύσταση της Metro Energy – Το πλάνο της οικογένειας Παντελιάδη

Η ενεργειακή ουδετερότητα της Metro ΑΕΒΕ είναι ο βασικός στόχος της οικογένειας Παντελιάδη με την ίδρυση της Metro Energy.

Θυμίζουμε ότι η METRO Energy ιδρύθηκε το περασμένο καλοκαίρι για να καλύψει την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου στη Σπαθόλακα Αχαΐας. Το συγκεκριμένο φ/β θα αναπτυχθεί σε ιδιόκτητη έκταση 105.751 τ.μ. και θα έχει ισχύ 5,19MW

Η εταιρεία έχει ήδη λάβει τις βασικές άδειες για την υλοποίηση της επένδυσης και λειτουργίας του Φ/Β.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η κατασκευή του Φ/Β αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2024. Το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι €4,774 εκατ. εκ των οποίων €1,141 εκατ. αφορούν το αρχικό κόστος αδειοδότησης και €3,633 εκατ. τα έξοδα της επένδυσης. Το κόστος της επένδυσης θα καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό ύψους €4.774.800, με μέσο επιτόκιο 4% και περίοδο αποπληρωμής τα 20 έτη, ενώ η απόσβεση της επένδυσης εκτιμάται ότι θα γίνει εντός 10 ετών.

Τα ετήσια προϋπολογιζόμενα έσοδα αγγίζουν τα €639 χιλ., ενώ μετά τις πρώτες έξι ζημιογόνες χρονιές, από το 7ο έτος λειτουργίας αναμένονται θετικά προ φόρων αποτελέσματα, τα οποία κατά τη δεύτερη 10ετία λειτουργίας του ΦΒ εκτιμώνται από 518 χιλ. μέχρι 590 χιλ. σε ετήσια βάση.

Συγχώνευση με Universum Solar

Η κίνηση της οικογένειας Παντελιάδη εντάσσεται στον σχεδιασμό της εταιρείας για την ενεργειακή ουδετερότητα των εγκαταστάσεών της.

Πρόσφατα αποφάσισε να προχωρήσει σε συγχώνευση με την συγγενική Universum Solar Hellas. Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές στο Money Review, σχετικά με τον στόχο της κίνησης αυτής, «η Universum solar είναι η εταιρεία που έχει τους όρους σύνδεσης. Η διαδικασία απορρόφησης της METRO Energy από τη Universum Solar είναι μία τυπική διαδικασία που αφορά τους όρους σύνδεσης του έργου και θα μετονομαστεί μελλοντικά σε METRO Energy».

Στόχος της οικογένειας Παντελιάδη είναι να στηρίξει την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής ουδετερότητας της METRO ΑΕΒΕ.

 Στο 65% ο πήχης

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα ο όμιλος διαθέτει 98 φωτοβολταϊκούς σταθμούς και έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των 58. Όταν ολοκληρωθεί το έργο και συνδεθούν όλοι οι σταθμοί στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, θα καλύπτεται περίπου το 30% των ενεργειακών απαιτήσεων της METRO.

Παράλληλα, η Metro έχει συνάψει σύμβαση PPA με Αιολικό Πάρκο που θα καλύψει περίπου το 30% των ενεργειακών απαιτήσεων της METRO.

Τέλος, όσον αφορά το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στη Σπαθόλακα Αχαΐας εκτιμάται ότι θα καλύπτει περίπου το 8%-9% των ενεργειακών απαιτήσεων της METRO.

Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και συνδεθεί στο δίκτυο όλα τα παραπάνω, το 60%-65% των ενεργειακών απαιτήσεων της METRO AEBE θα καλύπτεται από ΑΠΕ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Δύσκολη χρονιά για τα σούπερ μάρκετ – Τα σχέδια για το 2024

METRO: Προχωρά σε αυξήσεις μισθών – Κατώτατος στα 900 ευρώ

Ιδρύθηκε η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας – Πρόεδρος ο Παντελιάδης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News