Τηλεπικοινωνίες: Με ρυθμούς χελώνας αναπτύσσονται τα δίκτυα 5G
Οι ρυθμοί ανάπτυξης των (ασύρματων) δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) και κυρίως των προηγμένων εφαρμογών που βασίζονται σ’ αυτά είναι τόσο αργοί, που η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενδεχομένως, κινδυνεύσει να χάσει το τρένο των τεχνολογικών εξελίξεων. Με βεβαιότητα, όμως, βρίσκεται μακριά από την επίτευξη των στόχων της ψηφιακής δεκαετίας για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων και Δημοσίου μέχρι το 2030, όπως ανέφεραν πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες στελέχη των τηλεπικοινωνιών και ευρωβουλευτές.
Αντίστοιχα, η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλές επιδόσεις στην ανάπτυξη του 5G, της οποίας η πρώτη φάση έχει στηριχθεί στην αναβάθμιση των υφιστάμενων 4G κεραιοσυστημάτων (non standalone) των παρόχων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής δικτύων και οικονομικών κανονισμών του ομίλου Vodafone, Μπεν Ρέσνερ, η Ευρώπη εάν δεν λάβει άμεσα δραστικά μέτρα κινδυνεύει να χάσει την κούρσα, όταν διαχρονικά είχε την πρωτοκαθεδρία στις τεχνολογίες των δικτύων.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη βελγική πρωτεύουσα, η Ευρώπη υπήρξε ο πρώτος βασικός χρήστης του 3G, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τις επόμενες γενιές δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Ως εκ τούτου, στην τεχνολογία 4G, από το μισό εκατομμύριο των αρχικών χρηστών της, μόλις το 11% προήλθε από την Ευρώπη. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 5G είναι μόλις 4%, όταν από το μισό εκατομμύριο των αρχικών χρηστών του, το 71% προέρχεται από την Κίνα. Επίσης, σε 100 δισ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν 5G, μόλις το 6% αυτών προέρχεται από την Ευρώπη. Λόγω των πολύ χαμηλών αυτών επιδόσεων είναι υπαρκτή η απειλή, η τεχνολογική υποδομή της Ευρώπης να εξαρτάται από «μη Ευρωπαίους παίκτες», όπως σημείωσε το ανώτατο στέλεχος της Vodafone.
Η Ελλάδα υπήρξε μια από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που εξασφάλισε εμπορική πρόσβαση στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, αλλά ο βαθμός διείσδυσής τους παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός. Η Cosmote πρόκειται να προχωρήσει στην εμπορική διάθεση αυτόνομων (standalone) δικτύων 5G, που θα επιτρέψουν υψηλότερες ταχύτητες (download και upload), μηδενική απόκριση (latency) και βελτιωμένη κάλυψη σε κλειστούς χώρους. Τη σκυτάλη, όμως, θα πρέπει να πάρουν οι εφαρμογές που θα στηριχθούν στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, ώστε να καταστεί εφικτή, για παράδειγμα, η κυκλοφορία διασυνδεδεμένων με το Διαδίκτυο αυτοκινήτων ή λεωφορείων χωρίς οδηγό. Με τα δεδομένα αυτά η δημιουργία δικτύων 5G περιορίζεται, αρχικά σε πιλοτικό στάδιο, στους κόλπους μεγάλων επιχειρήσεων που επιδιώκουν να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία τους, μειώνοντας το κόστος.
Ενδεικτικά, ιδιωτικό δίκτυο 5G έχει εγκαταστήσει η «Ελληνικός Χρυσός» στο μεταλλείο χρυσού, αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, που επιτρέπει την αποτελεσματικότερη οργάνωση στις βάρδιες και της διαχείρισης του στόλου. Σε δεύτερη φάση η εταιρεία δρομολογεί εφαρμογές, όπως η απομακρυσμένη εξόρυξη ή ο τηλεχειρισμός φόρτωσης. Ιδιωτικό δίκτυο 5G αναμένεται να αποκτήσουν και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Για τον σκοπό αυτό η Onex Shipyards & Technologies (συνδεδεμένη εταιρεία με την ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων Onex) έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την αμερικανική Cisco.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News