Business & Finance Παρασκευή 26/01/2024, 07:49 ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φάρμακα: Σε ισχύ απόφαση για την παραμονή φτηνών σκευασμάτων στην αγορά

Φάρμακα: Σε ισχύ απόφαση για την παραμονή φτηνών σκευασμάτων στην αγορά

Σε μία κίνηση η οποία αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο ώστε φθηνά σκευάσματα να μην εξαφανίζονται από την ελληνική αγορά, προχωρά άμεσα το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τροποποίηση Υπουργικής Απόφασης του Άδωνη Γεωργιάδη. Όπως καταγράφεται στην απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 22 Ιανουαρίου, σκευάσματα με λιανική τιμή της τάξης των 6 ευρώ και τα οποία διακινούνται στα ιδιωτικά φαρμακεία, δεν θα επιβαρύνονται με υψηλές επιστροφές δηλαδή clawback.

Ειδικότερα, σκευάσματα με τη συγκεκριμένη τιμή για τα οποία ο ΕΟΠΥΥ τα καλύπτει στο σύνολό τους ή κατά 75%-90%, θα εξαιρούνται από το συνολικό clawback, και θα πληρώνουν οι εταιρείες που τα διακινούν μόνο ένα μέρος αυτού. Εκτιμάται δε ότι η ελάφρυνση για τις φαρμακευτικές που τα διακινούν θα φτάνει έως και τα 50 εκατ. ευρώ συνολικά. Βέβαια το clawback αυτό δεν εξαφανίζεται, αλλά θα επιβαρύνει τις υπόλοιπες εταιρείες που έχουν αντίστοιχα και πιο ακριβά φάρμακα στην αγορά.

Να επισημάνουμε ότι η κίνηση αυτή επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ και δεν επηρεάζει τη συμμετοχή των πολιτών.

Η απόφαση αυτή επί της ουσίας ενεργοποιεί νόμο του κράτους που ψηφίστηκε πριν από 10 μήνες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 99 του νόμου «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”, εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» που ψηφίστηκε πέρυσι το Μάρτιο, προβλέπεται ότι:

«Από 1ης.1.2023 στα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία χορηγούνται από τα φαρμακεία κοινότητας και για τα οποία έχει υπολογιστεί και είναι διαθέσιμο στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων του άρθρου 251 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5), Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (Κ.Η.Θ.) μικρότερο από ή ίσο με είκοσι λεπτά του ευρώ (0,20), επιβάλλεται μέγιστο ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) δέκα τοις εκατό (10%) της δαπάνης του Ε.Ο.Π.Π.Υ. για τα εν λόγω φάρμακα. Το υπερβάλλον ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback), που θα αναλογούσε στα ανωτέρω φαρμακευτικά σκευάσματα, εάν δεν είχε τεθεί το μέγιστο ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) του προηγούμενου εδαφίου, αναζητείται αναλογικά από τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα που συμμετέχουν στον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης φαρμακείων κοινότητας».

Αντίδραση των εταιρειών

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών, ειδικά εκείνων που διακινούν καινοτόμα προϊόντα μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων. Μάλιστα φαίνεται να έστειλαν την αντίδραση τους αυτή στον Άδωνη Γεωργιάδη τονίζοντας ότι η απόφαση συνεπάγεται, πως μόνο για την περσινή χρονιά clawback αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ θα επιμεριστεί στα υπόλοιπα φάρμακα που είναι εκτός κλειστών προϋπολογισμών.

Να υπενθυμίσουμε δε, ότι για τα έτη 2022 και 2023, στα νοσοκομειακά φάρμακα από αξίας μέχρι 30 ευρώ, έχει επίσης θεσμοθετηθεί η καταβολή μηδενικού ή ιδιαίτερα μειωμένου clawback και μόνο για το 2023 το clawback αυτό θα είναι αξίας περίπου 70 εκατ. ευρώ και θα επιμεριστεί αντίστοιχα στα υπόλοιπα φάρμακα.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως το σύνολο αυτών των ρυθμίσεων για την υποστήριξη φαρμάκων με χαμηλές τιμές δημιουργεί ένα πρόσθετο φορτίο επιστροφών στα υπόλοιπα φάρμακα που ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News