Business & Finance Δευτέρα 22/01/2024, 07:51 ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προς ενιαίο σχήμα η ιστορική Cava Halari – Η πορεία της

Προς ενιαίο σχήμα η ιστορική Cava Halari – Η πορεία της

Η οικονομική χρήση 2022/2023 που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου του 2023, η δέκατη εταιρική, ήταν η πρώτη για την Cava Halari ΕΠΕ που έκλεισε με ζημιές (οριακές έστω).

H χρήση αυτή, η οποία έκλεισε με τζίρο €560 χιλ. (από €1,816 εκατ. στη χρήση 2021/2022) χαρακτηρίστηκε και από μια μεγάλη αλλαγή στην εταιρική σύνθεση.

Μετά από χρόνια δικαστικών διενέξεων, εξαγοράσθηκαν συνολικά τα εταιρικά μερίδια από το νέο μοναδικό εταίρο, την εταιρεία Alipedon Investments, η οποία διατήρησε την ιδρυτική εταίρο, Αγλαϊα Βασιλά Χάλαρη ως Διαχειρίστρια.

Εντούτοις, παρ’ όλη την πολύ καλή τουριστική σεζόν του καλοκαιριού του 2022, λόγω της ανάπτυξης του δικτύου και της συνδεδεμένης εταιρείας (Cava Halari ΙΚΕ)  η εταιρεία εμφάνισε πολύ μεγάλη πτώση των εσόδων της, όχι για λόγους εμπορικούς, αλλά για λόγους διευθέτησης και καταμερισμού του όγκου και της διαχείρισης των πωλήσεων συνολικά ανάμεσα στις δύο αυτές εταιρείες με τα συνολικά 4 σημεία πώλησης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η πορεία της εταιρείας πλέον έχει ορίζοντα την υπαγωγή του εταιρικού καταστήματος (της Ακτής Μουτσοπούλου) στο δίκτυο της συγγενούς Cava Halari ΙΚΕ, είτε δια απορρόφησης, είτε μέσω εξαγοράς, ώστε το νέο ενιαίο σχήμα να ενισχυθεί εμφανιζόμενο με υψηλά μεγέθη «κοιτώντας» κύκλο εργασιών €4 εκατ. και αντίστοιχα υψηλής κερδοφορίας.

Ήδη, όπως επισημαίνεται, η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων 2023 έδειξε τεράστια δυναμική με τζίρο που δεν έχει εμφανισθεί στα εταιρικά δεδομένα αυτή την δεκαετία της εταιρικής λειτουργίας.

Αναφορικά με την Cava Halari ΙΚΕ σημειώνεται ότι η χρήση του 2022 είχε κλείσει με τζίρο €3,1 εκατ. και κέρδη προ φόρων €32 χιλ.

Ιστορία

Το 1950, ο Θεόδωρος και η Βασιλική Χάλαρη ιδρύουν στον Πειραιά το πρώτο κατάστημα εμπορίας ποτών και κρασιών, καταφέρνοντας να αποκτήσουν την αντιπροσωπεία της μπίρας Fix, Νο1 στις μπίρες εκείνη την εποχή – είναι η αρχή μιας πορείας που θα διαρκέσει χρόνια

Το 1978, η επόμενη γενιά αναλαμβάνει τα ηνία: οι Νικόλαος και Παναγιώτης Χάλαρης εδραιώνουν την επωνυμία Cava Halari στους κύκλους των φίλων του καλού ελληνικού κρασιού.

Ταυτόχρονα, ξεκινάνε την – πρωτοπόρα για την εποχή – κίνηση του Yachting Service, εξυπηρετώντας πολυάριθμους ιδιώτες και επαγγελματίες ιδιοκτήτες σκαφών. Εισάγουν το θεσμό των προσωπικών και εταιρικών δώρων για κάθε περίσταση, με μια μεγάλη γκάμα ειδών συσκευασίας που χαρακτηρίζονται από πολυτέλεια και υψηλή αισθητική, και με αποκλειστικές συνεργασίες και εισαγωγές από επώνυμους οίκους από όλο τον κόσμο.

Η ανάπτυξη της εταιρείας συνεχίζεται δυναμικά, αφού λίγα χρόνια αργότερα ακολουθεί το – σε ιδιόκτητο ακίνητο – κατάστημα της Ακτής Μουτσοπούλου, το τρίτο σημείο λιανικών πωλήσεων της εταιρείας Cava Halari. Στο κέντρο του Πειραιά, ακριβώς πάνω από τη μαρίνα Ζέας, πραγματοποιείται μια υψηλής αξίας επένδυση: ένας χώρος εμβαδού άνω των 300 τ.μ., ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, που φιλοξενούσε το εστιατόριο “Renaissance”, αποκτάται και ανακαινίζεται.

Το 2022, η Cava Halari παρουσίασε την τελευταία της καινοτομία, το πρώτο concept store στην Ελλάδα, τον πολυχώρο Choix Wine Concept Store σε ένα βιομηχανικό κτίριο στον Πειραιά (Λεωφ. Αθηνών Πειραιώς 54 & Κατσουλάκου), που συνδυάζει αποστάγματα, κρασιά και προϊόντα delicatessen (στο ισόγειο) χώρο 350 τ.μ.  ιδανικό για θεματικές εκδηλώσεις, food pairings και άλλα εταιρικά events μέσα σε ένα περιβάλλον Τέχνης

Καταστήματα Cava Halari

Λεωφ. Αθηνών Πειραιώς 54 & Κατσουλάκου, Πειραιάς

Ακτή Μουτσοπούλου 74, Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς

Ελ. Βενιζέλου 9Α, Γλυφάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News