Business & Finance Δευτέρα 15/01/2024, 07:19 ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπάρμπα Στάθης: Στο RRF επενδυτικό project 6,333 εκατ. ευρώ – Τι περιλαμβάνει

Μπάρμπα Στάθης: Στο RRF επενδυτικό project 6,333 εκατ. ευρώ – Τι περιλαμβάνει

Επενδυτικό πλάνο ύψους 6,333 εκατ. ευρώ της Μπάρμπα-Στάθης θα ενισχυθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και το οποίο αφορά στην αύξηση δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενης μονάδας κατάψυξης και επεξεργασίας οπωροκηπευτικών στη Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου (χωρίς ΦΠΑ) – με την εταιρεία αρχικά να είχε καταθέσει αιτούμενη δαπάνη της τάξης των 8 εκατ. ευρώ  – ανέρχεται σε 6,333 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% (2,53 εκατ. ευρώ) θα καλυφθεί από δημόσια δαπάνη, μέσω της δράσης «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» του RRF (υποέργο «Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα»), ενώ τα υπόλοιπα 3,80 εκατ. ευρώ  θα καλυφθούν με ιδιωτική συμμετοχή της εταιρείας. 

Το μεγαλύτερο μέρος της εγκεκριμένης δαπάνης θα κατευθυνθεί προς την αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού (4,363 εκατ. ευρώ), αν και αρχικά η εταιρεία είχε αιτηθεί περίπου 6 εκατ. ευρώ. 

Επίσης, δαπάνες 1,225 εκατ. ευρώ  προορίζονται προς ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, 648 χιλ. ευρώ  για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό ακινήτων και 97 χιλ. ευρώ  για επαγγελματική κατάρτιση. Ακόμη, στο πλάνο περιλαμβάνονται δαπάνες 1,322 εκατ. ευρώ  εκτός περιφερειακών ενισχύσεων

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Πυλώνες

Αξίζει να αναφέρουμε ότι συνεχίζεται η υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού πλάνου για την περίοδο 2020-2024, της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ, και αφορά σε 4 πυλώνες:

•          Αύξηση παραγωγικότητας

•          Αύξηση δυναμικότητας

•          Καινοτομία

•          Εξοικονόμηση ενέργειας (φωτοβολταϊκά)

Portfolio

Στην τελευταία Anuga η εταιρεία παρουσίασε το καινοτόμο της portfolio, το οποίο περιλάμβανε υφιστάμενες και νέες προϊοντικές προτάσεις, όπως είναι ο φυτικός (plant based) γύρος με πατάτες.

Παράλληλα η Μπάρμπα Στάθης παρουσίασε τις δύο νέες προϊοντικές σειρές οι οποίες απευθύνονται και στο δίκτυο του εξωτερικού, όπως είναι τα healthy bowl και τα plant based γεύματα.

Η ελληνική βιομηχανία εξάγει σε 23 χώρες, με βασικές αγορές την Γερμανία και την Ρουμανία, όπου ενισχύεται η τοποθέτηση των προϊόντων της.

Την τελευταία διετία η εταιρεία έχει επενδύσει σημαντικά στην παρουσία των προϊόντων της στις ξένες αγορές, κυρίως σε ethnic markets, πλέον μπαίνει και σε μεγάλους retailers. 

Εξαγορά

Θυμίζουμε ότι στα τέλη του 2023 η εταιρεία, ανακοίνωσε την εξαγορά του 80% της Χαλβατζής Μακεδονική. Τα βασικά προϊόντα που παράγει και διαθέτει στην αγορά η Χαλβατζής Μακεδονική είναι λαχανικά στον ατμό, έτοιμες σαλάτες λαχανικών και οσπρίων και φρουτοσαλάτες χωρίς ζάχαρη, με το σήμα Αγρόκηπος Χαλβατζή. Επιπλέον, διαθέτει μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού και λαχανικά σε άλμη, με τα σήματα Οικογένεια Χαλβατζή και Μακεδονική.

Το εργοστάσιο της Χαλβατζής Μακεδονική έχει έκταση 40.000 τ.μ. και εδρεύει στην περιοχή Ριζό της Σκύδρας. Αναφορικά με τα μεγέθη, η εταιρεία εκτιμάται ότι έκλεισε την περασμένη χρονιά με έναν τζίρο της τάξης των 13,3 εκατ. ευρώ, από 12,33 εκατ. ευρώ  το 2022.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News