Business & Finance Δευτέρα 8/01/2024, 08:10 ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

BASF Hellas: Αναμένει πτώση 5%-10% σε τζίρο και κέρδη – Οι προκλήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου

BASF Hellas: Αναμένει πτώση 5%-10% σε τζίρο και κέρδη – Οι προκλήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου

Πτώση της τάξης του 5%-10% σε τζίρο και κερδοφορία αναμένει για το 2023 η διοίκηση της BASF Ελλάς, εξαιτίας της μικρότερης ζήτησης για τα προϊόντα της, απόρροια του υψηλού κόστους παραγωγής.

Πρόκειται για συνέχιση του επίσης πτωτικού 2022, το οποίο είχε κλείσει με μικρή υποχώρηση του κύκλου εργασιών, στα €59,35 εκατ. αλλά πολύ υψηλότερη των προ φόρων κερδών, της τάξης του 32,3%, καθώς υποχώρησαν στα επίπεδα των €5,73 εκατ. από €8,46 εκατ. το 2021

Ψηφιακή & πράσινη μετάβαση

Στο 9ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Φλώρινα, ο Βασίλης Γούναρης, αντιπρόεδρος & CEO της BASF Ελλάς και πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στάθηκε μεταξύ άλλων και στις προκλήσεις της αγροδιατροφικής αγοράς, που είναι:

•        η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση

•        η κάλυψη χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας

•        η οργάνωσή της σε μεγαλύτερες οντότητες

•        η ενίσχυση της τυποποίησης

Υπογράμμισε ότι ο σωστός συνδυασμός έξυπνων εργαλείων χρηματοδότησης με ευέλικτες στρατηγικές εξωστρέφειας, είναι αυτό που οδηγεί τον παραγωγό στην επιτυχία.

Περιγράφοντας τη δυναμική του αγροδιατροφικού τομέα, επισήμανε ότι η αξία της αγροτικής παραγωγής υπολογίζεται σε €11 δισ., το 23,3% αυτής προέρχεται από τη ζωική παραγωγή και το 74,1% από τη φυτική παραγωγή. Η χώρα διαθέτει 685.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις, που αντιστοιχούν στο 6,7% του συνόλου των ευρωπαϊκών εκμεταλλεύσεων, με τον κλάδο να απασχολεί 1,1 εκατ. εργαζόμενους.

Βιώσιμο βαμβάκι

Στο πλαίσιο της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, η BASF Agricultural Solutions προσκάλεσε και φιλοξένησε Έλληνες και Αμερικάνους βαμβακοπαραγωγούς, σε μια εκδήλωση για την παραγωγή του βαμβακιού και τις καινοτόμες βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.

Το ελληνικό πρόγραμμα Certified Sustainable FiberMax (CSF) αποτέλεσε τη βάση των συζητήσεων και παρουσιάστηκαν οι βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Το CSF μαζί με το e3 Sustainable Cotton Program by BASF (το αντίστοιχo πρόγραμμα της BASF στην Αμερική) καλούνται να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε φυσική ίνα, παγκοσμίως. Το έντονο ενδιαφέρον της κλωστοϋφαντουργίας αλλά και της μόδας σύγχρονες βιώσιμες πρακτικές, δίνει στους παραγωγούς την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε αυτήν την παγκόσμια πλατφόρμα αντάλλαγης απόψεων και ιδεών.

Βαφές αυτοκινήτων

Στον τομέα βαφών αυτοκινήτων (coatings), η τεχνητή νοημοσύνη αποτέλεσε ισχυρό μοχλό για την εταιρεία προκειμένου να δημιουργήσει την παλέτα ON VOLUDE από την συλλογή χρωματικών τάσεων Automotive Color Trends της BASF για την περίοδο 2023-2024, καθώς θεωρεί ότι «η εποχή των κλασικών χρωματισμών των αυτοκινήτων έχει πλέον παρέλθει».

Η παλέτα για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA) δίνει έμφαση στα έντονα μπεζ χρώματα.

Για την περιοχή της Ασίας-Ωκεανίας (APAC) «εξερευνήθηκαν και εμπλουτίστηκαν χρωματικές περιοχές για τα λευκά και τα γκρι, ενώ η παλέτα περιλαμβάνει και χρωματικές περιοχές, όπως το λαμπερό παστέλ πράσινο και το φθορίζον κόκκινο».

Για την Αμερική, «στη φετινή συλλογή τα κόκκινα απαλά παστέλ και οι ελαφρά ανοιχτές αποχρώσεις αντικαθίστανται από αναζωογονητικά κίτρινα και πράσινα εφέ που υποδηλώνουν ανανέωση», όπως δήλωσε η Liz Hoffman, επικεφαλής του Χρωματικού Σχεδιασμού Αυτοκινήτων (Automotive Color Design) για τη Βόρεια και Νότια Αμερική. 

Προφίλ

Τα κεντρικά γραφεία της BASF Ελλάς βρίσκονται στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Επίσης, διαθέτει μία εγκατάσταση γραφείων, παραγωγής και αποθήκευσης στη Θεσσαλονίκη, στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου.

Tο προϊοντικό portfolio του ομίλου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

•        προϊόντα φυτοπροστασίας και σπόρους

•        πρώτες ύλες και πρόσθετα για τη χρωματοβιομηχανία

•        χαρτοβιομηχανία

•        βιομηχανία κατασκευαστικών υλικών, πλαστικών, φαρμάκων, καλλυντικών, απορρυπαντικών και καθαριστικών

•        οργανικά ενδιάμεσα χημικά

•        χημικά διυλιστηρίων

•        αυτοκίνηση & μεταφορές.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News