Business & Finance Δευτέρα 8/01/2024, 07:19 ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Aspis Χυμοί: Νέο επενδυτικό project 5,88 εκατ. – Οι προοπτικές σε Ελλάδα και εξωτερικό

Aspis Χυμοί: Νέο επενδυτικό project 5,88 εκατ. – Οι προοπτικές σε Ελλάδα και εξωτερικό

Επενδυτικό project ύψους €5,88 εκατ. της ελληνικής βιομηχανίας χυμών «Ασπίς Δέδες» εντάχθηκε πρόσφατα στο υποέργο «Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα» της Δράσης «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU. 

Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στην κτιριακή και μηχανολογική επέκταση μονάδας χυμοποίησης φρούτων με σκοπό την αύξηση δυναμικότητας, με τη δημόσια δαπάνη να καλύπτει το 40% της συνολικής επένδυσης (€2,35 εκατ.).

Τα περισσότερα χρήματα (€2,516 εκατ.) θα επενδυθούν για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των ακινήτων, ενώ €1,677 εκατ. θα κατευθυνθούν για την αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού. Επίσης, €1,045 εκατ. προορίζονται σε επενδύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ €509,1 χιλ. αφορούν σε δαπάνες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της μονάδας.

Θυμίζουμε ακόμη ότι το 2022 εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο επένδυση της εταιρείας, ύψους €1,354 εκατ., που αφορούσε την επέκταση της δυναμικότητας μονάδας παραγωγής χυμών και κονσερβοποιημένων φρούτων στο Ζερβοχώρι Ειρηνούπολης. 

Παραγωγική δραστηριότητα: Η εταιρεία διαθέτει δύο μονάδες επεξεργασίας:

Η πρώτη βρίσκεται στο Άργος όπου επεξεργάζονται εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα φρούτα και λαχανικά που παράγουν χυμούς και πουρέ, αρώματα και έλαια εσπεριδοειδών, παρασκευάσματα φρούτων και μείγματα. Στο εργοστάσιό του Άργους, παράγονται επίσης ζωοτροφές που προέρχονται από υπολείμματα φλοιού εσπεριδοειδών.

Η δεύτερη βρίσκεται στην Ειρηνούπολη Ημαθίας, όπου επεξεργάζονται πυρηνόκαρπα φρούτα και λαχανικά που παράγουν χυμούς, πουρέ, καθώς και μισόκαρπα φρούτα, φέτες ή κύβους σε κονσέρβες ή ασηπτικά βαρέλια. Επίσης, παράγονται προϊόντα από χυμούς φρούτων με ιδιωτική ετικέτα σε συσκευασίες Tetrapak.

Η εικόνα της εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό

Αναφορικά με την πορεία της αγοράς, η βιομηχανία χυμών και κονσερβοποιίας Aspis εκτιμάται ότι έκλεισε το περασμένο έτος με διψήφια ανάπτυξη σε αξία και σε όγκους, της τάξης του 15% περίπου. Σημειώνεται ότι το 2022 είχε κλείσει για την εταιρεία με τζίρο €61,58 εκατ., μικτό αποτέλεσμα €10,14 εκατ. και προ φόρων κέρδη €5,85 εκατ.

Η εταιρεία εξάγει σε περίπου 130 χώρες, με βασική αγορά την ευρωπαϊκή, ενώ σημαντική είναι η εξαγωγική δραστηριότητα σε Λατινική Αμερική (με μεγαλύτερη εστίαση στο Μεξικό για χυμό και κομπόστα), ΗΠΑ, Κορέα και Βιετνάμ.

Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, την Αίγυπτο και την Ρωσία. Πρόσφατα, η Aspis μπήκε στην Ιαπωνία, ενώ επιδίωξη της διοίκησης είναι να σταθεροποιήσει τις αγορές σε Νότια Αμερική και Αφρική.

Διεύρυνση του δικτύου συνεργατών-προμηθευτών

Δεδομένων των προβλημάτων που προκύπτουν στην παραγωγή φρούτων διεθνώς λόγω της κλιματικής κρίσης, η Aspis επιδιώκει να διατηρεί ένα διευρυμένο δίκτυο συνεργατών – προμηθευτών προκειμένου να δημιουργηθεί ορθολογικό απόθεμα για την άμεση τροφοδοσία των πελατών της.

Για την επόμενη τριετία η Aspis στοχεύει σε περαιτέρω ανάπτυξη με παροχή περισσοτέρων υπηρεσιών στους υφιστάμενους στρατηγικούς πελάτες της και ανάπτυξη συνεργασιών με νέους.

Τα προϊόντα της Aspis υποστηρίζουν μεγάλο αριθμό γνωστών και αναγνωρισμένων ιδιωτικών εμπορικών σημάτων και super markets, όπως είναι η Μασούτης, η ΑΒ Βασιλόπουλος και η Lidl Ελλάς, με την οποία συνεργάζεται και για τις κομπόστες 1kg. Επίσης διατηρεί συνεργασίες με μεγάλους retailers στην Γερμανία, όπως είναι η Aldi και η Kaufland για pl κομπόστα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News