Σούπερ μάρκετ: Έλλειμμα 2 δισ. ευρώ στη ρευστότητα από τον νέο κανονισμό για τις πληρωμές
Χρηματοδοτική «τρύπα» 2 δισεκατομμυρίων ευρώ μπορεί να προκαλέσει στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων η υποχρεωτική εξόφληση των προμηθευτών εντός 30 ημερών, όπως προβλέπει η πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση της διαπραγμάτευσης στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ είναι ήδη υπερδανεισμένες για να υλοποιήσουν επενδύσεις, εκτιμάται ότι η εφαρμογή της παραπάνω ρύθμισης χωρίς κάποια «ελαφρυντικά» μπορεί να προκαλέσει ακόμη και προβλήματα ομαλής συνέχισης της λειτουργίας σε κάποιες αλυσίδες. Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε χθες κατά την πρώτη της συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) με τον γενικό διευθυντή της ΕΣΕ κ. Απόστολο Πεταλά να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Κάποιους θα τους ρίξει στα τάρταρα εάν δεν εφαρμοστεί σωστά».
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2021 εφαρμόζεται στην Ελλάδα η κοινοτική οδηγία η οποία προβλέπει την αποπληρωμή των προμηθευτών εντός 30 ημερών για τα ευπαθή και ευαλλοίωτα προϊόντα (νωπά κρέατα, λαχανικά, φρούτα κ.α.), η οποία ωστόσο μπορεί να παραταθεί στις 60 ημέρες εφόσον η παράταση αυτή δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική για τον πιστωτή. Σήμερα, όπως υποστήριξε ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος της ΕΣΕ και επικεφαλής της METRO AEBE, η αποπληρωμή των προμηθευτών γίνεται εντός 60-140 ημερών, αναλόγως της αλυσίδας.
Ο υπό συζήτηση κανονισμός αναιρεί τη διάκριση μεταξύ ευπαθών και των λοιπών προϊόντων, κατεβάζει το όριο για την εξόφληση των τιμολογίων στις 30 ημέρες αυστηρά, ενώ καταργεί επίσης την ισχύουσα παράταση των προθεσμιών πληρωμής σε 60 ημέρες για τους δημόσιους φορείς που παρέχουν υγειονομική περίθαλψη και για τις δημόσιες αρχές που ασκούν οικονομικές δραστηριότητες βιομηχανικού ή εμπορικού χαρακτήρα ως δημόσια επιχείρηση. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι την έννοια της «κατάφωρα καταχρηστικής παράτασης», κρίνοντας ότι είναι διφορούμενη. «Στην πράξη, η απουσία πραγματικής μέγιστης προθεσμίας πληρωμής και η ασάφεια του όρου «κατάφωρα καταχρηστική» που χρησιμοποιείται στην οδηγία έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία επιβάλλονται συχνά προθεσμίες πληρωμής 120 ημερών και μεγαλύτερες στους μικρότερους πιστωτές», επισημαίνει η ίδια η Κομισιόν. Τα κράτη – μέλη μπορούν να θεσπίσουν άλλη προθεσμία εξόφλησης των τιμολογίων, αρκεί να είναι κάτω από 30 ημέρες.
Άλλη βασική αλλαγή σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς είναι ότι προβλέπει την αυτόματη και υποχρεωτική καταβολή τόκων μέχρι την εξόφληση της οφειλής. Σε αντίθεση με την ισχύουσα οδηγία, σύμφωνα με τη νέα πρόταση, ο πιστωτής δεν μπορεί να παραιτηθεί από το δικαίωμά του να απαιτήσει τόκο υπερημερίας. Κάθε αντίθετη συμβατική διάταξη ή πρακτική θα ήταν αθέμιτη και, ως εκ τούτου, άκυρη. Επομένως, ο δανειστής απαλλάσσεται από το βάρος της απαίτησης καταβολής τόκων, καταβολή η οποία καθίσταται αυτομάτως υποχρεωτική για τον οφειλέτη όταν πληρώνει με καθυστέρηση. Το επιτόκιο υπερημερίας είναι κατά 8 % υψηλότερο από τα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ. Στα κράτη μέλη που δεν έχουν ως νόμισμα το ευρώ το επιτόκιο αναφοράς καθορίζεται από την εθνική κεντρική τράπεζα. Επιπλέον, οι νέοι κανόνες αυξάνουν την κατ’ αποκοπή αποζημίωση από 40 EUR (ή ισοδύναμο ποσό) σε 50 EUR (ή ισοδύναμο ποσό) ανά εμπορική συναλλαγή που καταβάλλεται καθυστερημένα.
Η αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις πληρωμές κρίθηκε απαραίτητη, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάνω από το 50% των τιμολογίων στην ΕΕ εξοφλούνται με καθυστέρηση 10-29 ημερών ή και περισσότερο και μόλις το 39% των επιχειρήσεων σέβονται τους συμφωνηθέντες όρους πληρωμών. Ειδικά στο εμπόριο, λιανικό και χονδρικό, ο μέσος χρόνος πληρωμής είναι 40 ημέρες με μόλις το 13% των τιμολογίων να εξοφλείται χωρίς καμία καθυστέρηση. Οι καθυστερήσεις πληρωμών ευθύνονται για το 25% των πτωχεύσεων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Intrum το «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπολογίζεται ότι κοστίζει συνολικά στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις 275 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το ΑΕΠ της Φινλανδίας, ενώ ο χρόνος που σπαταλούν σε αυτό το κυνήγι υπολογίζεται συνολικά σε 74 ημέρες ετησίως ή σε 29% των ωρών εργασίας. Το κόστος για μια μέση επιχείρηση στην Ευρώπη, κόστος κυρίως διοικητικό που προκύπτει από τους ανθρώπους που χρειάζεται να διαθέσει και τις εργατοώρες που απαιτούνται για την είσπραξη των οφειλών υπολογίζεται σε 9.194 ευρώ ετησίως.
Στην Ελλάδα το 46% των επιχειρήσεων χρειάζεται να δαπανήσει πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα στο «κυνήγι» των χρεών. Μάλιστα, το 5% χρειάζεται να δαπανήσει πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα σε αυτή τη διαδικασία.
Διαβάστε επίσης:
Σούπερ μάρκετ: Η μάχη της λεωφόρου και η επιστροφή στις μεγάλες σάλες
Σκλαβενίτης: Στα 4,5 δισ. ο τζίρος του 2022 – Μείωση κερδοφορίας
Η ακρίβεια πιέζει και τα σούπερ μάρκετ – Μείωση κερδών και όγκου πωλήσεων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News