ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα ράφια των ιαπωνικών σούπερ μάρκετ τα ζυμαρικά «ΗΛΙΟΣ»

Στα ράφια των ιαπωνικών σούπερ μάρκετ τα ζυμαρικά «ΗΛΙΟΣ»

Ακόμη και στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου βρίσκονται πλέον τα μακαρόνια της ελληνικής βιομηχανίας ζυμαρικών «ΗΛΙΟΣ» με την ιστορική αυτή εταιρεία να συνεχίζει με επιτυχία το ταξίδι της και στις αγορές του εξωτερικού, ταξίδι που πραγματοποιεί τα τελευταία 50 χρόνια. Την ίδια ώρα, η εταιρεία, που δραστηριοποιείται και στην παραγωγή αλεύρων ετοιμάζεται το 2024 να ξεκινήσει εξαγωγές και αυτής της κατηγορίας προϊόντων. 

Ειδικότερα, μέσα στο 2023, η βιομηχανία ζυμαρικών «ΗΛΙΟΣ» εισήλθε σε επτά νέες αγορές. Συγκεκριμένα, η εταιρεία επεκτάθηκε στην αγορά της Πολωνίας, της Ρουμανίας του Καζακστάν, της Μάλτας, της Νορβηγίας, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας. Καθοριστικό ρόλο για την είσοδο στις νέες αυτές αγορές του εξωτερικού διαδραματίζει η παραγωγή, πέρα από τα κλασσικά ζυμαρικά, και προϊόντων με ειδικά χαρακτηριστικά, όπως ζυμαρικά ειδικά για παιδιά, ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, βιολογικά, ζυμαρικά από λαχανικά, ζυμαρικά από όσπρια κ.α.  Πλέον τα ζυμαρικά «ΗΛΙΟΣ» βρίσκονται σε πάνω από 35 χώρες. 

Η εμπειρία αυτή θα αξιοποιηθεί για το επόμενο βήμα που είναι η εξαγωγή αλεύρων, κίνηση που θα γίνει προς στοχευμένες αγορές. 

Το 2022 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 11,87 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 48,4% σε σύγκριση με το 2021. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 126.465 ευρώ από ζημιές 566.631 ευρώ το 2021, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους ήταν κέρδη 51.687 ευρώ έναντι ζημιών 691.943 στην προηγούμενη χρήση. Οι υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονταν στο τέλος του 2022 συνολικά σε 6,05 εκατ. ευρώ. 

Η Βιομηχανία Ζυμαρικών «ΗΛΙΟΣ» ιδρύθηκε το 1932 και οι αρχικές της εγκαταστάσεις βρίσκονταν στην Ελευσίνα Αττικής. Μετά από δύο χρόνια το εργοστάσιο μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητο ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Γιατράκου στο Μεταξουργείο. Ακολούθησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Γερμανική κατοχή, κατά τη διάρκεια της οποίας ανεστάλη κάθε δραστηριότητα. Μετά τη λήξη του πολέμου ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της επιχείρησης. Ανανεώνεται πλήρως σε μηχανολογικό εξοπλισμό, εισάγει τις πλέον σύγχρονες μεθόδους ποιότητας και ασφάλειας στην παραγωγή και υιοθετεί το σύνθημα «ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ». Η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων της, καθιστά αναγκαία τη μετεγκατάσταση σε μεγαλύτερους χώρους και το 1974 εγκαινιάζεται το νέο εργοστάσιο που βρίσκεται στο 11ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Το 1995 τον έλεγχο της ανώνυμης πλέον εταιρείας αποκτά ο Παναγιώτης Δάκος, βιομήχανος με οικογενειακή ιστορία από τον 19ο αιώνα στην επεξεργασία δημητριακών και βαθιά γνώση των μεθόδων παραγωγής και της σημασίας της τεχνολογίας στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Ο Παναγιώτης Δάκος εκσυγχρονίζει όλες τις γραμμές παραγωγής και συσκευασίας και έκτοτε, η Βιομηχανία Ζυμαρικών Ήλιος με συνεχείς επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και μεθόδους, βρίσκεται πάντα μεταξύ των πλέον σύγχρονων μονάδων παραγωγής ζυμαρικών στην Ευρώπη. Ο Παναγιώτης Δάκος απεβίωσε τον Απρίλιο του 2023 και το τιμόνι της εταιρείας έχει αναλάβει εδώ και χρόνια η δεύτερη γενιά της οικογένειας. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News