Ν. Πετράκης (Visa): Ποια είναι τα οφέλη των ψηφιακών πληρωμών
Αναμφισβήτητα, έχει ήδη κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι των ψηφιακών πληρωμών. Οι ανέπαφες πληρωμές είναι πλέον ευρέως διαδεδομένες, ενώ πολύ δημοφιλή είναι και τα ψηφιακά πορτοφόλια όπως και τα smartphones με τεχνολογία NFC. Σήμερα, η άνεση και η ασφάλεια των ψηφιακών πληρωμών είναι αδιαμφισβήτητες, εξ’ ου οι καταναλωτές τις έχουν υιοθετήσει. Όμως, ποιος κερδίζει από τη μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές; Η αλήθεια είναι πως τα οφέλη διαμοιράζονται σε όλο το οικοσύστημα: από τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις, έως τις μεγάλες εταιρείες και τα κράτη. Αξίζει όμως να ρίξουμε μια ματιά. Ας ξεκινήσουμε από τις μικρές επιχειρήσεις.
Μικρές επιχειρήσεις
Οι μικρές επιχειρήσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας, συμβάλλουν στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και βοηθούν στο να διαμορφωθεί ο χαρακτήρας της πόλης μας και της γειτονιάς μας. Οι ψηφιακές πληρωμές είναι το κλειδί για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων αυτών. Πρόσφατη μελέτη της Visa έδειξε ότι παγκοσμίως, το 73% των ιδιοκτητών μικρομεσσαίων επιχειρήσεων πιστεύει πως οι νέες μορφές ψηφιακών πληρωμών αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο για την ανάπτυξή τους. Στην Ελλάδα, έρευνα της Visa έδειξε ότι τρεις στις δέκα μικρές επιχειρήσεις αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους μετά την υιοθέτηση των ψηφιακών πληρωμών. Ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, που άγγιξε το 64%, αντιλαμβάνεται τις ψηφιακές πληρωμές ως την πλέον απλή μορφή πληρωμών σε σχέση με άλλες εναλλακτικές.
Μεγάλες επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα ανάμεσα σε 50 εκατ. και 1 δισ. δολάρια αξιοποιούν τις ψηφιακές πληρωμές, όπως τις εικονικές κάρτες, για να ενισχύσουν τον κύκλο εργασιών τους και να διαχειριστούν καλύτερα τις ταμειακές ροές. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, που σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στο 2023 Growth Corporates Working Capital Index της Visa, χρησιμοποίησαν τις ψηφιακές πληρωμές για να εντάξουν περισσότερους προμηθευτές στα συστήματα πληρωμών τους, ενώ αξιοποίησαν δεδομένα για να προβλέψουν καλύτερα πιθανές απώλειες και ανάγκες χρηματοδότησης. Οι αναβαθμίσεις στη λειτουργική αποτελεσματικότητα τους εξοικονόμησαν κατά μέσο όρο 3,3 εκατ. δολάρια ετησίως.
Κράτη
Οι ψηφιακές πληρωμές έχουν συμβάλλει στη συνολική αύξηση του ΑΕΠ σε ολόκληρο τον κόσμο. Την τελευταία δεκαετία, η Visa ανέθεσε στη Moody’s Analytics τη διεξαγωγή μελετών με στόχο να διαπιστωθεί ο αντίκτυπος της χρήσης των καρτών στο ΑΕΠ. Η πιο πρόσφατη από αυτές, που διεξήχθη σε 70 χώρες και περιοχές οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 95% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έδειξε ότι η διευρυμένη υιοθέτηση των ψηφιακών πληρωμών – συγκεκριμένα των πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών – πρόσθεσε 245 δισ. δολάρια ετησίως στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση και ακολούθως αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος.
Προστασία των καταναλωτών και του οικοσυστήματος
Η ασφάλεια είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα στις διαρκώς εξελισσόμενες ψηφιακές πληρωμές. Η τεχνολογία του tokenization σαν παράδειγμα, βοηθά στη μείωση της απάτης καθώς θωρακίζει τις ευαίσθητες πληροφορίες των καταναλωτών. Όταν ο καταναλωτής καταχωρεί τα στοιχεία της κάρτας του για μια αγορά, ένας μοναδικός κωδικός τα αντικαθιστά, κρύβοντας από τους απατεώνες τις πληροφορίες που αναζητούν. Αυτό προστατεύει τους καταναλωτές σε όλο το οικοσύστημα – κάτι που είναι πολύ θετικό, καθώς το μέλλον των πληρωμών φαντάζει ολοένα και πιο ψηφιακό.
* Ο Νίκος Πετράκης είναι Country Manager της Visa στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News