Business & Finance Πέμπτη 7/12/2023, 10:25
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

DBRS: Αναβάθμισε την Πειραιώς σε «ΒΒ» με σταθερές προοπτικές

DBRS: Αναβάθμισε την Πειραιώς σε «ΒΒ» με σταθερές προοπτικές

Το μακροπρόθεσμο προφίλ αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς αναβάθμισε η DBRS, από B (high) σε BB με σταθερές προοπτικές.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αναβάθμιση αντανακλά τη διαρκή βελτίωση στο πιστωτικό προφίλ κινδύνου, που οφείλεται στην περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), καθώς και την περιορισμένη δημιουργία νέων NPEs.

Ωστόσο, σημειώνει, η ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας εξακολουθεί να είναι σχετικά αδύναμη σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα. Η DBRS αναμένει αύξηση των εισροών NPEs τα επόμενα τρίμηνα λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, του υψηλότερου κόστους διαβίωσης και της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, το πιστωτικό προφίλ κινδύνου της Πειραιώς θα παραμείνει ισχυρότερο σε σχέση με το παρελθόν χάρη στην περαιτέρω απομείωση κινδύνου (de-risking), τα ισχυρότερα επίπεδα κάλυψης και τη στήριξη της πιστωτικής επέκτασης από έργα που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αναβάθμιση λαμβάνει επίσης υπόψη τα ενισχυμένα κεφαλαιακά μαξιλάρια του ομίλου Πειραιώς, ως αποτέλεσμα της διατηρήσιμης εσωτερικής παραγωγής κεφαλαίων και της μικρότερης επιβάρυνσης από τα NPEs. Η Πειραιώς έχει εμφανίσει βελτιωμένο ιστορικό στην παραγωγή επαναλαμβανόμενων κερδών και η DBRS προσδοκά ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. 

Βέβαια, το momentum ενδέχεται να επιβραδυνθεί λόγω πίεσης στα περιθώρια κέρδους, τα πιθανώς υψηλότερα λειτουργικά κόστη λόγω του πληθωρισμού και από την άνοδο στα πιστωτικά κόστη λόγω νέων ρίσκων στην ποιότητα ενεργητικού.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News