ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο δάνειο-σωσίβιο στην Avramar με ενέχυρο τις μετοχές της

Νέο δάνειο-σωσίβιο στην Avramar με ενέχυρο τις μετοχές της

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι όροι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τη χορήγηση νέου δανείου προς την εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας Avramar με ενέχυρο τις μετοχές της. Οι τράπεζες δεν έχουν αποστείλει ακόμη τους όρους για τη χορήγηση του δανείου που θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία ως κεφάλαιο κίνησης για να πληρώσει τους προμηθευτές της και να συνεχίσει τη λειτουργία της. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη πιέζουν τη Mubadala να παραμείνει στο μετοχικό κεφάλαιο της Avramar ακόμη και αν ο έτερος μεγαλομέτοχος, η Amerra, αποχωρήσει. Η απόφαση πώλησης της εταιρείας πάντως είναι ειλημμένη, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να μείνουν ξανά για μεγάλο χρονικό διάστημα με την «καυτή πατάτα» των ιχθυοκαλλιεργειών στα χέρια τους, όπως είχε συμβεί όταν κεφαλαιοποιήθηκαν τα χρέη των εταιρειών «Σελόντα» και «Νηρεύς», από τη συγχώνευση των οποίων με την «Ανδρομέδα» προήλθε η Avramar.

Στην τελική ευθεία για την ενεργοποίηση της διαδικασίας πώλησης βρίσκεται η Avramar, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι πλήρεις όροι του δανείου – κεφαλαίου κίνησης που έχει ζητήσει η εταιρεία με ενέχυρο –για τη διασφάλιση των πιστωτών– τις μετοχές της. Αν και η έγκριση για τη χορήγηση του δανείου έχει δοθεί από τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες, αυτό δεν έχει εκταμιευθεί ακόμη, καθώς αναμένονται οι όροι της νέας δανειακής συμφωνίας που ακόμη δεν έχουν σταλεί στην Avramar. Η χορήγηση του δανείου θα σημάνει τουλάχιστον το «πάγωμα» της αποπληρωμής της δόσης και τη δυνατότητα συνέχισης της εταιρείας, καθώς θα μπορέσει να πληρώσει τους προμηθευτές της.

Την ίδια ώρα, βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για να παραμείνει η Mubadala στην Avramar ως μοναδική μέτοχος ή με άλλο στρατηγικό συνεργάτη, πλην της Amerra, με την οποία οι σχέσεις έχουν διαταραχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Κ». Σε ό,τι αφορά το δεύτερο αυτό σενάριο, της παραμονής της Mubadala, κινήσεις φέρεται να έχουν γίνει τόσο από την ελληνική κυβέρνηση με την εμπλοκή συγκεκριμένου κυβερνητικού παράγοντα όσο και από τις πιστώτριες τράπεζες, στελέχη των οποίων φέρεται να επισκέφθηκαν το Αμπου Ντάμπι, προκειμένου να διερευνήσουν εκ του σύνεγγυς τις προθέσεις της επενδυτικής εταιρείας. Πέρα από το γεγονός ότι η έκβαση αυτής της προσπάθειας είναι αμφίβολη, καθώς η Mubadala έχει ήδη επενδύσει στην Avramar 150 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει δει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ακόμη και εάν παραμείνει θεωρείται ότι θα πρέπει να βρει στρατηγικό συνεργάτη με εμπειρία στο αντικείμενο της ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά και της εμπορίας και διακίνησης ψαριών.

Σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται και προσπάθειες για αλλαγές στα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια της κορυφαίας εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, με σχετικές κρούσεις να έχουν γίνει σε διάφορα στελέχη της αγοράς. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, δύο στελέχη φέρεται να έχουν απαντήσει θετικά.

Η πώληση, πάντως, της εταιρείας θεωρείται σε κάθε περίπτωση ειλημμένη απόφαση και μένει να δούμε με ποιους όρους θα γίνει –πώληση εν συνόλω με ή χωρίς «κούρεμα» δανείων– και φυσικά εάν θα υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτές, ακόμη και στην περίπτωση που αποχωρήσει η Amerra και παραμείνει στο μετοχικό σχήμα η Mubadala. Οι πιστώτριες τράπεζες σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούν να μείνουν ξανά για μεγάλο χρονικό διάστημα με την «καυτή πατάτα» των ιχθυοκαλλιεργειών στα χέρια τους, όπως είχε συμβεί όταν κεφαλαιοποιήθηκαν τα χρέη των «Σελόντα» και «Νηρεύς», από τη συγχώνευση των οποίων με την «Ανδρομέδα» προήλθε η Avramar. Προ της πώλησης πάντως της εταιρείας σχεδιάζονται κινήσεις για τη βελτίωση της ρευστότητας, όπως για παράδειγμα η αναζήτηση αεροπορικών εταιρειών με πιο συμφέρουσες χρεώσεις για τις εξαγωγές των ψαριών. Στο ίδιο πλαίσιο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί νωρίτερα και η πώληση κάποιων άλλων δραστηριοτήτων της εταιρείας, που θα ενισχύσουν τις ταμειακές ροές μέχρι την πώλησή της σε νέο/ νέους επενδυτές.

Σήμερα τα δάνεια της Avramar ανέρχονται σε περίπου 360 εκατ. ευρώ από 405 εκατ. ευρώ που ήταν τα δάνεια των «Σελόντα», «Νηρεύς» και «Περσεύς» (εταιρεία ιχθυοτροφών, θυγατρική της Σελόντα), πριν από την πώληση των παραπάνω το 2019. Το 2020 είχαν μειωθεί σε περίπου 352 εκατ. ευρώ, όμως η καταιγίδα «Γκλόρια» που έπληξε τις εγκαταστάσεις στην Ισπανία και στη συνέχεια το ξέσπασμα της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων στα 370 εκατ. ευρώ το 2021.

Διαβάστε επίσης: 

H μαφία της τσιπούρας και οι δουλειές με τους Ιταλούς

Ιχθυοκαλλιέργειες: Αντίστροφη μέτρηση για την Avramar

Αναζητείται επενδυτής για τα μεγαλύτερα ιχθυοτροφεία – Σε δεινή θέση η Avramar

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News