ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεκόρ ζήτησης για τη διάθεση μετοχών της Εθνικής

Ρεκόρ ζήτησης για τη διάθεση μετοχών της Εθνικής

Στα 8,1 δισ. ευρώ ανήλθαν οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και την ελληνική προσφορά στην Ελλάδα, για την συμμετοχή στην διάθεση μετοχών του ΤΧΣ, υπερκαλύπτοντας την ζήτηση κατά 8 φορές. Μετά την πρωτοφανή προσφορά που είχε άλλωστε καταγραφεί από την πρώτη μέρα που άνοιξε το βιβλίο προσφορών, το ΤΧΣ αποφάσισε την πώληση του 22% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας από το συνολικό 40,39% που διαθέτει το δημόσιο.

Λόγω και της υψηλής ζήτησης το Ταμείο ανακοίνωσε το πρωί ότι έχει κατώφλι για την αποδοχή προτάσεων τα 5,30 ευρώ ανά μετοχή, σε σχέση με το εύρος τιμής που είχε ανακοινωθεί και το οποίο κυμαίνονταν μεταξύ 5 έως 5,44 ευρώ ανά μετοχή. Συντριπτικά υψηλή ήταν η συμμετοχή στην ιδιωτική τοποθέτηση μεγάλων θεσμικών επενδυτών του εξωτερικού, καθώς και η συμμετοχή ιδιωτών και ειδικών επενδυτών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία από την κατανομή των μετοχών μεταξύ των μεγάλων επενδυτικών οίκων που αποκτούν θέσεις στην Εθνική τράπεζα είναι η Fidelity, η BlackRock, η Capital, η Allianz, η Lazard και τα επενδυτικά κεφάλαια Norges (Νορβηγία) GIC (Σιγκαπούρη), Robeco (Ολλανδία), RWC (Αμερική) και Wellington (Αμερική).

Ενδεικτικό της ζήτησης είναι ότι η δημόσια πρόταση στην Ελλάδα από ιδιώτες επενδυτές συγκέντρωσε 450 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται η συμμετοχή ειδικών επενδυτών που επίσης συμμετείχαν στη δημόσια πρόταση στο εσωτερικό.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: Οκτώ φορές η υπερκάλυψη της προσφοράς για το 22% του ΤΧΣ

Εθνική Τράπεζα: Το 22% θα διαθέσει το ΤΧΣ – Θα δεχθεί προσφορές άνω των 5,30 ευρώ

Υψηλή ζήτηση για τις μετοχές της Εθνικής: Πάνω από 6 δισ. οι προσφορές για το 20%

Εθνική Τράπεζα: Προσφορές 5 δισ. ευρώ σε μόλις 3 ώρες – Προς τα 5,44 ευρώ η τιμή διάθεσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News