ΔΕΗ: Διαψεύδει τα σενάρια περί εξαγοράς της Vodafone
Το ενδεχόμενο απόκτησης της Vodafone από τη ΔΕΗ, που διακινήθηκε ως φημολογία αμέσως μετά την εξαγορά της αλυσίδας λιανικής «Κωτσόβολος» από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, διαψεύδουν κατηγορηματικά αρμόδιες πηγές. Οπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχει στον σχεδιασμό της ΔΕΗ η εξαγορά της Vodafone, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι, σύμφωνα με σενάρια, ο βρετανικός μητρικός όμιλος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών φέρεται να αξιολογεί την πώληση της θυγατρικής του στην Ελλάδα, υλοποιώντας μια στρατηγική αναδιάρθρωσης.
Πρόσφατα, εξάλλου, η Vodafone ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στις τελικές διαπραγματεύσεις με τη Zegona Communications, που έχει αντικείμενο την υλοποίηση επενδύσεων σε ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, για την πώληση του 100% της ισπανικής θυγατρικής του (Vodafone Espana), σε αξία αποτίμησης της τάξεως των 5 δισ. ευρώ.
Πριν από περίπου τρία χρόνια η ΔΕΗ είχε κάνει γνωστή την είσοδό της στην αγορά τηλεπικοινωνιών χονδρικής, σχέδιο που έχει θέσει σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια, ενώ στα τέλη του 2022 προχώρησε στην ίδρυση της ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες (Fibergrid). Στόχος της συγκεκριμένης εταιρείας είναι να προχωρήσει στην ανάπτυξη δικτύου οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the home-ftth) με ταχύτητες έως και 10 Gbps. Το δίκτυο αυτό θα είναι διαθέσιμο, με χρονικό ορίζοντα το 2027, σε περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά και σε περίπου 100 δήμους μέσω επένδυσης της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή η Fibergrid αναπτύσσει δίκτυο οπτικών ινών που θα καλύπτει περίπου 440.000 νοικοκυριά σε 13 δήμους της ευρύτερης περιοχής της Αττικής. Συγκριτικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ αποτελεί η δυνατότητα αξιοποίησης του εναέριου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ –θυγατρικής του ενεργειακού ομίλου– για την ανάπτυξη οπτικών ινών. Υπολογίζεται ότι είναι μήκους 242 χλμ. και αποτελείται από κέντρα μέσης και χαμηλής τάσης που είναι διάσπαρτα σε ολόκληρη τη χώρα.
Πριν από μερικές ημέρες η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την απόκτηση της «Κωτσόβολος» από τον βρετανικό όμιλο Currys έναντι 200 εκατ. ευρώ, με τη συναλλαγή να αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η κίνηση αυτή έχει σκοπό τη μετεξέλιξη της ΔΕΗ σε ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών. Με την εξαγορά της «Κωτσόβολος», η ΔΕΗ τοποθετείται σε κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα και αποκτά ένα ισχυρό δίκτυο λιανικής και υποδομής logistics που δεν διαθέτει η ίδια, καθώς και τεχνογνωσία προσωπικού στις πωλήσεις προϊόντων συναφών με την ηλεκτρική ενέργεια. Η εξαγορά της «Κωτσόβολος» θα φέρει εξοικονόμηση ποσού περίπου 100 εκατ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, προοριζόταν για τη δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών, αλλά και συστημάτων πληροφορικής για διαχείριση αυτών.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News